Regdorn Posted May 23, 2002 Report Posted May 23, 2002 Kiedys napisalismy, ze Hop-Up to lekki gwint lufy gdyz tak nas w tedy poinformowano. Jednak teraz tego textu nie ma poniewaz doszlismy do tego co to jest rzeczywiscie (sam sie zdziwilem bo niemoglem dojrzec zadnego gwintu a w swoim sprycie nie wierzylem, ze jest tam mikrogwint tak znacznie wplywajacy na lot kulki :)) Hop up to z reguly specjalna uszczelka, ktora dzieki swojemu wyprofilowaniu podkreca kulke tak aby leciala do gory. W niektorych broniach, tych lepszych jest mozliwosc jego regulowania, przez przesuniecie odpowiedniej wajchy (wiekszosc AEG) lub podkrecenie srubki (np. Beretty z i bez Blow Back KWA(Western Arms)). Tak wiec Hop-Up istnieje i naprawde dziala :) W sprezynowkach slabo go widac (dopiero w tych lepszych za 300zl - mowie o pistoletach STTI lub KWC) a raczej jego efekt jednak w lepszych broniach zapewniam, ze trodno nie zwrocic uwagi na roznice w locie kulki (jesli sie przesadzi z regulacja, kulka w koncowej fazie lotu doslownie "nabiera skrzydel" i leci drastycznie do gory !!!). Jednak jak juz wspomnialem w tanich pompkach nie ma co szukac zbyt ambitnego Hop-Upu :) Ubolewam nad tym gdyz oprocz gazowej Beretty KWA (o ktorej chyba wszyscy wiedza, ze mam ;)) posiadam rowniez juz mocno wyeksploatowana sprezynowa MP5 SD3 UHC i mysle jakby tu podrasowac zurzyty Hop-Up. Z reguly jesli pisze, ze jest hop-up to powinien byc :) Widac go po locie kulki bardziej dlugim na wprost a nie leci zastraszajaco w dol po luku. Ocen zasieg i lot kulki a bedziesz wiedzial czy masz hop-up. Mozesz go poszukac w uszczelce znajdujacej sie w komorze. Jesli ma ona taki nie wiadomo skad i po co wystep vel cycek ;) to to jest wlasnie hop-up :) Quote
Eagle Posted August 4, 2003 Report Posted August 4, 2003 tez mam ten model sig sauera. na pudełku zaintrygowala mnie dodatkowa nalepka STTi. odkleiłem to i okazalo sie tak jak myslaem - zasłaniala ona napis hop up . czy w tym modelu w końcu jest ten hop up ? jak patrze w lufe (po uprzednim zablokowaniu zamka i wpuszczeniu swiatla) to za bardzo nic nie widze... w moim waltherze P99 dokładnie widac taki pierscien na początku lufy a tu nie... Quote
Pikace Posted August 5, 2003 Report Posted August 5, 2003 Hop-Up to nie jest pierscien i na pewno nie na koncu lufy. Jest to rodzaj jakby gumowego wypustka i raczej nie bedzie widoczny od wylotu lufy. Lufe trzeba wyjac i popatrzec od przodu lufy pod swiatlo. Jesli bedzie takie wystajace "cos", to raczej nedzie to hop-up. Pozdro Pik Quote
uki Posted August 7, 2003 Report Posted August 7, 2003 a moglby ktos powiedzic czy hop-up powinin byc na dole czy na gorze lufy? ja mam kwc s&w sigma, wczoraj rozebralem mechanizm i okazalo sie (IMHO) ze jest zle zmontowany (srobka dociskala metalowa lufe a nie wypustke gumowa). tak czy inaczej mam pytanie... czy istotne jest gdzie jest gumka hop-up'a (u mnie jest na dole lufy) czy po prostu chodzi tu o sprawienie aby kulka sie krecila. jak na razie moje przemyslenia sa takie ze jakis baran konstruowal ten pistolet bo jesli podkrecamy kulke od dolu to ruch wirowy skierowany jest w kierunku lotu a chyba powinien byc odwrotny? i wtedy kulka w koncowej fazie bedzie leciala troche do gory... u mnie ewidentnie leci do dolu. a jak jest w waszych gunach? Pozdrawiam Uki Quote
Ripek Posted August 7, 2003 Report Posted August 7, 2003 Najprostszy chyba sposób - tak bawilem sie w moim elektryku : odwróć broń do góry i strzel - jak kulka poleci ostro w dol to hop up jest Quote
Zjawa Posted August 7, 2003 Report Posted August 7, 2003 do góry znaczy , odwróć do "gory nogami"prawda? Nie do nieba :P Quote
uki Posted August 8, 2003 Report Posted August 8, 2003 heh... hopup w mojej sigmie jest ale jego dzialanie nie nalezy do powalajacych na kolana. system zrealizowany jest tak ze srubka napiera na metalowa lufe. dokrecajac ja lufa jest wciskana (zbyt mocne okreslenie) w gumowa uszczelke tym samym wypustka gumowa (na gorze lufy) jest minimalnie regulowana. problem w tym ze sruba umieszczona jest w plastikowym elemencie i napierajac na metalowa lufe moze uszkadzac gwint. jak na moje oko troche slabe wykonanie. a co gorsza wczoraj dowiadywalem sie u importera - jest klopot z czesciami zamiennymi. tak wiec pozostaje domowa manufakturka jakby cos sie zepsulo :( pozdrawiam Uki Quote
Ripek Posted August 8, 2003 Report Posted August 8, 2003 do góry znaczy , odwróć do "gory nogami"prawda? Nie do nieba :P Powiedzmy do góry rączką ;) Moj gun jeszcze nóżek nie dostał :P :P :P Uki - z częściami zamiennymi jest porażka - od 2 miesiecy próbuje dostać w Military.pl zaworek do magazynka bo mój nie trzyma gazu :( Porażka na całej linii. Może kiedyś jak ASG będzie bardziej popularnym sportem to coś sie zmieni. Na razie jest drogo i do bani :( Quote
Recommended Posts