Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Z powodu że warunki na to dają muszę kupić nową broń wcześniej. W czołówce jest TAR-21 (Ares) i F2000 i muszę wiedzieć czy mieliście już jakieś awarie i jaki przebieg macie teraz.

Zero problemów.

Moja replika strzela obecnie zamiennie na stockowej sprężynie (355-415fps) lub długiej M135 (460fps-nie dokręcona).

Na tej drugiej nie dokręcam prowadnicy do pozycji ściśniętej bo szkoda stokowych bebechów.

Całość śmiga na 7,4V 2200mAh 25C.

W kwestii wyboru repliki nie polecałbym TAR-21 Ares'a... miałem w reku, strzelałem i mam o tej replice bardzo złe zdanie.

• Replies 242
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

A jaki przebieg w kulkach masz?

Szukam repliki mało awaryjnej, tam zniszczenie tłoka czy ubicie sprężyny to normalne ale typu wytrzymałość zębatek, gearboxa itp to już nie. I raczej będę chciał wersję tą krótką bez optyki i liczę że trafię na egzemplarz z naprawioną tą usterką o blokowaniu się broni. A mid-capy przeżyję, lekko spiłuję i po krzyku tylko jak możesz wstawić jakąś fotkę jak to należy zrobić.

Edited by Matison
Posted

A jaki przebieg w kulkach masz?

Szukam repliki mało awaryjnej, tam zniszczenie tłoka czy ubicie sprężyny to normalne ale typu wytrzymałość zębatek, gearboxa itp to już nie. I raczej będę chciał wersję tą krótką bez optyki i liczę że trafię na egzemplarz z naprawioną tą usterką o blokowaniu się broni. A mid-capy przeżyję, lekko spiłuję i po krzyku tylko jak możesz wstawić jakąś fotkę jak to należy zrobić.

~12k czyli jakieś 3 torebki kulek 0,25-0,28g.

Co do wspominanej "usterki" to osobiście nie spotkałem jak dotąd modelu z tą wadą, pewnie dotyczył wczesnych modeli z pierwszych partii a takiego pewnie już nie dostaniesz ;)

Ja osobiście zdecydowałem się na właśnie tą klasyczną (krótką) wersję bez optyki. Dobrze sprawuje się na niej kolimator z dostawnym modułem powiększającym, szczególnie przy ~450fps. Wersja z dłuższa lufą u mnie odpadła na 1 etapie z uwagi na fakt iż modele te są replikami wersji sportowej a nie bojowej.

Przerabianie magazynków jest dość proste, wystarczy przypiłować ta "wypustkę" w której znajduje się sprężyna odpowiedzialna za docisk bolca blokującego kulki - docelowo ma ona być podobnej długości jak w stockowym magazynku do g2010. Jak znajde chwile to cykne fote ;)

• 3 months later...
Posted (edited)

Doszły mnie słuchy, że można w tej replice poluzować jakieś imbusy, żeby magwell się zrobił szerszy. Czy to prawda?

Ps. Miałem dziś w łapach tę replikę i chyba się zakochałem. Starowskie emagi podają bez zająknięcia (i bez piłowania), ale siedzą cholernie ciasno. Żeby wyjąć maga z magwella była potrzebna pomoc drugiej osoby (sic!)!

Pps. Jaką najmocniejszą sprężynę można zafundować rybce bez wymiany innych komponentów (i jak jest wtedy z żywotnością)?

Edited by Nath
  • 1 month later...
Posted

Luzowanie imbusów u mnie raczej nie działało, tzn za bardzo sie replika rozszczelinowywała.

Używam króki pmagów i po prostu wyrzeźbiłem nieco miejsce pod nie wewnątrz karabinu. W ten sposób jakbym musiał od kogoś pożyczyć maga to też wejdzie :) A na zewnątrz nic nie widać.

Pozdrawiam,

Weq

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Czy ktoś próbował podczepiać do eFki granatnik? Mnie oczywiście najbardziej interesuje opcja zbliżona do ostrego odpowiednika LINK, a nie jakieś M203 czy inne dziwne wynalazki ;)

Zastanawiałem się trochę nad tematem i takie wnioski mi się nasuwają:

Jedyną opcją szyny jest potrójny RIS G&G LINK, ciężko mi sobie wyobrazić dorabianie szyny samemu z powodu budowy frontu.

Jeśli idzie o sam granatnik, to pozostaje chyba tylko wersja stand alone granatnika do SCARa /0/"]LINK z powodu spustu.

Ktoś próbował czegoś podobnego lub ma ww. RISa? Można by wtedy jakoś sprawdzić czy taki układ jest w ogóle możliwy.

BTW droga impreza, ponad 1200zł za RISa i granatnik bez granatów...

Jeśli ktoś byłby ciekaw, to w TYM temacie wrzuciłem jak rozwiązałem problem zawieszenia w eFce.

Edited by jurrrus
  • 4 weeks later...
Posted

Są trochę krótkie, ciężko się je wyciąga bez magpulli, więc trzeba się liczyć z ich zakupem. Dużo ludzi narzeka, że te magazynki są za szerokie i ciężko wchodzą, trzeba poszerzać gniazdo, ale ja sobie jakoś bez tego poradziłem.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Ja zakupiłem na próbę zwykłe magazynki typu vietnam, faktycznie wchodzą tak, że ciężko je szybko wyciagnąć(mała powierzchnia chwytu), ale nie trzeba nic poszerzać. Problem jest też z magpulami bo po założeniu magazynka nie można wsadzić do gniazda gdyż część magpula też by musiała wejść(mówie o gumowych magpulach). Chyba rozwiązaniem jest zakup magpuli montowanych do spodu magazynka (Magpul PTS Ranger) aczkolwiek nie po to kupiłem magazynek za 30zł żeby kupować magpula za 40 ;] może ma ktos namiary na tani odpowiednik?

Edited by nom4k
  • 9 months later...
Posted

Mocno odkopany temat ale zastanawiam się nad zakupem owej repliki. Przeszedłem już wiele replik od kilku m4, dwóch scarów, sr25 i innych. Szczerze szukam repliki zgodnej z v2/v3 i w dodatku lekkiej. Scar mimo mojej sympatii padał i nie ma miejsca na batkę, masada odpada bo gearbox i inne tematy ją dyskfalifikują, a jak wygląda temat ciężaru w przypadku F2000? Ma ktoś porównanie do klasycznych emek czy np: scara ?

• 4 months later...
Posted

Odświeżę temat :) mam parę pytanek.

-ile miejsca na aku i czy to wejdzie http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_126&products_id=963

-jakie aku lepiej 7.4 czy 11.1 lipo

-kompatybilność części tak wiem v2.v3 czytałem ale czy coś przy niektórych częściach trzeba podpiłować czy coś na co uważać przy zakupie ich.

- jaki zasięg według waszej opinii bo podobno 60m maks a celny 50-55m

-jak żywotność w stocku i czy uważać specjalnie na system QPA?

Jeśli coś sie pojawiło to przepraszam ale raczej nie (poza częściami).

Posted

W egzemplarzu krążącym w moim najbliższym otoczeniu zaczęły się dziać cuda z komorą hopa. Albo nie było szczelności, albo trzeba było ją podpierać w jakiś karkołomny sposób. Więcej grzechów nie pamiętam.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy w związku z tym mam pytanko - czy trafiliście na magazynki low- lub mid-cap, które pasują bez piłowania - oprócz G&G oczywiście.

Osobiście mam już negatywne doświadczenia z mid-capami Cymy 150 kulek, których nie trzeba było przycinać i miały pasować, ale nie podają lub podają bardzo losowo prawdopodobnie ze względu na zbyt wysoko położone okienko zatrzasku magazynka/nisko położony "ząbek" trzymający kulki - kołnierz najwyraźniej nie odpycha go w wystarczającym stopniu.

Z nadzieją patrze na magazynki SRC z TG - na fotkach mają krótkie prowadnice sprężynek i wygląda na to, że by pasowały - nie wiem tylko czy nie skończy się ja z Cymą.

Przy okazji też spytam jeśli ktoś ma te magi - czy bardzo uciążliwy jest ten "wypychacz" ostatnich kulek w low-capach G&G - czy łatwo idzie go złamać?

Edited by PitBear
Posted (edited)

Próbowałeś z midami produkcji Boyi? Ogólnie nienawidzę tych magazynków, ale może będą pasować luźno. Nadzieję lokowałbym także w magazynkach Classica, które ogólnie są najlepszymi stanagami produkowanymi do aeg.

Z góry odrzuć wszystkie ekonomiczne pmagi/emagi, bo one wchodzą tak ciasno, że trzeba dwóch osób do wyjęcia magazynka z repliki (jedna trzyma replikę i zwalniacz magazynka, druga ciągnie).

Edited by Nath
Posted (edited)

Poprawka. Midy 150 kulek Cymy podają, tylko trzeba je wsuwać w bardzo określony sposób - dociskając je w kierunku tyłu. Wtedy nie ma problemu. Włożenie pod złym kątem - luźno lub "do przodu" powoduje, że niby zaskakują w gnieździe, ale nie podają.

Edited by PitBear
  • 5 weeks later...
Posted

Jak tam Wasze rybki panowie? Ja chyba wreszcie dorosłem do tego, żeby sprzedać emkę i zamienić na efkę G&G. Więc się zapytowuję-jak się Wasze efki sprawują? Zero problemów?

Posted

Zero... Po niemalże "gigantycznym" przebiegu 20k kulek w półtora roku, zero jakichkolwiek oznak zużycia (poliwęglanowe podzespoły, taaa...). QPA działa dobrze mimo kręcenia w tę i wewtę, stopka kolby też trzyma się ok, choć guma daje już po sobie znać, klips HU jakiś trefny miałem i lufa kręciła się jak chciała. Problemów z gb żadnych.

Po okresie intensywnej eksploatacji stwierdzam, że pomimo kilku pierdółek warto ją kupić, tylko trzeba o nią zadbać i dopieścić w szczegółach.

OT: Jakieś info o dedykowanym granatniku?

Podzieli się ktoś foto frontem z szynami?

Posted

Tak, też miałem zielony, jakiś chińczyk załatwił sprawę. Dodatkowo troszkę sylikonu w charakterze spoiwa (po tym jak kulki skręcały poziomo, nie mogłem sobie wydarować) i taśma teflonowa, choć sylikon nie jest koniecznością.

Posted

Też się zakochałem w eFce i zamierzam kupić. Przeczytałem temat i rozumiem, że na początek warto wymienić gumkę na silikonową tak? I zobaczyć co z klipsem trzymającym lufę tak? :)