KaT Posted November 28, 2004 Report Posted November 28, 2004 Pytanie do prawnikow, lub osob znajacych przepisy obowiazujace w tej kwestii w naszym kraju: Planuje tuning repliki Maruzen APS Type 96, a mianowicie zakupienie w USA i montaz oryginalnego magazynka modelu AI AWP .308(replika nie posiada go wogole) i zastanawiam sie, czy istnieja jakies prawne przeciwskazania jesli chodzi o sprowadzanie tego typu czesci. Pytanie do reszty specjalistow od militariow: Czy mozna gdzies w naszym kraju kupic legalnie zblizony wygladem do tego magazynek?: http://www.cfiarms.com/vn/accuracy/10:AICS5 Zakup i sprowadzenie wynioslo by mnie ok 70-75$, wiec zastanawiam sie, czy nie mozna by bylo kupic czegos podobnego taniej w Polsce.
Foka Posted November 28, 2004 Report Posted November 28, 2004 magazynek nie jest istotnym elementem broni a wiec na jego posiadanie nie jest wymagane pozwolenie. a gdzie, za ile i czy kupic to juz nie wiem
izi Posted November 28, 2004 Report Posted November 28, 2004 Podjedz na ul.Mazowiecka do sklepu z bronia. Moze tam beda cos wiedzieli.
Panda Posted December 27, 2004 Report Posted December 27, 2004 Magazynek z pewnością można. Tak samo jak kurki, zatrzaski, sprężyny wraz z żerdzimi, dźwignie, szyny spustowe do glocka, iglice i inne części tuningowe/zamienne - wyjątek stanowi lufa, ale zdaje się, że jest jeszcze jeden (sam szkielet?). I tu pytanie do foki: szkielet?
Pikace Posted December 27, 2004 Report Posted December 27, 2004 Dlaczego do foki? Uwazasz, ze jest to jedyna osoba na tym forum, ktora moze ci udzielic odpowiedzi, heh? W teorii mozna sprowadzac wszelkie detale, ktore nie sa istotnymi czesciami broni (a tymi sa jak pamietam: szkielet broni, baskila, lufa, zamek i komora zamkowa). W rzeczywistosci jesli przesylka jest spoza UE, to praktycznie wszystko zalezy od decyzji celnika. Z tego co wiem wielu ludzi mialo problemy z odzyskaniem przesylki zatrzymanej przez nadgorliwego celnika i aby odzyskac towar nieraz trzeba przejsc dlugotwaly biurokratyczny korowod z Urzedami Celnymi. Sporo przykladow takich klopotow czytalem na allegrowym Caffe. Z drugiej strony ponoc niektorym przechodzily takie rzeczy, ktore nie powinny przejsc ;-) Tak jak ze wszystkim, w naszym panstwie prawo prawem, a urzednicy wiedza swoje... :?
Recommended Posts