Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Zawsze jak ładowałem baterię pakietu NI-MH to najpierw ją rozładowywałem rozładowywarką Marui a potem ładowałem, słyszałem że ładowanie tym sposobem baterii jest korzystne dla jej żywotności. Prawda, czy nie? Dzisiaj pojawił sie mały problemik, przez parę minut w ciągu ładowania brakło prądu, bum i wszystko zgasło, po paru minutach prąd powrócił i batka dalej sie ładuje, czy nic się z nią nie stało przez tą chwilową przerwę w dostawie prądu?

Posted

Rumak jestem w stanie się z tobą założyć że nawet sam zrobię taką ładowarkę do naładowania pakietu 10,8V i naładuje ona pakiet tak samo jak ta "mirkoprocesorówka" którą podałeś a możliwe że nawet lepiej.

Wyobraź sobie że to co podałeś to jest największy kit pod oknem. Używałem jej przez długi czas i bardzo tego żałuję.

Wyczytałeś gdzieś że się nie da. Podeprzyj to jakąś wiedzą w tej dziedzinie. Bo ja wiem że jak zrobię zasilać stabilizowany na 13,5V i o natężeniu jakim sobie wybiorę w zależności od typu i pojemności ogniwa jestem w stanie naładować pakiet 10,8V NiMH.

Ładowarka mikroprocesorowa będzie lepsza ale nie pisz głupot że się nie da, bo się da i to nawet dość dobrze.

Posted

Witam ponownie. Batka się naładowała na tej wolnoładowarce 12V. Ładowałem ją zgodnie z obliczeniami 7 godzin. Gdy była ciepła podpiąłem ją pod replikę i ROF świetny, taki jak powninien być. Dzisiaj, kiedy batka ostygła i poleżała kilka godzin po podpięciu do karabinu ROF już nie taki dobry, wręcz kiepski (jak na to napięcie i bebechy w karabinie). Co to może być?

Posted

No to w takim razie co polecacie mi zrobić? Rozładować ją i ładować jeszcze raz? No i jak możecie to powiedzcie mi jak długo ładować tą batkę bo już sam nie wiem (kalkulator ASG podaje 7 godzin).