Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich, szukałem trochę po forum ale ciężko znaleźć informacje na akurat te kilka pytań - mianowicie:

- ile kabelków odchodzi od diody świecącej wewnątrz tego kolimatora? Mam 3 - 2 czerwone i 1 czarny, montuję niby dobrze i za cholerę nie chce świecić? Kawałek jakiegoś kabelka miałem obok, nie wiem czy coś wypadło z koli czy leżało już wcześniej na biurku

- czy mogłem spalić diodę? - nie wiem czy nie spowodowałem jakiegoś zwarcia - jest takie prawdopodobieństwo?

- czy ma ktoś dostęp lub możliwość zrobienia zdjęć jak połączony jest układ scalony z kabelkami i tarczą do zmiany natężenia świecenia? Za zdjęcie kabelków podłączonych do samej diody wewnątrz też będę wdzięczny.

Pozdro

EDIT:

Doszedłem do wniosku, że mam dwie opcje - albo oderwał się jeden z kabelków - dlatego dioda nie działa - wyjaśniło by to zdjęcie, lub diodę spaliłem - wykluczając pierwsze odkryję drugie. Pytanie też, można ją wymienić? Idzie gdzieś takiego kupić? Ten koli kosztował prawie 400zł i szkoda mi tej kasy :(

Chyba, że chce ktoś kupić, obudowa, soczewki etc sprawne :)

Edited by Majster'
Posted

Sam się z siebie śmieję. 2 Lata elektrotechniki w szkole, 2 lata układów cyfrowych i pracowni a zapomniałem, że dioda działa od 1,6V... Podłączyłem szeregowo dwa paluszki i bangla. Teraz to jeszcze poskładać :)

Żaden papierek nie jest potrzebny! Wszystko działa bez niego :)

Temat do wywalenia :P