Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Postanowiłem ostatnio wymienić sprężyne główno w moim 3 letnim już chyba HK416 z AGM, jako że chiński stock zaczynał już przypominać powyginany klapnięty drut od płotu a nie sprężyne i obawiam się mógł mieć nie więcej niż 80m/s.

Kumpel miał akurat zbędną nową m130 z madbulla. Założyłem. Całość śmiga pięknie, nie spadł jakoś szczególnie rof, silnik uciąga, nawet rozładowana batka daje rade.

Jednakże, po zwolnieniu sprężyny, przy uderzeniu tłoka w głowicę cylindra, z okolic przedniej części GB dochodzi nieprzyjemny, metaliczny, sprężynujący odgłos.

Inny znajomy twierdzi, że zamocował w AGM sprężyne m130 guardera dwa miesiące temu, miał dokładnie to samo, 5 razy rozłożył GB żeby to posprawdzać, ale jakoś wystrzelał już kilka K kulek i nic się nie dzieje, skwitował że problem może być w jakichś luzach i nie wytłumieniu głowic (że niby wchodzą jakieś wibracje i to dzwoni).

Sam dźwięk to takie typowe "brzdękkkkk", jakby nagiąć linijkę, czy odgłoś jaki wydaje zwolniona sprężyna. Nie boje się specjalnie o trwałość podzespołów AGM bo wg mnie jest to jedna z najporządniejszych chińskich konstrukcji, i nie widziałem jeszcze GB od tego modelu który by się zużył. Jednakże, zastanawiam się czy taki symptom jest szerzej znany, i może oznaczać że sprężyna jest za mocna i wprawia GB w wibracje które go złamią, czy może to po prostu taki urok tej konfiguracji.

Posted

Heh, bo sprężyny MadBulla są robione z drutu jakiego się używa do strun fortepianów :twisted: . Stąd też masz brzdęk. Poza tym sprężyny MadBulla nie są powalającej jakości, tak samo jak bebechy AGMu. Wsadź SP120 Guardera i licz, że nic nie padnie :P.

Pozdrawiam.

Posted

No dobra a tak na serio? :D Jakbym już miał coś kupować to pewnie bym wziął 120, ale juz te 130stka się trafiła więc jest. Słyszałeś kiedyś brzdękającą sprężynę w GB? :)

Nie chodzi mi o rade co mam wsadzić do środka, tylko czy w tej konfiguracji ma to szanse przetrwać. ;)

Posted (edited)

Problem z wymianą komory jest taki, że trzeba by ciąć body - jest niestety dwuczęściowa. Ale stockowa, z założoną gumką G&G, dystanserem prometheusa i black pythonem Madbulla, bez modyfikacji GB dawała mi około 70 metrów skutecznego zasięgu na 0,25 więc nie jest źle :)

edit: Równocześnie napisaliśmy Grzechotnik. Jestem w szoku 0_o. Coś w tym musi być z tym dzwonieniem! xD

Edited by jason.jerusalem
Posted (edited)

A temat jest o czym? Skoro autor ma HK robione przez AGM, to chyba wiadomo, że rozmowa się tyczy tego.

PS. Nie rozumiem, o co chodzi ze "sztucznym ograniczaniem".

Edited by Karmazyt
Posted

JG zaczyna wstawiać sprężyny Madbulla do swoich replik :D

Rozbierz, przesmaruj, złóż i sprawdź.

Od dawna wiedziałem, że coś nie tak z tymi replikami :P

Tak że zrobię ;)