Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, mam następujący problem. Posiadam szkielet GB V2 CA z 6mm łożyskowaniem. Do tego mam łożyska 6mm z JG 3 gen. Niestety łożyska nie wchodza w szkielet, nie pomoże też nic wbijanie bo tylko można uszkodzić szkielet. Wykluczam także roztaczanie dziurek pod te "chińskie" łożyska. Czy mógłby mi ktoś poradzić jaie dokładnie łożyska ślizgowe 6mm ( firma, model, link) będą pasowały bezbłędnie do tego szkieletu?, żeby wchodziły dość dobrze bez niepotrzebnego wbijania ich na siłę.

Posted (edited)

Każde ślizgowe powinno być osadzone "siłowo". W dobrych zestawach masz nawet przyrządzik, żeby je wbić osiowo za jego pomocą.

EDYTA: dobra nie każde ;-), bo panewki, czy półpanewki w silnikach niekoniecznie ;-). Ale te w GB powinny akurat.

Edited by Tuksiak
Posted

Dokładnie jak Tuksiak pisze wyżej - łożyska nie mają prawa się ruszać w gniazdach i dlatego wchodzą mocno na wcisk, tak masz i tak być powinno. To że latały w starym GB III gen JG, nie znaczy, że tak było dobrze.

Wyciągasz wsio z obu połówek GB, i wklepujesz łożysku po łożysku - najlepiej kawałek drewienka i przyłożyć troszkę siły młotkiem na drewno - tak by nie uszkodzić łożyska.

Posted

Tulejka a łożysko ślizgowe - to są różne rzeczy ;-). Nie każda tulejka jest łożyskiem.

A różnice są, min. w materiałach z jakich są wykonane i z jakimi muszą współpracować.

Zapraszam do poszukania i poczytania, jest o tym na necie sporo ;-).

Szkoda, że PDI nie widziałem 7mm, bo te 6 mm które mam, są rewelacyjne, a plusem jet to, że nie trzeba smarkać na nie smarem ;-).