Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rzeczy oczywiste czasami bywają nie tak znowu oczywiste dla każdego ;-) wolałem się upewnić.

A ponieważ trzeba jeszcze rozróżniać między szpejem składanym pod (konkretne!) warunki rzeczywistego pola walki, a nasze lokalne potrzeby graczy (też zróżnicowane), tym bardziej wolałem dopytać :)

Posted

Dwa pytania:

1. Pasek od Go-baga idzie ukośnie przez pierś, do tego nosimy chest-a, te dwie rzeczy nie przeszkadzają sobie wzajemnie?

2. Co do linii 0 - co najlepiej nosić w kieszeniach na ramionach kurtki? Zbyt ciężkie rzeczy będą na pewno przeszkadzać. Ja ostatnio miałem opatrunek osobisty i pomadkę ochronną, a w drugiej pisadła. Może jednak da się je lepiej wykorzystać?

Posted

Jak zepsuł mi się headset to wziąłem stare słuchawki od mp3 z zepsutą prawą (którą obciąłem), poprowadziłem pod bluzą marpatową do kieszeni na ramieniu. Zrobiłem małą dziurkę żeby tylko wszedł wtyk i teraz noszę tam Midlanda - nie majta się za bardzo, nie przeszkadza (tylko przy ściąganiu kamizelki) a mogę przez kieszeń nacisnąć PTT i w miarę wygodnie rozmawiać.

Posted

Dwa pytania:

1. Pasek od Go-baga idzie ukośnie przez pierś, do tego nosimy chest-a, te dwie rzeczy nie przeszkadzają sobie wzajemnie?

2. Co do linii 0 - co najlepiej nosić w kieszeniach na ramionach kurtki? Zbyt ciężkie rzeczy będą na pewno przeszkadzać. Ja ostatnio miałem opatrunek osobisty i pomadkę ochronną, a w drugiej pisadła. Może jednak da się je lepiej wykorzystać?

akurat w takim E&E bagu może kolidować ..chodź jak nosiłem na takim samym przewieszonym pasie KM na cheście to nie przeszkadzało ;-)

kwestia priorytetów przyzwyczajenia jak mawiał McNab

w kurtce noś co chcesz tak żeby mieć to co potrzebne a nie ograniczaj się tym co kto napisze. jak masz mieć zestaw przetrwania czy małą apteczkę to noś ją i sam kombinuj gdzie to upchać tak aby było wygodnie

z reguły po kilku razach dojdziesz do doświadczenia -jak i gdzie rozłożyć wyposażenie tak żeby nie uwierało ;-)

Posted

Tak jak pisze Papa Super - w kieszeniach umieść to do czego potrzebujesz szybki dostęp, skąd mamy znać Twoje priorytety. Ja w lewej noszę komórkę, notes z czymś do pisania, a w prawej tytoń do żucia i chusteczki...

Posted

Takie pytanko - czy chesty używa się wgl w połączeniu z plecakiem? I jak to zakładać, skoro paski od plecaka nachodzą na te od chesta, i robi się nie wygodnie...

Posted

Praktycznie każdy rodzaj oporządzenia ma szelki wiec czego byś nie założył uszy plecaka będą nachodzić na szelki.

W chest`cie masz o tyle dobrze ze masz wolne plecy i pas dzieki czemu plecak dobrze przylega i można używać pasa biodrowego.

A co do nachodzenia szelek to czesto bywa tak ze nie są nałożone tylko obok siebie, a nawet jak nachodzą to nie ma tragedii.

• 2 weeks later...
Posted

Nadupnik z którego amerykańskiego systemu jest największy? Musi być w woodlandzie.

(Wydaje mi się, że w spear elcs jest największe cargo, takiego też systemu używam i najbardziej by mi pasowało, no ale cóż, takie cargo jest praktycznie nieosiągalne)

Posted

Mam Buttpack z systemu SPEAR. Jest do dostania na jebayu amerykańskim. Niestety jest mniejsze od Buttpacka z systemu IIFS. Nie ma też bocznych taśm do podpinania dodatkowych elementów. Zaletą jest zintegrowany pas i to, że zapinane jest na zamek, jak się dobrze trafi to w komplecie jest worek kompresyjny. Generalnie wolę buttpacka IIFS, ale takiego mam w gratisie do reszty SPEARa i takie noszę ;)

Posted

Nie polecam buttpacka ze SPEARa/ - przynajmniej jako buttpacka (ja po przeróbkach używam go jako...dump baga. Ma złe proporcje, jest mały, niepraktyczny i trudnopakowny. Najlepsze rozwiązanie to odpowienio stuningowany IIFS - dodać molle tyle i na bokach, kieszeń w klapie, na górze molle albo gumy na dymy/flary.

Przykład:

http://originalsoegear.com/butt.html

Posted
Nie polecam buttpacka ze SPEARa/ - przynajmniej jako buttpacka (ja po przeróbkach używam go jako...dump baga. Ma złe proporcje, jest mały, niepraktyczny i trudnopakowny. Najlepsze rozwiązanie to odpowienio stuningowany IIFS - dodać molle tyle i na bokach, kieszeń w klapie, na górze molle albo gumy na dymy/flary.

Kilka lat temu dokładnie w ten sposób przerobiłem swojego.

A ten nie będzie największy:

http://www.blackhawk.com/product/STRIKE-LR...-Pack,41,59.htm

Posted (edited)

s6300778j.th.jpg

Pas PT-3 + szelki ST-1. Zrobiłem mały update kieszeni. Doszedł pokrowiec na manierkę i apteczka. Magi przesunąłem(8szt) na lewą stronę (słabsza ręka). Chlebak pełni role plecaka na yebankach. Zastanawiam się co stosować zamiennie. Waistpack sds? Jakieś propozycje?

0003975.th.jpg

Zmieniłem pas PT-3+ Szelki ST-1 na prosty pas z dwoma rzędami palsów i szelkami pierwszej linii. Zmieściło się wszystko:

Ładownica kwadrat 2xm4 a na niej dwie ładownice 3xm4, dalej apteczka, chlebak, manierka, ładownica pistoletowa i cargo na zamek. Jest o niebo lepiej niż na PT-3 wygodniej i jakoś lżej. Troszkę chlebak i ładownice z magazynkami lubią "polatać" przy bieganiu. Na chlebak chcę wrzucić radio i nóż.

Jakieś propozycje by to usprawnić?

Edited by bd_siwek
Posted

Tak jak pisze Super - wybierz prostsze rozwiązanie, panele przejściowe mają jakiś sens przy kaburach ale przy małych kieszeniach są przerostem formy nad treścią i jak sam widzisz na zdjęciu - głównie dają dużo odstających krawędzi i dodatkową masę.

Posted

kopiaimg7980.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Samo oporządzenie jeszcze nie wyregulowane, dlatego taśmy są tak luźno.

Jak oceniacie taką konfigurację? Dałoby się coś poprawić?

Kieszenie:

1. Ładownica AK na dwa magazynki.

2. Jak wyżej

3. Ładownica na magazynki do pistoletu w której są ładowarki do magów.

4. Cargo na zamek, bryzgoszczelne.

5. Ładownica SAW 200 - na poncho i eskę

6. Cargo

7. Miękki worek zrzutowy.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Posted

Pas ma głupią regulację, przez którą tracisz sporo miejsca.

Posted

Ja też sądzę, że 4 magazynki (+ piaty w karabinku) to trochę mało. SAW 200 w roli buttpacka także wydaje mi się skromny. Za to 2 wielkie kieszenie cargo mają kompletnie niewyjaśnioną rolę - jeśli służą do noszenia "mydła i powidła" albo co gorsza "pszczół luzem", to jest to wyjątkowo nietrafiony pomysł.

Worek na odzysk na tyłku - wygodnie Ci tak? Ja bym go przesunął bardziej na lewy bok, w obecnej konfiguracji na dolny rząd PALS kieszeni cargo. Ale to już kwestia indywidualnych preferencji.

Gdzie masz wodę?

Posted
Nosisz ze sobą tylko 4 magazynki? Wydaje mi się że to trochę za mało.

5x100 = 500 kulek. Spokojnie starczy na jebankę, na większych strzelaniach magi doładowuję w wolnej chwili - jeszcze nigdy nie miałem sytuacji gdzie wszystkie magi mam puste.

SAW 200 w roli buttpacka także wydaje mi się skromny.

SAWa używam nie w charakterze nadupnika, ale zwykłego poucha. Podejrzałem takie rozwiązanie

w poprzednim wątku o konfiguracjach, zdaje się u Foki. Uznałem to za dobry pomysł - komin tylko przeszkadzał by w swobodnym wyciąganiu eski/poncha.

Za to 2 wielkie kieszenie cargo mają kompletnie niewyjaśnioną rolę - jeśli służą do noszenia "mydła i powidła" albo co gorsza "pszczół luzem", to jest to wyjątkowo nietrafiony pomysł.

Takie ładownice akurat miałem w domu i z braku laku je zamontowałem - chętnie je na coś zamienię, ale mi "weny brak". Mógłbyś mi coś zaproponować na te "mydła i powidła"? ;-)

Worek na odzysk na tyłku - wygodnie Ci tak?

Wylatuje ;-)

Gdzie masz wodę?

Camelbak 2l.

Pas ma głupią regulację, przez którą tracisz sporo miejsca.

Sęk w tym, że nie jest to ani tradycyjna kamizelka, ani belt kit - najbliżej "temu czemuś" do LBT 1195/izraelskich kamizelek( http://www.zahal.org/products/combat-harne...h_parent=153327 ) które są noszone wyżej niż belt kit.

Pozdrawiam :)

Posted

A, jak te magi to są midy po 100bb, to inna rozmowa. Myślałem, że lowy albo wręcz reale.

Nadupnik - mnie też komin nie pomagał ;) ale dla mnie jest to ogólnie nazwa na "cargo-na-rzeczy-które-nie-muszą-być-szybko-dostępne" ;) i ja w tej roli mam kieszeń na zamek zbliżoną rozmiarem do Twojego cargo.

Dwie kieszenie cargo - nie napisałeś, co w nich masz / chcesz mieć, i dlaczego akurat tam. Skoro znalazły się tam tylko po to, żeby cośkolwiek przyczepić, to ja przytoczę opinię niedouczonego chirurga w trakcie operacji: "A co to je? Eee, wytniem, będzie ci lżej..." ;) - wywal w diabły i ciesz się lekkim szpejem :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...