Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Ja nawet mam wrażenie że to co pokazał Goryl jest standardem ..osobiście bym tylko nie obciążał cargo ładownicami z boku bo wtedy ciąży do tyłu. Zamiast tego wolę plecaka E&E z camelem w środku.

12 magów do m4 to nie jest coś strasznego ..w dobie plastików lub nawet w aluminiowych magach to nic takiego..12 magów do AK to już tylko na krótką akcję z pojazdu bym się odważył zabrać ;-)

Jak już lecimy po całości to mnie meczą w lesie ochraniacze tego typu..bijans może być ..a najchętniej karimata w cordurową łatę...ale jak kto lubi.

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Owszem, zgadzam się, ale jednak kolana są ważniejsze. Jedna dynamiczna akcja przez owe 72 h i żegnasz się ze zbliżoną formą aktywności. To miałem na myśli.I nie do Bijansów się odniosłem a do braku skorupy w zestawie Cordura+ pianka. Jednakże jak piszesz. Jak kto lubi

Posted

Uwaga że kolega goryl ma na sobie znowuż aż tak dużo trąci pewną naiwnością. Do tego wyposażania normalnie dochodzi jeszcze przynajmniej plecak patrolowy a jeśli sytuacja by wymagała to pewnie przynajmniej lekką balistykę (np dwupłytowego PC) by dodał. Trzeba znać swoje możliwości, a myślę że akurat ten konkretny użytkownik zna je bardzo dobrze.

A co do nakolanków - szczerze mówiąc bardziej dają znać o sobie po paru godzinach siedzenia w nich w samochodzie niż łażenia, zwłaszcza jak się je dobrze wyreguluje i przytrzyma jakimś patencikiem. Mi w Bijansach noga się za bardzo pociła żeby tego używać. Wkładka piankowa zwykle jest mało skuteczna jeśli chodzi o ochronę - izolację owszem daje, ale na kamienie, szkło czy inne przyjemności nie poradzi. Używałem trochę intergalnych nakolanników a'la Crye oraz twardniejących, trójwymiarowych wkładek D30 i myślę że w tym kierunku trzeba będzie iść. Choć póki co najwygodniej było mi w Altach.

Posted

Wiadomo że pianka z cordury nie zatrzyma szkła ale jej zadanie jest inne ;-) tylko izolacja. Z drugiej strony nie spotkałem nigdy szkła na "dalekim patrolu"

rozmawiamy o typowej zielonej taktyce daleko od zamieszkałych terenów.

jeśli działamy w lesie ale "blisko domostw" w terenie gdzie jest syf i mogą zdarzyć się śmieci to TYLKO PLASTIK i to nie ulega wątpliwości. Żebym nie wyszedł na jakiegoś ciecia ;-)

Posted (edited)

Witam!

A tu mam połączenie linii drugiej z trzecią.

linia3.jpg

Czy przeładowany? No cóż, nasza ekipa tak się "bawi". To jest nasz kot i będziemy z nim robić co chcemy:) Polecam naszą stronkę

www.miwopraszka.com

Mogę tylko powiedzieć, że plecak jest na dwa do trzech dni i to latem. Na zimę jest już za mały. Planujemy większe plecaki (50-55l)

Nakolanniki ALTY mi całkowicie odpowiadają. Czy są lepsze? Penie tak, ale ja jestem na etapie, że lepsze jest wrogiem dobrego.

PIK od stycznia będzie w ofercie MP, to o czym pisałeś.

Pozdrawiam!

Ps. CATCH22 bym zapomniał, noszenie krótkiej to pokłosie WISTA. I tak mi zostało w zielonej. Szybkość dobycia jest kwestią treningu i nabytej w ten sposób wprawy. Trzeba też przestrzegać pewnych ustalonych zasad, co do pakowania kieszeni. Jednak kabura zawsze będzie szybsza, ale mi w zielonej:

- udowa przeszkadza

- na pasie zabiera cenne miejsce i nie zawsze jest łatwo dostępna.

Analiza za i przeciw i decyzja.

Edited by goryl017
Posted

Analiza za i przeciw i decyzja.

To właśnie uwielbiam w czysto wojskowym wydaniu. Wielokrotnie musiałem marznąc w lesie bo ważniejsza była siatka maskująca czy inne rzeczy.

Takie podejście do logistyki własnego wyposażenia mają tylko doświadczeni użytkownicy co trzeba docenić.

Posted
Z drugiej strony nie spotkałem nigdy szkła na "dalekim patrolu"

rozmawiamy o typowej zielonej taktyce daleko od zamieszkałych terenów.

W Polsce ciężko o takie miejsce ;)

Posted

Dzięki J. za odpowiedź co do kabury.

Mimo wszystko też myślę że lepiej nie ryzykować kolanami. Trafiałem na szkło czy druty w różnych miejscach - a zwykle nie ma czasu na zakładanie nakolanników przy takich okazjach.

Posted

Choć póki co najwygodniej było mi w Altach.

Ja również jestem zadowolony tych nakolanników. W ciepłe dni co prawda czuć, że ma się je na nogach bo intensywniej się człowiek poci na paskach i pod skorupą, ale już w zimie zdarzyło mi się zapomnieć je ściągnąć z nóg gdy to nie czułem żadnego dyskomfortu. O swojej obecności przypominają tylko podczas silnego zgięcia nogi w kolanie - wtedy paski - choćby nie wiem jak dobrze wyregulowane - będą się choćby minimalnie wrzynać (zastanawiałem się nawet nad jakimś patentem zmiękczającym wewnętrzną część pasków, ale na razie brakowało na to czasu). Bijansy natomiast u mnie zjeżdżały z nogi nad kolanem.

Gdyby nie problemy z gorszą wentylacją w przypadku noszenia nakolanników, w altach mógłbym spokojnie maszerować na dłuższych dystansach.

Posted

Czy doszywanie pasków/szlufek do materiału spodni w okolicach kolan w celu przewleczenia przez nie pasków nakolannika (czytałem o tym w którymś z wątków o konfiguracji), tak by były w miarę unieruchomione - nie zapobiega właśnie takiemu zjeżdżaniu i wrzynaniu się przy zgięciu kolana? Pytam, bo sam z Altami miałem taki problem, a o tym patencie dowiedziałem się już po ich sprzedaży...

Posted

Wygodne nie jest ale działa.

Nosiłem tak mały plecak patrolowy-daje radę. ważne jest że wodę masz ze sobą ;-)

Chodź wygodniej jest wtedy wrzucić 2 l na pas a camela do plecaka. W wypadku gdy zostawiasz plecak w bazie wypadowej camela możesz przełożyć na plecy a w wypadku E&E masz 2l na pasie.

Posted

I nadjeżdżam z kolejnym pytaniem - czy wg was kieszeń 2x1mag może sobie siedzieć na chestriggu przy kieszeni 1x3magi? Akurat tak wyszło że mam takie kieszenie, i nie wiem czy lepiej sprzedać tą 2x1 i kupić sobie jedną podwójną czy zostawić jak jest. Nie wiem czy nie będzie mi przeciążało.

Posted

Najlepiej równomiernie - jak się położysz to na tej trójce cały ciężar Ci spocznie, co, jeśli nie nosisz w tym cheście płyty, będzie molto niewygodnie. Jak kopsniesz tą 1x3 na bok to znowu będzie przeszkadało rękom. Jak dla mnie 2 magi w jednej ładownicy to maks (chyba, że 200 SAW - tam się 6 ładnie mieści ale wtedy są inaczej ułożone i w sumie i tak wielkie to jest).

Posted

Najlepiej równomiernie - jak się położysz to na tej trójce cały ciężar Ci spocznie, co, jeśli nie nosisz w tym cheście płyty, będzie molto niewygodnie. Jak kopsniesz tą 1x3 na bok to znowu będzie przeszkadało rękom. Jak dla mnie 2 magi w jednej ładownicy to maks (chyba, że 200 SAW - tam się 6 ładnie mieści ale wtedy są inaczej ułożone i w sumie i tak wielkie to jest).

W sumie potrójna ładownica nie jest taka znowu zła po boku, ale raczej na pasie dość nisko, a nie wysoko na chest-riggu. Z potrójną ładownicą jest jeszcze ten problem, że magi są w niej inaczej ułożone aniżeli w ładownicy pojedynczej czy podwójnej. Bardziej intuicyjnie operuje się przy jednakowo ułożonych wszędzie magach. (przynajmniej ja tak mam przy ładownicach otwartych - typu CQB)

W sumie jeśli ktoś ma małą liczbę magów (tak do max 6-ciu) to najwygodniejsze są pojedyncze, gdy magów jest więcej, lub gdy przestrzeń jest ograniczona to trzeba brać podwójne. Potrójne są trochę zbyt duże, jednak i one mogą się przydać - najlepiej jest montować je na pasoszelkach, gdy to powierzchnia jest ograniczona. Nie będą wtedy też przeszkadzać gabaryty, gdyż i tak zwykle na szelkach dźwiga się sporych rozmiarów kieszenie/carga, które są przynajmniej tak samo duże lub nawet większe od takiej potrójnej ładownicy, wszystko będzie się więc ładnie komponować.

Posted

s6300191.th.jpgs6300192.th.jpg

Witam. Tym razem chest-rig. Chest (Mervin) pod cqb, da albo jak kto woli na jebanki. Chciałbym go sprawdzić na dłuższe patrole z dużym plecakiem. W razie potrzebny dorzucę mały pas lub pt2 odpowiednio ustawiony. W sumie jest dla mnie w sam raz, no może poza tym cargo, nie wiem co tam wrzucić. Może szelki bym zmienił Kliknij. Jakieś rady?

Od słabszej ręki(lewej):

-Małe Cargo na klamrę, (Boombel)

-Kieszeń na radio, (Boombel) trochę za duże jak na moją PMRkę

-Panel dowódcy, , (Boombel)

-Kwadrat na 4 magazynki mp5, (Boombel) na Panelu dowódcy

-ładownica pistoletowa, (PSTG), scyzoryk, na kwadracie,

-podwójna ładownica pistoletowa, (Boombel), dwa krótkie magazynki mp5, na kwadracie,

-ładownica pistoletowa, (Boombel), szybko-ładowarka, na kwadracie,

-ładownica 3xAk przerobiona na cargo, (Polskór),

Posted (edited)

Panel dowódcy mistrz!

Jakiej to jest grubośći (ten panel)?

Jeśli o modyfikacje chodzi to w cargach zamiast klamer doszyłbym zamki błyskawiczne i zmienił szelki na szersze/zmajstrował jakieś comfort pady (to drugie tylko jeśli chest ze wszystkim jest ciężki - jak po 5 godzinach nadal Ci się nic nie wrzyna to zostaw ;] ).

Edited by czlowiek6
Posted

Panel ma grubość 25mm.

Jak na razie szelki dają radę. Myślę o grubszych żeby dać na nie radio, jakąś latarkę. Obecne są dla mnie idealne do stosowania plecaków.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...