Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Cześć!

Niedawno zmieniłem w emce komorę hu z stockowego boyia na sławną KA i pojawiły się problemy - kulki tną się w komorze - pierwszy strzał zazwyczaj wiąże się z zaklinowaniem kulki, następny ją wypycha. Dodatkowo komora chyba nie trzyma szczelności - zasięg nawet przy udanym strzale wynosi 30m, później spadają tylko bliżej.

Martwi mnie ta komora i zastanawiam się co może być przyczyną - składałem sam, ale to nie jest moja pierwsza wymiana komory. Inne komory (boyi, CA) mocowane w tej replice nie robią problemów i dają o niebo lepsze osiągi.

Testowałem różne gumy (oba guardery, stock, systema) i bez poprawy. Mój niepokój budzi natomiast mocowanie lufy - niby wszystko jest ok, ale plastik zaciskający lufę odstaje jakoś dziwnie od komory.

Może macie jakieś pomysły?

Dziękuję!

Posted (edited)

A sprawdzałeś jak wchodzi dysza do komory !!

U mnie stockowa dysza Boyi zacinała się w połowie w komorze CA

Przez to nie dochodziła do kołnierza gumki(brak szczelności)

Strzelało kilkoma kulkami bo dusza nie "zatrzaskiwała" kulek z maga, o ile można było to nazwać strzelaniem xD

Sprawdź to na sucho jak to wchodzi z oporem czy bez?

Dysze Boyi są szersze w porównaniu do Well'a, G&G i JG

Pzdr.

Edited by bamper12
Posted (edited)
Martwi mnie ta komora i zastanawiam się co może być przyczyną

Problem nie leży w komorze, tylko w replice. Moja rada - wsadź CA jak dobrze działa i nie kombinuj.

Podpowiedź: obejrzyj dokładnie dyszę. Jeśli coś nie hula, to może być zarysowana w problemowym miejscu. Problem polega na niepasowaniu komory do reszty układu.

Edited by Viamortis
Posted

Problem w tym, że CA jest pożyczona :)

Ale wsadziłem tę komorę do repliki CA (pełen stock) i niestety pojawia się ten sam problem :/ Kulki przycinają się zarówno na pełnym skręceniu hu, jak i bez niego.

Jutro rozkręcę ją (komorę) na części pierwsze i złożę jeszcze raz. Coś gdzieś musiałem spieprzyć.

Posted

A skąd masz tę komorę KA? Jesteś pewny, że ktoś Cię w jajo nie zrobił?

Osobiście problem, który opisujesz miałem jedynie w chińskich składakach z chińskimi komorami. W jednym wypadku pomogła wymiana dyszy, w innym wymiana gumki, w jeszcze innym odrobina piłowania wewnątrz komory.

King armsa odradzam piłować, bo na 99,5% nie ma takiej potrzeby.

Jaką masz gumkę HU?

Posted

Sprawdź dystanser, może jest za duży/twardy? Wczoraj miałem taki problem ze swoją m4 też na KA i lufie promyka. Zobacz jak ciężko przepycha się kulkę przez komorę. U mnie było strasznie ciężko, więc wsadziłem inny dystanser i hula.

Posted

Komora może źle siedzieć w gnieździe. Odkręć lufę zewnętrzną od body, pozostaw tylko komorę z lufą wewnętrzną. Podepnij magazynek i przytrzymując komorę z lufą wewnętrzną oddaj parę strzałów, pamiętaj aby komorę lekko dociskać do gear-boxa.

Posted

@Viamortis - komora jest raczej "pewna" bo kupiona w ASG shopie ponad pół roku temu - od tamtej pory leżała na półce bo zima była :) Teraz ją zainstalowałem i pojawiły się problemy.

Zrobiłem test "dmuchawki" do komory z zainstalowaną lufą wsadziłem kulkę, wpakowałem dyszę do M4 (BU od DF) i dmucham.... kulka nie wylatuje, choć zrobiłem to bardzo intensywnie - za to powietrze wydostaje się przez wylot lufy - zatkałem wylot palcem i nic nie mogłem wydmuchać :) puściłem palec i z lufy wydostawało się powietrze - kulka utknęła na dystanserze. Dopiero po skręceniu HU na zero - kulka wylatuje z lufy.

Dla porównania stockowa komora wypuszcza sporo powietrza zarówno lufą jak i gniazdem maga (przy tej samej dyszy), ale kulka wylatuje nawet jak HU jest skręcone do jakichś 50-60%!

W obu wypadkach zastosowałem dystanser i gumę przezroczyste Guardera. Lufa to stock boyia.

Powtórzyłem test z pożyczoną dyszą G&P (też do M4) - wyniki takie same :/

Posted

Pewnie w komorze KA masz za duzy dystanser skoro kulka nie chce wyleciec ?

Albo zle zalozyles gumke i jakos kolnierz blokuje kulki ?

Na hopie zero powinienes miec tak ze kulka sama przelecie bez zatrzymywania i dmuchania. No jak bedzie maly gzubek to bedzie tez ok - wtedy tez z niewielkimi oporami powinna wyleciec.

• 4 weeks later...
Posted

Miałem dokładnie te same objawy z nową komorą KA (jakoś rok temu kupioną w sklepie) i też kombinowałem na różne sposoby, różne gumki (systema, madbull) tak i siak, ale zawsze było to samo - wypluwanie kulek na kilka metrów i blokowanie w komorze, niezależnie od ustawień hopka. W końcu dałem sobie spokój i włożyłem stocka CA, a KA leży i się kurzy... Może ktoś w końcu znajdzie przyczynę to wznowię próby, bo na razie się poddałem :???:

Posted

mam ten sam problem co koledzy , kulka blokuje sie na kolnierzu gumki HU , nie pomaga wymiana gumki , nawet lufy. zrób tak.. złóż komore z lufa tak jak trzeba , i pociagnij lekko za lufe do siebie , tak zeby jakies minimalnie wyszla, i tyle. a co do komór KA to juz pisano duzo itp. samemu zauwazylem ze lufa jakby za bardzo sciska / dociska kołnierz gumki do komory ( nie wiem jak to opisac ) i nawet śrubokrętem przepchnac czasem kulki nie da rady .