Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[ARCH]Sprężynowa czy Gazowa? Wady i zalety.

Recommended Posts

Posted

Jak ktoś mi klepnie użyj szukaj to wilkiem poszczuje. Szukałem odpowiedzi zadowalających nie znalazłem. Więc zwracam się do posiadaczy snajperek. Nie chodzi mi o napisanie, co lepsze, bo każdy to, co ma to będzie zachwalał, a o to mi nie chodzi. O tym sam zdecyduje. Chcę tylko wiedzieć, co macie i jakie są wady i zalety danych karabinów i ogólnie napędu sprężynowego i gazowego.

Posted

http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?p=119243#119243

Powtorze sie troche(patrz link wyzej).

Gaz

Zalety:

1. duza ilosc fpsow "out of the box" -> mniejszy wydatek niz sprezyna+upg

2. lekka praca mechanizmu -> szybkie przeladowywanie ->duza szybkostrzelnosc

3. w zaleznosci od modelu dosc cichy odglos wystrzalu i mozliwosc dodatkowego wyciszenia, przy uzyciu tlumika

Wady:

1. Wahania predkosci wylotowej, zwlaszcza przy nizszych temperaturach -> wieksza badz mniejsza utrata potarzalnosci strzalow(ktora to jest najistotniejsza w snajperce)

2. Drogie i malo pojemne magazynki -> dodatkowe koszta w postaci zapasowych magazynkow

Sprezyna

Zalety:

1. Replika ASG o najwiekszym zasiegu i celnosci ze wszystkich typow

2. Pojemne magazynki(25-30 kulek)

3. Bezproblemowa praca i powtarzalne osiagi w kazdych warunkach atmosferycznych

4. Prostota konstrukcji i przynajmniej w moim odczuciu tansza i prostsza wymiana zuzytych podzespolow w porownaniu z gaziakiem.

Wady:

1. kiepskie stock'owe osiagi(zazwyczaj ok 300 fps) -> koniecznosc mocnego upg -> dodatkowe koszta

2. przy duzym upg ciezka praca mechnizmu -> mniejsza niz w gaziaku szybkostrzelnosc

3. dosc glosny wystrzal, praktycznie nie do wytlumienia

Posted

KaT ma recje. Jak sprężyna 300% sie rozpręża to głośno jest i nic z tym nie zrobisz. Koniec i kropka. szkoda. Ja tam bym chętnie opracował system żeby był huk ostry przy strzale:D

pzdr , rash

Posted
dosc glosny wystrzal, praktycznie nie do wytlumienia

Nonsens. Całkowicie do zrobienia. Sam tłumik już dużo daje.

Pewnie, ze do zrobienia. Jak obudujesz cylinder i lufe steropianem to pewnie wytlumisz ;)

Czytalem wiele opinia mowiacych o zerowym tlumieniu dzwieku przez wszelkie kupne tlumiki. Jest to zreszta calkiem logiczne, gdyz halas nie wydobywa sie z lufy :)

Posted

Tu przyznam, że nigdy nie słyszałem jak wali sprężyna 300%, ale 100% wyciszysz już o połowę na dystansie 6-7 metrów, tłumikiem By Cyberkoza.

A styropian to i AEG'a wyciszy.

Posted

Moze to zalezy od modelu, ale jak kupowalem swojego APSa czytalem na forum airsoftplayers, iz tlumik do tego modelu kosztujacy 67$ nie tlumi wcale

i z odleglosci 15 metrow wystrzal jest tak samo slyszalny. Tyczylo sie to wersji stockowej, wiec sadze ze przy mocnym upg rezultat bylby podobny, lub jeszcze gorszy. O ile w AEGu tlumik zawsze montowalem dla klimatu, to w snajperce zamontowalbym go tylko i wylacznie dla tego, do czego zostal stworzony. Skoro jednak efekt jest mizerny to imho lepiej te pieniazki zainwestowac inaczej, chociazby w bipod.

Posted

A jak jest z działaniem w terenie z taką mocną sprężyną? Czy odgłos wystrzału jest tak dobrze słyszalny, że po 1 strzale wszyscy wiedzą gdzie się ukrył snajper?? Czy naciąganie dajmy na to powyżej 500fps staje się aż tak uciążliwe?

Posted
A jak jest z działaniem w terenie z taką mocną sprężyną? Czy odgłos wystrzału jest tak dobrze słyszalny, że po 1 strzale wszyscy wiedzą gdzie się ukrył snajper?? Czy naciąganie dajmy na to powyżej 500fps staje się aż tak uciążliwe?

Nie no, bez przesady ;) Stockowo odglos jest cichszy niz single w AEGu, a przy 500 fpsach ciut wiekszy. Pojdynczy strzal trudno zlokalizowac i szczerze mowiac czesciej zdradza mnie odblask przedniej soczewki w lunecie :)

Co do naciagania. Jest duuuzo ciezej niz w stocku, ale przy odrobinie treningu(paru strzelaniach) w zasadzie szybkostrzelnosc mam niewiele mniejsza niz na stocku. Jak masz 500 fpsow i duzy zasieg to szybkostrzelnsoc schodzi tak naprawde na drugi plan(przynajmniej w moim rozumieniu roli snajpera).

Posted

Heya.

Rasowy snajper strzela z jedej lokacji (pozycji) tylko raz. Potem zmienia miejsce. Dlatego jesli ktoś umie to robić dobrze - głośny strzał nie powinien miec znaczenia, bo zanim zbiegną się assault people :wink: Strzelca nie powinno tam być. Nawet smrodu po nim nie powinno tam już być 8) Co do naciągania 300 procent: w 100% zgadzam się z KaTem.

pozdro, Rash

Posted

KaT napisał:

Wady:  

1. Wahania predkosci wylotowej, zwlaszcza przy nizszych temperaturach -> wieksza badz mniejsza utrata potarzalnosci strzalow(ktora to jest najistotniejsza w snajperce)

hmmm... czy naprawde jest az tak zle z powtarzalnoscia strzalow w gaziakach?
Posted

http://www.hammermods.com/m700.htm

W tej recenzji jest tabelka predkosci wylotowej poszczegolny kulek podczas strzelania z M700 Tanaki. Rozpietosc momentami siega 50 fps, podczas gdy w sprezynowcach nie przekracza ona z reguly 2-5 fpsow. To wszystko przeklada sie na gorsze skupienie. Zauwaz, ze testy odbywaly sie mniej wiecej w temperaturze pokojwej, wiec przy powiedzmy 5C obawiam sie, ze roznice predkosci wylotowej zdecywoanie obnizylyby skutecznosc Tanaki(choc empirycznych doswiadczen na tym polu nie mam - strzelalem z niej tylko w sezonie letnim).

Tak naprawde wszystko sprowadza sie do tgo jak celna chcesz miec bron i jak wiele pieniazkow mozesz w nia zainwestowac. Ortodyksi nie uznaja np regulowanych HU i kulek innych niz Maruzen Super GrandMasters :)

Posted

NIE, szczególnie w moim

wiadomo że nie będzie 100% powtarzalności (w sprzężynie też nie będzie - o to się będe kłócił), ale różnice są nieznaczne a wpływ na nie ma: wiatr, temperatura i jak gaz się kończy to jest dno

w moim Rugerze przy temp. 20C na odległości ok. 30-32m strzał za strzałem wchodził w duży gatnek (ok. 30cm średnicy), na 10m puszka miała jedną dużą dziurę :), zaś przy temp. ok. 5C imoet spada i to dużo i tu są problemy z powtarzalnością

i dpoisze jedną WADĘ:

-nie strzelać w nickich temperaturach, poniżej 8-10C, wtedy się cuda potrafią dziać :D, a poniżej 0C to już dno

Posted

NIE, szczególnie w moim

wiadomo że nie będzie 100% powtarzalności (w sprzężynie też nie będzie - o to się będe kłócił), ale różnice są nieznaczne a wpływ na nie ma: wiatr, temperatura i jak gaz się kończy to jest dno

w moim Rugerze przy temp. 20C na odległości ok. 30-32m strzał za strzałem wchodził w duży gatnek (ok. 30cm średnicy), na 10m puszka miała jedną dużą dziurę :), zaś przy temp. ok. 5C imoet spada i to dużo i tu są problemy z powtarzalnością

i dpoisze jedną WADĘ:

-nie strzelać w nickich temperaturach, poniżej 8-10C, wtedy się cuda potrafią dziać :D, a poniżej 0C to już dno

Oczywiscie, ze 100% powtarzalnosci strzalu nie bedzie, nawet w wiatrowce o mocy ok 17J ;)

Tylko, ze my mowimy o powtarzalnosci predkosci wylotowej.

W kazdej replice napedzanej sprezyna bedzie ona praktycznie stala, a w gaziaku, jak widac w zalaczonym wyzej linku, juz nie. Pamietajmy, ze przy strzelaniu na 60-70m z M700 takie wahania powoduja o wiele gorsze skupienie niz, przy strzelaniu z krotkiego gaziaka na 20m.

Posted

KaT napisal:

Tak naprawde wszystko sprowadza sie do tgo jak celna chcesz miec bron i jak wiele pieniazkow mozesz w nia zainwestowac.
Coz, chcialbym sie zamknac w 2000zl +/- jakies 300zeta z lufa prec. Tanake wybralem ze wzgledu na- wykonanie, ktore jest na dosc dobrym poziomie (a jestem na tym punkcie uczulony, ma dla mnie znaczenie chodzby odsloniecie komory nabojowej po odciagnieciu zamka:) )- bezproblemowa praca zamka -mozliwosc znacznego wytlumienia broni- duza moc bez zadnych przerobek i dodatkowych kosztow. Badz co badz ma to byc karabin wyborowy wiec i celnosc ma tez znaczenie, mam na mysli to ze z 50-60m zdejme goscia bez wiekszego problemu, w razie co poprawic drugi raz bez odrywania oka od optyki :) wiec mysle, ze wybor jest dobry, bo lekki spadek celnosci mozna nadrobic szybkostrzelnoscia, zaniepokoil mnie ten brak powtarzalnosci o ktorym pisales wczesniej i chcialbym sie dowiedziec w jakim stopniu jest to uciazliwe, w koncu to karabin wyborowy wiec chyba nie jest tak tragicznie :|
Posted
Oczywiscie, ze 100% powtarzalnosci strzalu nie bedzie, nawet w wiatrowce o mocy ok 17J ;)

Tylko, ze my mowimy o powtarzalnosci predkosci wylotowej.

W kazdej replice napedzanej sprezyna bedzie ona praktycznie stala, a w gaziaku, jak widac w zalaczonym wyzej linku, juz nie. Pamietajmy, ze przy strzelaniu na 60-70m z M700 takie wahania powoduja o wiele gorsze skupienie niz, przy strzelaniu z krotkiego gaziaka na 20m.

tak zgodze się z tobą (bo jest to to samo co ja napisałem)

a wracając do wiatrówki o mocy 17J:

mierzyłem niezliczone ilosci wiatrówek na chrono (nigdy 17J bo 17 trza rejestrowac) i dla przykładu: Norica Marvic Gold 16,3J na śrucie 0,45 grama dała 268m/s i odchylenia max. 1,5m/s i jej skupienie na 50m to 4-4,5mm (co zależne jest jeszcze od lufy i innych) ale od samych wahań 1,5m/s bołoby to ok 0,5 cm i tylko góra dół

kazda wiatrówka spęzynowa ma pewne odchyły, ogólnie 1-2m/s jest normalne, wiatróki PCP (na sprężone powietrze 150-250bar) mają ten odchył znikomy średnio 0,5m/s (tyle co bład chrono), natomiast wiatrówki na CO2 mają już znaczny odchył, szczególnie kiedy gaz zaczyna się kończyć

Posted

Tylko, ze w wiatrowce nie ma HU i tam ten wplyw jest zapewne mniejszy niz w ASG :)

Tutaj niestety wahania rzedu 10% podowuja, iz kulka dostaje za malej, lub za duzej rotacji i skrece do gory, lub za wczesnie opada.

Pytanie o co sie spieramy? O to, ze gazowe snajperki ASG sa celniejsze od sprezyn? :D

Posted
Tylko, ze w wiatrowce nie ma HU i tam ten wplyw jest zapewne mniejszy niz w ASG :)

Tutaj niestety wahania rzedu 10% podowuja, iz kulka dostaje za malej, lub za duzej rotacji i skrece do gory, lub za wczesnie opada.

Tak, masz racje, HU jest niepewne :?

Pytanie o co sie spieramy? O to, ze gazowe snajperki ASG sa celniejsze od sprezyn? :D

a my sie spieramy :roll:

czy gazowe są celniejsze od sprężyn, hmmm, jeśli nei są na tym samym poziomie to będą ciut gorsze

ale można by się pospierać o to czy lepsze sprężynowa czy gazowa ogólnie, ale tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi :roll:

Posted
KaT napisal:
Pytanie o co sie spieramy? O to' date=' ze gazowe snajperki ASG sa celniejsze od sprezyn? :D[/quote']

a my sie spieramy :roll:

czy gazowe są celniejsze od sprężyn' date=' hmmm, jeśli nei są na tym samym poziomie to będą ciut gorsze

ale można by się pospierać o to czy lepsze sprężynowa czy gazowa ogólnie, ale tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi :roll:[/quote']

Empiryczne doswiadczenia roznych ludzi, jakie wygrzebalem na zachodnich forach, stawiaja te sprawe dosc jasno. Najcelniejsze snajpy w ASG to sprezynowce ze stalym HU. Zreszta jakosc HU i dokladnosc wykonania naszych kulek ma o wiele wieksze znaczenie niz rodzaj napedu i np srednica lufy ;)

Posted

KaT napisał:

Jesli myslisz o 50-60m to wahania predkosci wylotowej nie beda dramatycznie wplywac na celnosc.
Na tych odleglosciach wymagam od tego karabinu niemal 100% trafienia, a poprawki wynikaly by z niezdecydowania celu :twisted: (dostalem? hmmm ale skad?) dopiero na wiekszych dystansach kolo 80m mialbym zamiar poprawiac po chybionym strzale :) Wiem, ze ze sprezyna czujesz sie lepiej, jasna sprawa, bo inaczej juz dawno biegalbys z gaziakiem :D ale spojz na to bardziej obiektywnie, strzelales i z gaziaka i ze sprezyny, chodzi mi o to czy na wiekszych odleglosciach jest duza roznica w celnosci czy tylko niewielka.
Posted

Z Tanaki M700 strzelalem tylko w okresie wiosenno-zimowym, kiedy temperatura nie stanowila problemu, lecz tak czy owak nie zamienilbym swojego APSa za Tanake :)

U mnie jedynym czynnikiem,ktory czasem wplywa na celnosc to HU i moim zdaniem APS z lufa 6,05 ma lepsze skupienie na kazdej odleglosci niz Tanaka z lufa 6,03 znajomego :)

Posted
Rasowy snajper strzela z jedej lokacji (pozycji) tylko raz. Potem zmienia miejsce. Dlatego jesli ktoś umie to robić dobrze - głośny strzał nie powinien miec znaczenia, bo zanim zbiegną się assault people :wink: Strzelca nie powinno tam być. Nawet smrodu po nim nie powinno tam już być 8)

gowno prawda. jezeli strzelisz nawet 20 razy z bardzo dobrej pozycji (widzisz lobuzow, lub na pewno zobaczysz jesli sie rusza na krok) i bedziesz slyszal tylko "kur**! gdzie on siedzi?!" to sory, ale chyba nie zmienisz pozycji. sam mialem w ubiegla niedziele taka sytuacje i nie sadze zeby inny sniper postapil inaczej... w zeczywistej walce owszem, sniper strzela i sie wycofuje, ale nie w asg...

Posted

To zalezy chyba glownie od tego z kim sie strzelasz. Osobiscie nie zdazylo mi sie ubic z jednej miejscowki wiecej jak 5-6 osob, poniewaz predzej czy pozniej przeciwnicy orientowali sie skad strzelam. Zazwyczaj i tak musze zmieniac pozycje co kilka strzalow, gdyz dzwiek przelatujacej na glowa z duza predkoscia kulki skutecznie zmusza ludzi do odwrotu, a mnie do zmiany pozycji :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...