Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witajcie! Mianowicie mam mały kłopot z moim gearboxem v2 po złożeniu. Gdy oddaje pierwszy strzał na próbę to po strzale dysza (a z nią cała listwa) po ruchu podania kulki spiernicza do tyłu i pozostaje "wciśnięta" w gearboxa (tak, że nie można na nią naciskać paluchem - totalnie cofnięta, nie sprężynuje). Kolejne strzały wyglądają identycznie: wysuwa sie, i cofa (dysza). Tak za każdym razem. Ogólnie rzecz biorąc strzelać to strzela, ale martwi mnie zachowanie tego elementu. Z tego co wiem to powinno tak być: cofnięcie dyszy (w głąb gearboxa, a tym samym kuleczka nam wskakuje do komory), ruch powrotny i strzał powietrza... U mnie natomiast jest najpierw wysunięcie dyszy do przodu (w komore), a potem sie cofa i strzela ;/ Totalnie nie wiem co jest. Złożyć złożyłem prawidłowo, ale może jestem jakiś upośledzony i coś przeoczyłem...

Replika stockowa, nic nie podkręcałem, nie podkładkowałem...

:poddanie: Pomóżcie towarzysze...

Posted

Niestety mam podobny problem. Po złożeniu GB i oddaniu 6-7 strzałów zaczyna dziwnie zgrzytać. Problem z dyszą taki sam jw. Naprawdę nie wiem o co biega.. Wygląda na to że w czasie tych 6-7 strzałów zębatki nie robią normalnego cyklu tylko wydłużony. Bo cóż innego przytrzymuje dyszę w tylnym położeniu jak nie zębatka tłokowa? ;s

Posted

Właśnie chodzi o to, że wszystkie sprężyny są dobrze zamocowane (na sucho przed podłączeniem silnika mogę wcisnąć dyszę i następuje reakcja powrotna do przodu). Przejrzałem zębatki i wszystko co możliwe :cry: wszystkie części przesmarowane, luźno pracujące, nigdzie nic sie nie blokuje, wałeczek na zębatce tłokowej który odciąga listwę do tyłu ustawiony przed złożeniem na godzinę 1 ... no kurde krok po kroku wszystko przejrzałem. Tylko lipa po oddaniu strzałów - ta dysza cały czas w tyle pozostaje jakby ją zębatka odciągała do tyłu... Jak dalej nic z tym nie zrobię to jutro wstawię fotkę rozłożonego dżibonksa; może ktoś się czegoś dopatrzy :???:

bioX dokładnie... tylko zębatka tłokowa. U mnie cały cykl jest na opak xD ale o dziwo strzela, tylko moc już nie ta sama

Jeśli chodzi o zgrzyty to spróbuj wyregulować docisk silnika. U mnie raczej nic nie zgrzyta, ponieważ od razu bym usłyszał coś niepokojącego ;-) znam już prawidłowe odgłosy pracy swej "kobiety" xD

Posted

Boszsz... Toż to gnat Ci dobrze działa Ligerius, włóż GB do repliki i przestrzelaj, jak będzie źle to pisz dalej. Z opisu wynika, że wsio gra, wiesz co to jest bezwładność? Zapuszczasz prąd na "semi" do GB, zębata tłokowa idzie do przodu, tłok cofa, przerywacz przerywa (:F), tłok już śmiga do przodu, ale zębata się rozpędziła biedna i biegnie do przodu dalej z radością, cofając tłok z reguły o te kilka zębów do tyłu. Popychacz jest cofany na tyle by dysza była w całkowicie tylniej pozycji.

Posted

Heh... a najlepsze, że zauważył, iż replika straciła na mocy... Niby jak?? :wink: Się zapytam?? Przecież cały cykl po zwolnieniu sprężyny dopiero ma nastąpić. Wtedy dopiero tłok poruszając się do przodu tworzy ciśnienie, które wypycha kulkę. Wszystko w Twoim grajboksie działa prawidłowo, może nie doskonale, ale tak jak przewidział producent. Montuj go do repliki i ciesz się zabawą... Mogłeś stracić na prędkości z prostej przyczyny... masz założoną stockową sprężynę?? no to nie dziw się, że szybko się ubiła- toż to tylko zawinięty w spiralę twardy chiński drut. Wymień na markową sprężynę Guardera i walcz dalej ;-)

• 3 weeks later...
  • 3 years later...
Posted

Mam pytanie, mam podobny problem. Po strzale dysza zostaje "wciśnięta" i mam wrażenie że puszcza powietrze kiedy jest z tyłu? czy to możliwe ? Replika pluje kulkami na jakieś 10-15m. Rozbierałem kilka razy gb i nic tam nie widzę, rozbierałem wiele gearboxów i nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Po złożeniu gb dysza siedzi normalnie da się ją wcisnąć, a już po pierwszym strzale jest cofnięta i tak już zostaje ile bym nie strzelał. Z góry dzięki za pomoc, podsyłam fote

http://imageshack.us/a/img96/385/kodv.jpg