Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam ponownie :twisted:

Panowie powiedzcie mi jak w naszych warunkach klimatyczno-geograficznych sprawuje sie szwajcarskie kamo? Pytanie kieruję do szczęsliwych{bądz nie to się okarze} posiadaczy...

Posted

Sprawuje się zaskakująco dobrze, zważywszy na pozornie oczojebne kolory.

BTW ciekawostką jest, że ten kamuflaż miał być docelowo uniwersalnym wzorem dla Wehrmachtu i Waffen-SS. Coś w tym jest ;)

Posted

Dzięki pytanko wynika z tego iż zamierzam sobie zanabyć jakiś sympatyczny komplecik umundurowania :twisted: i rozważam kilka opcji między innymi własnie szwajcarski i niemiecki flecktarn i zastanawiam się co będzie lepszze...woodlanda i DPM jest tyl e ze glowa boli trzeba by jakiejś odmiany albo cóś... :D

Posted

"Szwajcar" czyli "TASS 57", "Kampftenue 57" albo "Alpenflage" został wprowadzony do służby w 1957, a powstał w 1945 jako "Liebermuster" - ostatni wzór dla wojsk III Rzeszy.

Flecktarn wprowadzono w 1991.

Obydwa są IMO bardzo dobre... chociaż flecktarn chyba bardziej się nadaje na polskie warunki. Alpenflage jest bardziej klimatyczny ze starym oporządzeniem, ale to tyklko moje zdanie.

Obydwa dostaniesz w porównywalnych cenach więc kieruj się własnym gustem.

Aha, jest jeszcze TASS 90, obecnie używany. Różni się tym, że ma bardziej stonowane barwy.

Posted

Szwajcarski kamuflaż tzw "fasolka - Bean' jest dobrym kamuflażem. Sam go chcę kupić. Mimo dziwnych kolorów sprawdza się - paradoksalnie lepiej niż Woodland USA. Znajomy ma i widzałem go w praniu. Kamuflaż ten był bądź co bądź robiony na europę.

Posted

Pitek powiedz mi czy spotkałes sie w wypadku szwajcarskiego kamo z czymś co sie nazywa M83 dlamnie jak widzialem fotki niczym się to nie rózniło od innych {wcześniejszych?} modeli

Posted

Pitek powiedz mi jeszcze czy {obiektywne oko fachowca :twisted:

] kpoia patterna w kamo flecktarn nie bedzie bardzo burzyc poczucia estetyki innych graczy :D w połączeniu z kurteczką szwajcarską?Jestem pełen obaw :wink:

Posted
Pitek powiedz mi  czy spotkałes sie w wypadku szwajcarskiego kamo z czymś co  sie nazywa M83 dlamnie jak widzialem fotki niczym się to nie rózniło od innych {wcześniejszych?} modeli

Fakt... jest coś takiego. Chyba tylko krój zmodyfikowali. ChGW

Pitek powiedz mi jeszcze czy {obiektywne oko fachowca :twisted:  

] kpoia patterna w kamo flecktarn nie bedzie bardzo burzyc poczucia estetyki innych graczy  :D  w połączeniu z kurteczką szwajcarską?Jestem pełen obaw :wink:

Aaaa.. ale ze mnie fachowiec :P To co chcesz zrobić jest straszne! Nie będą chcieli z Tobą grać. Stracisz przez to dziewczynę i pracę, wyrzucą Cię ze studiów ;)

Zdaj się na swój gust tak jak wszyscy. Zobacz byle jakie zdjęcie z jakiejkolwiek strzelanki. Każdy jest ubrany i wyposażony tak jak chce/jak mu wygodnie/na ile go stać.

Osobiście nie lubię mieszać kamuflaży, jeżeli interesuje Cię subiektywna opinia "eksperta" ;)

Posted

Flecktarn niestety nie specjalnie sprawdza sie w polskim lesie (przynajmniej w tym co ja grywam) latem, chyba, ze caly czas stoi sie na tle pni drzew :). Za to jesienia jest nie do pobicia :D

Imho mimo wszystko najlepsze sa kamo woodlandowe z mocnym wskazaniem, jezeli chodzi o uniwersalnosc (pola, lasy, pora roku), na DPM.

Takie moje male 2 grosze.

Co do szwajcara zdania nie mam poza tym, ze mi po prostu nie odpowiada. Podobnie jak wzor belgijski :D http://www.henrikc.dk/camouflage/details.asp?autono=75 Niby tez na Europe... Do kupienia w Opolu, bylo tego sporo. Na zywo jeszcze bardziej oczojebny. (sorry za OT)

Wg fotek Tass 83 (nie widzialem go w Polsce) powinien byc lepszy, i to o wilee, niz Tass 57 (widzialem).

Posted

Kup flecktarn :-)

1. jest dobry na polski las - w lecie powinien być trochę przybrudzony.

2. materiał jest dobrej jakości, a jak namoknie to nie obciera skóry.

3. w przyszłości możesz dokupić gore-tex flecktarn.

4. jest tani i łatwo dostępny tzn. jak go o coś podrzesz to mała strata.

pozdr.

Paula

Posted

Uj, ale mętlik... Szwajcarskie Truskawki, Belgijski Gaj Pomarańczowy, Flektarn... a Sony to chyba pisze nawet o austriackim camo...

Wiecie w ogóle o czym mówicie chłopaki? Bo mam wrażenie, że nie wszyscy... :wink:

Dajcie jakieś linki do fotek, bo inaczej to wygląda jak rozmowa ślepego o kolorach... 8)

-

Posted

Słuchaj mam prosbę powiedz mi jak wrzuciłes fotki...ja tego ugryżc nie moge z innej stronki bez problemu ale z własnych zasobów nie wiem jak :? Z GORY SORKI ZA OT... 8)

Posted

Pierwsze -> tak... a druga fotka... Zabij mnie, nie wiem co to :lol: Aczkolwiek z miła chęcia bym sie dowiedział, bo właśnie w takim camo mam to co stoi w komisie... 8)

Ktoś bardziej zorientowany od nas....? :wink:

Pozdrawiam, PieTrzaK

EDIT: "The "Alpenflage" pattern" ? Tak to cus sie nazywa...? :wink:

Posted

Dobra, w końcu wiem co mam :wink:

Original Designation: Tenue d'assaut 1957 (TASS 57) (French) Kampftenue 57 (German)

Wcześniej pisałeś że nabyłeś TASS57, czyli to :)

Dobra, ale temat chyba nie o tym... :wink:

Pozdrawiam, PieTrzaK

• 4 years later...
Posted

haha ale dorwałem zakurzony temat :) (odkopie go i mam nadzieje że mnie za to nie udusicie :D)

mam pytanie, otóż gdzie można by dostac (i w jakiej cenie) mundur zwany TAZ 90?

Ten o stonowanych barwach, dokładnie ten http://camo.henrikc.dk/details.asp?autono=180 . Nie mogę go nigdzie znaleść...

A jeśli ciężko o TAZ90, to skąd najlepiej zakupić M83? Z allegro czy z innych sklepów (chodzi mi o dobrą kolorystyke, bo różnie z tym bywa niestety...)

z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam ;)