Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 227
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja mam stockową rurkę, jutro mogę zrobić jakieś porównanie na oko do promyka na dwóch komorach( SRC i cyma)

Btw. Kupiłem komorę mp5 cymy. Ta stockowa tak jak pisał otto jest tragiczna. Mi uszkoziła 2 gumki.

Po wycięciu "płetw" po bokach, i lekkim spiłowaniu frontu komora siedzi jak ta lala. Szczelniutka, lufa sztywno siedzi.

Jedyne co lekko irytuje,to zbyt lekka praca ramienia regulacji. Ale o-ring pod śrubkę załatwi wszystko.

Posted

A ta komora na boki nie lata? SRC ma takie skrzydełka po bokach.

Jaką gumkę polecacie do oryginalnej komory SRC? Przezroczysty guarder ma jakieś dziwne luzy, a kulki latają we wszystkie strony.

Posted (edited)

Nie lata, bo komora siedzi w rowku obsady lufy. Te skrzydełka są zbyteczne.

Co do stockkowej komory. Polecam coś mięsistego, może madbull?

Systema i pół kilometra taśmy teflonowej też spełni zadanie.

Istotne jest też usunięcie stockowego, zintegrowanego dystansera, i zastąpienie go jakimś gumowym.

Edited by Nitro
Posted

Mam MP5 od SRC w wersji A5 i ponad rok temu założyłem ten temat http://forum.wmasg.pl/topic/138671-mp5-src-hop-up/

Jeśli nie chce się Wam czytać - generalnie był problem z zasięgiem i podkręcaniem kulek. Całość opierała się o kompatybilność części. Podkręcanie naprawiłem przez modyfikację komory hop-up, ale ogólnie rzecz biorąc sama komora - jak wyżej napisał Nitro - mimo, że metalowy, to jednak kibel i lepiej wymienić na cymę = najmniej straconych nerwów :)

Jednakże kwestia słabego zasięgu w mojej replice pozostaje nadal nierozwiązana, aczkolwiek znalazłem przyczynę problemu.

Gearbox CNC Core po włożeniu do chwytu pistoletowego nie układa się w nim idealnie poziomo. Przód gearboxa jest lekko uniesiony do góry, przez co dysza podczas strzelania ociera się o wnętrze komory HU i jest przez to wyhamowywana, zanim dobrze się doszczelni.

I tutaj mam spory dylemat - albo gearbox SRC nie trzyma standardowych wymiarów, przez co stockowy chwyt pistoletowy (siłą rzeczy wówczas również niestandardowy) zgrywa się idealnie tylko z nim, albo (o zgrozo...) niewymiarowy jest gearbox Core, a części SRC są w porządku. Problematycznym miejscem jest sama podstawa szkieletu , do której wkręca się dwie śrubki mocujące chwyt gearboxa - w obu szkieletach są profilowane pod różnym kątem. Owszem, po skręceniu można "na siłę" wyprostować szkielet Core, ale materiał chwytu jest sprężysty i całość po chwili wraca do poprzedniego ustawienia.

Nitro, testowałeś może w swoich replikach różne gearboxy? Szczerze mówiąc nie posiadam u siebie nic poza stockowym i CNC jeśli chodzi o V2, aczkolwiek byłem skłonny kupić inny chwyt pistoletowy na testy, bo podejrzewałem winę po stronie SRC.

I jeszcze jedna kwestia. Ten chwyt SEF jaki kupiłeś ma nieco inne mocowanie tylnego pinu. Standardowo w SRC jest to "sześcian" z dziurą na pin (przypomina rowiązanie z CM041), zaś w Twoim nowym nabytku tylny zaczep jest płaski, jak w CA/JG/CM023. Nie było żadnych problemów z zamontowaniem tego?

BTW, gratuluję zacnie poskładanej repliki - praca się opłaciła :)

Posted

To te szkielety CNC są o kant dupy...

W akademiku współlokator składał emkę z Szkieletem shsa. Problem był ten sam, czyli złe ułożenie gearboxa względem komory.

Problem do dziś nie rozwiązany, a minęło już 2 lata. U siebie testowałem różne chwyty ca, src, i Future energy. Ze Szkieletem src, jak i JG żadnych problemów nie ma. Skoki fps rzędu +-2 uważam za przyzwoite.

Posted

Zatem straszna lipa, a miało być tak pięknie... Może Czesi z Retro Arms zrobili lepszy szkielet, ale raczej nie prędko to przetestuję. Opcjonalnie biorę jeszcze pod uwagę szkielet KWA i klony.

W każdym razie dzięki za info Panowie. Dwie kwiestie się wyjaśniły :)

• 2 weeks later...
Posted

Macie jakiś pomysł na naprawę selektora (wersja SD, ale pewnie wszędzie to samo) który przeskakuje pomiędzy semi i auto blokując czesto spust. Kulki sie prawdopodobnie wyrobiły i ni emam pomysłu jak to naprawić bez wymiany całego chwytu.

Posted

Możliwe, jedyne co mi jeszcze na myśl przychodzi, to pogłębienie otworów w lowerze na kulkę dremelem, oraz sklejenie pierdolnika popychającego płytkę wraz ze skrzydełkiem selektora.