Styku Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 Witam :) Szukałem odpowiedzi na tym forum, ale nie znalazłem. Chciałbym posłuchać opinii na temat okularów zwykłych przezroczystych i przeciwsłonecznych. Które lepiej sprawdzają się w gęstym lesie? Czy nie jest za ciemno w przeciwsłonecznych? Quote
grzechotnik Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 Najlepiej weź załóż jakieś przeciwsłoneczne w lesie i sam się dowiesz. Dla jednego ciemne może być ciemne a dla innego jasne. Pozdrawiam. Quote
Styku Posted February 21, 2010 Author Report Posted February 21, 2010 a czy okulary przeciwsłoneczne i przyciemniane to to samo? o tych http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2243 okularach mówie Quote
Viamortis Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 (edited) Przeciwsłoneczne bardzo się przydają, ale tylko przy określonej pogodzie. Najlepiej mieć przezroczyste i przyciemniane, ale jeśli stać Cię tylko na jedne, to zdecydowanie przezroczyste. PS. A te uvexy z linku są bardzo fajne. Mam i zachwalam :) Edited February 21, 2010 by Viamortis Quote
_majster_ Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 (edited) przyciemniane i przeciwsłoneczne to nie zawsze to samo, w Uvexach akurat tak bo mają te różniaste filtry UV. Sporo tanich firm często olewa filtry UV i robi zwyczajnie ciemną szybkę co jest niezdrowe bo niszczy oczy. Edited February 21, 2010 by _majster_ Quote
Wukasz Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 Posiadam Guardery GC3 i używam praktycznie głównie szybki przyciemnianej. W lesie, pomieszczeniach, wszystko jedno. Czystą tylko na nocne manewry. To zdecydowanie kwestia indywidualna jest. Quote
Viamortis Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 Wieczorem, w półmroku też używasz przyciemnianych? Quote
Guest Mati13k Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 Wieczorem, w półmroku też używasz przyciemnianych? Ja np. w Uvexach I-vo, w podanej przez Ciebie porze totalnie nic nie "ogarniam". Nosze Bolle z przeźroczystą szybką na hełmie, jak się robi ciemno, Uvexy do kieszeni, a BolleX800 na nos. Oczywiście mówię o lecie, bo teraz praktycznie cały czas jest ciemno. :mrgreen: Quote
_majster_ Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 a ja tam w moich x-one ciemnych naginam cały czas, w lesie, na budynkach etc etc. Jedynie na strzelania nocne biore jasne. Ale fakt, miałem też żółte i w lesie są zdecydowanie lepsze od białych. No i od razu lepszy nastrój po założeniu :) tak słonecznie :P Quote
javelin Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 Ja z kolei w żółtych w lesie nie wyrabiam - z 5m potrafię przeoczyć nawet najmarniej zamaskowanego człowieka - wszystkie kolory zlewają się w jedno. Dla mnie do lasu to tylko przezroczyste. Za to do budynków żółte są już ok. Quote
Guest Mati13k Posted February 21, 2010 Report Posted February 21, 2010 Wiecie jaki z tego morał: że każdy woli co innego i nie ma co trzymać się jednej opcji. ;) Quote
arend Posted February 22, 2010 Report Posted February 22, 2010 Oraz morał drugi : w i-vo są wymienne szybki :mrgreen: Quote
Recommended Posts