Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam od ostatniego czasu planuje ztuningowanie mojego ak74n (RK-03) od BOYI :)

Nigdy nie tuningowalem repliki wiec potrzebuje pomocy :uśmiech:

Moj budzet to max 400zl +/- 10 zl . Musze kupic sobie jeszcze jakis magazynek ..

Mysłalem nad prowadnica sprężyny, łozyskami, sprezyna m120, lufa precyzyjna(jakiej fitmy i jaki przeswit) i gumke hop up :) potrzebuje pomoc: z jakiej to firmy wybrac CZESCI lub co innego wybrac , dodac , odjac

Dzieki za pomoc :) :killer:

PS: w jakim sklepie ja najlepiej ztuningowac :D

Posted (edited)

Wystarczyłoby przeczytać jakikolwiek temat, o jakimkolwiek tuningu, jakiejkolwiek broni i już masz 100x więcej pojęcia o wszystkim. Ale nie bede aż tak niemiły i coś doradze. Budżet nie duży, ale można już pare rzeczy fajnych wsadzić.

Nie chce mi sie sprawdzać, ale wydaje mi sie że tam jest gb v.3.

1. Precka 6.04mm Systema: 120-180zł. Zależy jak długa i gdzie kupowana.

2. Prowadnica JBU/Guarder/Systema: 50-80zł.

3. Sprężyna m120 Guarder/G&G: 50zł.

4. Łożyska ślizgowe, albo dobre kulki (zakładam w ciemno że 7mm): kup guarder/g&g/systeme i bedzie spokój. 50-100zł.

5. Gumka: systema/guarder/g&g, ale nawet i na Madbulle się nie narzeka: 30zł.

6. Taśma teflonowa za 2zł w sklepie z takimi duperelkami.

Jak wybierzesz tańszą prowadnice i łożyska to się zmieścisz w 400zł. Odeślij dobremu serwisantowi z forum, a zrobi Ci lepiej i taniej niż w niejednym sklepie. Wystarczy zagadać jak człowiek, a napewno z kimś się dogadasz. Obstawiam, że postacie typu Gogin/AnR odpicują Ci replike tak, jak Ci sie nawet nie śniło. I to oni najlepiej Ci dobiorą poszczególne komponenty do tuningu. Potem zostaje Ci się już tylko użerać ze stock batką, i katować ją na stock ładowarce, oraz modlić żeby tłok dożył starości w pokoju.

PS - Postaraj się nie strzelać tymi postami jakbyś miał podłączoną do siebie LiPo 11.1V. Tylko śmiecisz ;)

Edited by Major Kupricz
Posted

Wystarczyłoby przeczytać jakikolwiek temat, o jakimkolwiek tuningu, jakiejkolwiek broni i już masz 100x więcej pojęcia o wszystkim

no wlasnie czytalem i malo sie dowiedzialem ; d

Posted (edited)

Dobra, bede złośliwy. Rzuciłem okiem na tytuły tematów w najbliższych 4 stronach tego działu. KLIK, KLIK, KLIK, KLIK. 90% interesującego Cię info i pewnie jeszcze pare niepotrzebnych gratisów do wiedzy. Dodatkowo powiem, że prawdopodobnie wszystkie interesujące rzeczy dostępne będą w takim sklepie jak Specshop. I pomyśleć, że poświęciłem swoje 5 minut, żeby dać upust wredności... ;) na PW z którymś z wymienionych wyżej serwisantów dowiesz sie znacznie więcej i konkretniej niż w takim temacie.

Edited by Major Kupricz
Posted

Łożyska lepiej ślizgowe JBU. Preckę jak da rade to promyka, do tego dobre kulki, zmiana lufy na preckę nie ma sensu w przypadku używania marnych kulek.

Resztę napisał major;)

Posted

Łożyska lepiej ślizgowe JBU. Preckę jak da rade to promyka, do tego dobre kulki, zmiana lufy na preckę nie ma sensu w przypadku używania marnych kulek.

Resztę napisał major;)

No jasne z Promykiem w 400zł się zmieścisz :poddanie:

Posted (edited)

Coś promyki podrożały;p

W pamięci mam cenę 230 zł, wtedy by się upchnął;)

EDIT promyk na asgshopie 210 zł, więc i z promykiem by się wyrobił(niestety niedostępny)

Edited by Zelber
Posted

Ja zacytuję AnR'a - 'łożyska JBU czasem lubią nie pasować.'. Za to są tanie, a dobremu serwisantowi to pewnie nie straszne. Promyk jest za drogi jeśli ktoś przeznacza 400zł na cały tuning. Systema wystarczy w 200%. Dobre kulki to oczywista oczywistość. G&G/Excel imo są świetne. Z tych co testowałem jeszcze to Madbulle i Blastery są okej, ale zdażają się im drobne skazy w wyglądzie. Dla mnie jakość wykonania Exceli bije je na głowe. Tor lotu kulki jest jednak podobny.

Posted (edited)

Kolega autor coś tu mówi o tuningu, a chyba sam widzę, nie wie co chce osiągnąć tym tuningiem. Może pochwal się cóżże takiego chciałbyś owym tuningiem osiągnąć to może pomożemy. Tylko nie pisz proszę "zasięg/celność i szybkostrzelność miniguna" ;).

Edited by Gogin
Posted

Kolega autor coś tu mówi o tuningu, a chyba sam widzę, nie wie co chce osiągnąć tym tuningiem. Może pochwal się cóżże takiego chciałbyś owym tuningiem osiągnąć to może pomożemy. Tylko nie pisz proszę "zasięg/celność i szybkostrzelność miniguna" ;).

Chodzi mi gl. O moc i celnosc bo tym to mój karabin poszczycic nie może :] Z szybkostrzelnoscia pal sześć , strzelam gl. Semi

Posted (edited)

Nie uwzględniam w tuningu ładowarki i aku - ale jeśli używasz fabrycznej ładowarki i akumulatora z zestawu to zastanów się na wymianą, bo długo to nie podoła, szczególnie jeśli było eksploatowane już jakiś czas.

*tłok & głowica z cymowskiego GB - baardzo wytrzymałe ~~45 PLN

*SP120 Guarder ~~50 PLN

*7mm stalowe ślizgi JBU ~~45 PLN

*nowe okablowanie ~~parę/paręnaście PLN

*gumka Systema/G&G ~~30 PLN

*używanie kulek Guarder/G&G/Madbull/Blaster jak jeszcze nie używasz, do tego zestawu 0,25 polecam

Finalnie zasięg na podanych podzespołach włącznie z amunicją ~~ponad 60m, prędkość wylotowa w granicach 420-440 fps. Szybkostrzelność/reakcja na spust taka jak wcześniej.

Edited by Gogin
Posted

Tja i tłok z głowicą na przemiał w tempie jednostajnie przyspieszonym.

Zawsze istnieje jakaś tam szansa, że coś padnie jeszcze przed tłokiem :D a skoro weźmie bore up Guardera, to o głowice bym się chyba jednak nie martwił ;)

Jak chcesz ten bore-up to wydaj 600zł na tuning, a nie 400zł ;) bo Gogin mądrze prawi. Batka, ładowarka, tłok, okablowanie, prowadnica, łożyska - to Ci będzie ciążyło. Z naciskiem na ładowarka, tłok i łożyska.

Posted (edited)

No to kup tak jak polecił AnR, tylko nie katuj broni na full auto, a jak Ci sie tłok w końcu spieprzy to módl sie, żeby nie poszło przy okazji nic innego i wtedy kup coś co wytrzyma bez problemu te M120. To samo z łożyskami. Dokup jak będzie Cię już stać. Dodatkowo ładowarka Batimex jest do dostania tu na komisie za max 70zł z przesyłką. I choć to nie jest ładowarka wysokiej klasy, to o parę epok przewyższa stock. Przyda się napewno ;)

Opcjonalnie kup Guardera M110. Z bore upem na dobrej szczelności +400fps będzie, a części wyżyją dłużej.

Edited by Major Kupricz
Posted

No to kup tak jak polecił AnR, tylko nie katuj broni na full auto, a jak Ci sie tłok w końcu spieprzy to módl sie, żeby nie poszło przy okazji nic innego i wtedy kup coś co wytrzyma bez problemu te M120. To samo z łożyskami. Dokup jak będzie Cię już stać. Dodatkowo ładowarka Batimex jest do dostania tu na komisie za max 70zł z przesyłką. I choć to nie jest ładowarka wysokiej klasy, to o parę epok przewyższa stock. Przyda się napewno ;)

Opcjonalnie kup Guardera M110. Z bore upem na dobrej szczelności +400fps będzie, a części wyżyją dłużej.

kurcze po tym co powiedzieliscie to boje sie katowac bron ... bo z kasa ciezko a jeszcze troche musze dokupic...

A ten zestaw co podal gogin + precka ?

Posted

Ładowarka batimexa to gówno... Lepiej dołożyć 100 zł do jakiejś modelarskiej ładowarki obsługującej wszystkie typy pakietów.

tylko wiesz to ejst kolejne 100zl

Posted

Zgadza się;)

Jednak 100 zł na batimexa to wyrzucone 100 zł.

Sporo było na forum o problemach z działaniem tej ładowarki( nie wspominając już o bardzo małej ilość funkcji)

Posted (edited)

Ale zapominacie, że to jest kolejne 100zł jak nie więcej ;) imo Batimex, którego da sie dostać używanego za 60zł jest ofertą całkiem w porządku. Nowej za 100zł w górę bym nie kupił. Już lepiej faktycznie poszukać tych nieco droższych i mieć święty spokój ze wszystkim.

Lista którą podał Gogin jest jak najbardziej wporzo. Dodając do tego precke Systemy wydajesz w granicach 350zł. Przy zmianie okablowania pamiętaj, że ma ono być silikonowe, równe lub większe 1,5mm2. Do tego wymień wtyki na T-conectory, i wywal bezpiecznik. Jeśli masz u siebie sklep modelarski to koszt tego zestawu to będzie ok. 15zł. Jeśli kupisz na necie to z przesyłką ok. 25zł. Za taką kase warto. Wliczając koszty roboty i przesyłki, to przy odrobinie szczęścia zmieścisz się w 400zł.

Edited by Major Kupricz
Posted

Major Kupricz ładowarka Batimexu wcale nie jest taka szałowa, ale lepiej dołożyć te 100zł niż kupywać następną batkę i następną. Pamiętaj także, że tymi droższymi ładowarkami naładujesz wszystkie rodzaje pakietów.

Aha i jeszcze jedno, stare dobre przysłowie: oszczędny płaci zawsze dwa razy ;-)