Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Składam już któryś raz GB i dalej nie mogę poprawnie ustawić zębatki tłokowej tak aby po oddaniu jednego strzału popychacz i tłok były ustawione w przedniej pozycji. Jak ustawić tego dzyndzla na zębatce tłokowej. Próbowałem już tak, że składałem tak:

s6305638.th.jpg

Nadal jest źle, oglądałem filmiki na mechbox.com i innych serwisach, ale dalej nie wiem, jak ustawić aby było dobrze

Posted

Jakbyś nie ustawiał to i tak zatrzyma sie jak chce ,po to właśnie sie stosuje mosfety z AB (chamulcem) aby tłok ladował w startowej pozycji,sprężyna była jak najbardziej zluzowana i dysza z popychaczem była na luzie.

Posted

norma, bezwładność zebatek i tłoka, jeżlei popychacz ciezko chodzi to znaczy ze zebatka tłokowa jest za mocno do góry ustawiona ( za duzo podkładek pod zebatką tłokowa)

Posted

Podkładki są ustawione stockowo. Po dwie na zębatkę (jedna na górze, druga na dole). Da sie to jakoś wyeliminować? Czy taki zwykły mosfet jest w stanie temu zaradzić?

Posted (edited)

Jedyny sposób na to, żeby po cyklu tłok nie był zupełnie naciągnięty to zakup MOSFETa z AB (hamulcem), który hamuje silnik tuż po strzale. Zwykły mosfet poprawi rofa, czyli jednocześnie sprawi, że sprężyna będzie jeszcze mocniej naciągnięta po każdym strzale (większa bezwładność zębatek i silnika)

Edited by Ravenkan
Posted

Zwykły mosfet to pomoga nie tyle w podniesieniu rofa co reakcji na spust i temu że odciążamy styki kostki stykowej (przejmuje zadanie kostki)

Co do napięcia sprężyny to po strzelance przestrzel replike na semi i tyle,a i tak nie da ci to gwarancji że spręzyna będzie maxymalnie rozpręzona, taki urok replik.

Chcesz aby tłok lądował w swojej zerowej pozycji to tylko mosfet z AB i już.

Posted (edited)

Lub delikatne ściąganie języka spustowego na auto. też ustawisz rozprężoną sprężynę, przy odrobinie wprawy.

EDYTA: zapomniałem dodać (bo młodzież nideomyślna teraz ;-) ), że musisz delikatnie "pyrgać" tylko ten język, tak, żeby strzał nastąpił PO PUSZCZENIU języka. Wtedy silnik nie będzie miał siły tym już dalej obrócić i zębatki zatrzyma rewersal.

Edited by Tuksiak
Posted

Tego wszyscy się domyślają, ale Tuksiak opisał jak zrobić, żeby było "fajnie" ;-). Osobiście mogę potwierdzić ten fakt, można to zrobić bardzo łatwo na słuch, po kilku razach wprawa gwarantowana.

• 2 years later...
Posted

AnR, lepsza jest jednak metoda "na słuch" ;)

Jak masz mocniejszą batkę, to nieważne ile razy strzeliłbyś na semi, i tak tłok będzie naciągnięty (w moim przypadku do jakichś 80%)...