Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Orientuje sie może ktoś czy gdziekolwiek można dostać styki do silnika? Bo ułamał mi sie takowy :/

Ew. jak naprawić nie wymieniając całego styku. ułamało sie dokładnie to gdzie przylutywuje/wsuwa kabel.

3da5522bdc7bdab86a9e1e9.th.jpg

Posted

popatrz w komisie może ktoś będzie sprzedawał jakiś rozwalony silnik i akurat ten element będzie do odzyskania. Marcinek83 nie dawno opisywał mały eksperyment z silniczkami od AEG'a. Z opisu wynika iż może mieć takie coś na zbyciu. Ogólnie warto napisać do naszych forumowych majstrów, może któryś się zlituje i z zalegających części wymontuje ;)

Posted

Dolutować się da, tylko trzeba grzać chwilę dłużej, żeby cyna "złapała" - wiem, bo sam lutowałem styki w swoim silniku. Zdjąłem izolację z kabla 2,5mm, wybrałem odpowiednią ilość kawałków drutu, skręciłem i przylutowałem 3 takie mini kable na blaszce, które łączą się z kablem od baterii.

Posted

Styki to części większych blach, blachy te przykręcane są do silnika śrubami gwiazdkowymi najczęściej. Odkręcasz lekko te śrubki, podważasz blachy i wsadzasz pod nie kable bez lutowania, dokręcasz i działa.

Posted (edited)

A można też dokupić kawał blachy miedzianej, aluminiowej, platynowej itd. pobawić się chwile nożycami, pilnikiem i mieć całkiem niezły styk.

Edited by ruffin-89
Posted

Starych silników u mnie się wala parę sztuk, no może parę naście, ale jak patrzałem to raczej nie ma możliwości przeszczepu.

Samą "dupę" mam, jednak nie wyślę Ci za darmo :F jak chciałeś, pokryj koszta wysyłki chociaż.