Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Więc tak chciałem zakupić sobie type 97 i przeszukałem całe forum szukajką i nie znalazłem konkretnych informacji o tym karabinku. Posiada ktoś może i może się podzielić wrażeniami, subiektywną opinią, czy to dobry wybór na karabinek bull-pup do 1800 złociszy, a może jakiś inny, mało znany polecacie? Chcę się dowiedzieć o wykonaniu, awaryjności i osiągach, ale niech mi tu sniper18 nie wyskoczy że lepszy jest l96 agmu bo nie dam wiary

Edited by siannko
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tych karabinków jest w Polsce trzy sztuki (przynajmniej tyle było w grudniu)

Naprawdę ciężko jest znależć coś sensownego o nich. Był o tej replice artykół w którymś ze strzeleckich magazynów tylko nie pamiętam w którym i kiedy.

Posted

Posiadam Type 97 w wersji 97b - krótkiej, a zanim go kupiłem, przebadałem gruntownie temat i mogę powiedzieć parę rzeczy:

Na chwilę obecną najlepsze pod względem jakości bebechów i wykonania zewnętrznego, wysokopółkowe bullpup'y na rynku to:

- rodzina Type 97 Real Sword'a

- rodzina L85 ICS'a

Wiele osób wymieniłoby tu np tavor'a od Ares'a ten jednak świetnie wykonany na zewnątrz (poza paroma detalami jak tandetny plastik chwytu przedniego i replika celownika) zdecydowanie przegrywa bebechami.

Type 97 jest zdecydowanie najlepiej i najwierniej wykonanym bullpupem na rynku, sęk w tym że różnica jakości pomiędzy nimi a np produktami Inokatsu jest niezauważalna dla użytkownika - można się jarać tym że Type ma body z dokładnie tego samego polimeru co oryginał, zamiast zwykłego nylonu, ale różnicy w dotyku i tak by się nie odczuło. To samo z duraluminium z jakiego wykonany jest lower reciever (nie zauważylibyśmy gdyby był z innego metalu) i wysokogatunkowej stali z jakiej wykonane są inne elementy metalowe. Jeśli ktoś jest maniakiem maksymalnej zgodności repliki z oryginałem - produkty RS'a są dla niego świętym graalem. Dla normalnego użytkownika to po prostu najwyższa półka.

Ciekawe jest to że RS'y mają bardzo dobre bebechy - bez zmian czegokolwiek poza springiem uzyska się na nich z tego co wiem jakieś 450 fps. Czytałem że jakieś500 osiągnie się wymieniając parę części, ale nie pamiętam już jakich i ile to może kosztować. Springa można zmienić z jednym śrubokrętem w 2 minuty, dostosowując replikę do zapotrzebowania - ja w swoim B wkładam jedną z trzech - stockową dla 400fps do lasu, stockową z repliki CA dla 330 by mieć replikę uniwersalną (u nas CQB to max 350fps) i stockową marujca dla 280 fps do CQB only.... i działa ok.

Model krótki - b ma w stocku silnik wysokoobrotowy i dzięki niemu boski ROF przy spręzynach pod jakieś 330-350 fps. Przy sprężynie pod 400 fps i dedykowanej batce ROF jest nieco lepszy niż przeciętny. Podobno dobre efekty daje podłączanie go pod lipole, ale sprawdzałem to tylko przez chwile w sklepie, ROF był szalony - nie miałem jednak okazji dłużej go w ten sposób użytkować, nie wiem więc co na to żywotność repliki.

Model długi ma w stocku hi-torque i właśnie o nim pisałem wymieniając 450 fps bez tuningu. Długi type jest wyważony perfekcyjnie - środek cięzkości na chwycie (miałem go w ręku w sklepie) a krótki ma środek cięzkości z 3cm bliżej magazynka i kiedy nie opieramy go o ramię, nieco przeważa do tyłu.

około 100zł kosztuje szyna montażowa na rączkę transportową.

W necie jako wadę wymienia się umieszczony po prawej stronie przycisk zwalniania blokady magazynka, jednak jeśli zamiast lewą, do wymiany maga wykorzystasz prawą rękę - będziesz w stanie zmieniać magi sprawnie i szybko (kolba na ramieniu, lewa ręka na chwycie, prawą zdejmujesz z chwytu ze spustem i zmieniasz magazynek wciskając przycisk kciukiem)

Nad L85 ICS'a type'y mają jeszcze jedną przewagę - kupując coś takiego masz pewność że biegasz z czymś skrajnie żadko spotykanym :) Jeszcze większą unikatowość osiągniesz z modyfikacjami - ja w swoim 97b przemalowałem wszystkie polimerowe części body na olive i wymieniłem fikuśny tłumik na wzmacniacz dźwięku noveskie, dodałem montaż lufowy ris, szynę na rączkę transportową a na nią replikę aimpointa G&G - takiej repliki używam i na LARP'ach (wygląda bardzo futurystycznie) i na zwykłych strzelankach.

Posted (edited)

Więc w takim razie jest to najlepiej wykonany bull-pup na rynku jak na razie? A jest może jest jakaś baaaardzo rzadka replika nie w układzie bull-pup która jest porównywalna do type 97 do 1800 złociszy(może, w sumie chciałbym żeby była gazowa) ?

Edited by siannko
Posted

Prosze moda, aby po zakonceczniu dyskusji przeniosl watek do dzialu o replikach I klasy, aby nie zaginal i byl przydatny kolejnym maniakom

Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow

Laokoon

Posted (edited)

siannko: Inokatsu są jedynymi produkowanymi w nielimitowanych edycjach i porównywalnymi jakościowo, ale są droższe. eLki ICS'y czy Type 97? Podstawowa różnica między nimi może być uznana zarówno za największą wadę jak i zaletę poszczególnych modeli - biorąc eLkę ICS'a dostaniesz doskonale wykonaną replikę znanego modelu - na strzelankach zobaczysz niejednego maniaka z eLkami innych producentów. T97 jest kompletnie unikatowy, ale jednocześnie jest repliką broni palnej, której nikt nie używa - nawet chińczycy, dla których ten model jest wersją eksportową, sami używają type 95 na inną amunicję i z innymi magami.

Grzechotnik: Obu wersjom z tłumikiem dźwięku do twarzy :)

Aha: nie wymieniłem bardzo ważnej wady RS'ów:

bardzo mało miejsca na baterie i dedykowane batki - te ostatnie wchodza tak ciasno że ja swoją przypadkiem uszkodziłem. Dobrym rozwiązaniem jest z miejsca zainteresowanie się lipolami - pasują te najkrótsze prostopadłościenne i te w kształcie 3 płaskich listewek.

E: Jeśli chodzi o bullpup'y GBB to z tego co wiem po prostu ich niema. Inokatsu zapowiadając swoją gazową odpowiedź na PTW, zapowiedziała również AUG'a jednak z obietnic (pewnie przez kryzys) zrealizowano tylko emkę :/

Edited by Augustus
Posted (edited)

napisałem że nie koniecznie musi być bull-pup byle rzadkie i gazowe, nie wiecie czy będzie może dostępny ten type 97 gdzieś na początek czerwca koniec maja? Z tego co wiem (a mało wiem) inokatsu chyba już nie produkuje type97

Edited by siannko
Posted (edited)

i pokrewnej budowy jak KAC PDW, HK 416, ktoś szykuje też G36 ale to wciąż popularne modele - i niema się czemu dziwić tak na prawdę.

Jeśli chciałbyś mieć gazowy unikat, to sugeruję poszukać informacji o gazowych GB które montuje się w miejscu elektrycznego GB w replikach o budowie M4 w standardzie marui - może okaże się że dałoby się "przegazować" np LR 300. Można kombinować też z konwersjami pomyślanymi dla elektryków i zakładaniem ich po pewnych przeróbkach na GBB.

Edited by Augustus
Posted

tylko że w replikach gazowych chodzi o realność, czego w gazowych gearboxach nie ma, bo one nie mają bb one są NBB a np. do takiego bull-pupa nie wsadzi się niczego GBB, można wsadzić NBB np. z rugera mk1 bo jest to możliwe ale GBB mieć z tego nie będziemy

Posted

ach ta wmasg'sowska ironia ,nie ma co dla sprostowania chodziło mi o replikę gazową karabinku szturmowego (bądź wyborowego, bo na snajpę wiem co wziąć [l95 agm ;P])

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted (edited)

Trochę późno zobaczyłem że ktoś pyta, ale odpowiem, może komuś się przyda.

Tak. Podejrzewam że jest to kwestia niemal perfekcyjnego zwarcia, spasowania elementów repliki. W normalnej replice każdy luz przejmuje część siły wstrząsu. Tutaj całe wstrząsy przenoszą się na Twoje ręce/ rękawice i ramię (w tym drugim przypadku jest co prawda gumowa stopka)

Raz po dłuższym strzelaniu bez rękawic miałem podobny, mrowiący ból dłoni co po pracy z wiertarką.

Mimo wszystko nie uważam tego za wadę, a wręcz przeciwnie. Lubię czuć i słyszeć jak strzelam, a następną moją repliką jak znajdzie się kasa, będzie jakiś dobry GBB

Edited by Augustus
  • 4 months later...
Posted (edited)

Tak samo późno zobaczyłem, że odpowiadasz.... = P Replika na tyle rzadka i niespotykana, że nikt w ten temat nie zagląda = )

Dzięki za odpowiedź.

Już się przyzwyczaiłem i nie boję się już, że zaraz mi się to wszystko rozleci... Nie zamieniłbym na nic innego :)

Edited by Jarmen Kell
Posted

Sprawdzone przeze mnie:

- marui low capy

- chiński hi-cap nieznanego pochodzenia

- plastikowy low star'a

- P-mag 120 magpula

Wszystkie działają, nie wypadają, niektóre mają trochę luzu, ale nie wpływa to na użytkowanie.

Informacja pt "tylko magi dedykowane" zapewne pochodzi od producenta, tak samo z resztą jak tylko dedykowane baterie, tylko dedykowane ładowarki do dedykowanych batek (jedynie o kulkach tego chyba nie napisali).

Podejrzewam że jest to standardowa polityka zabezpieczania się przed efektami używania niesprawdzonego szajsu przez użytkownika, krycie własnych pleców.

• 3 months later...
Posted

M140 na singlu powinno teoretycznie pociągnąć. Osobiście spokojnie użytkowałbym na M130.

Jakie lipo bezproblemowo mieści się 97b? Próbowałem 3 różne, ale za cholerę nie chcą wejść, nawet cieniutkie, podwójne 7,4 dedykowane pod risa w M4.

Posted

Dedykowane do ASG? Jeśli tak, to prawdopodobnie LiPo starych generacji, czyli ogniwa są prawdopodobnie grubsze. Spróbujcie zmierzyć maksymalną grubość LiPo, jakie by weszło i poszukajcie pojedynczych ogniw nowszych generacji (np. nowsza generacja ogniw LiPo Pelikana jest cieńsza niż starsza (mimo, że sporo wydajniejsza)). Produkuje się na prawdę malusieńkie LiPo, sam mam takie o wymiarach 2x2x0,4mm jakoś tak (do mikromodeli, wymiary z pamięci).

Pozdrawiam,

Laokoon