enzig Posted February 3, 2010 Report Posted February 3, 2010 Zima w tym roku sroga więc pomyslałem że przydał, by mi się porządny termos, chocby na krótkie jednodniowe lub zaledwie kilkugodzinne wypady w teren a że w temacie nie mam zielonego pojęcia to. Poszukuję termosu raczej o małej pojemności 0,5-0,75l najlepiej z dwoma kubkami, najlepiej o małych wymiarach tak by spokojnie w nadupniku, tudzież dużej ładownicy można było nosić i by był to jakiś dobry sprawdzony produkt. Quote
Tomaszka Posted February 3, 2010 Report Posted February 3, 2010 Zaraz oberwę ale co mi tam ;) Jako że pracuję na dworze używam chińskiego termosu ze stalowym wkładem. Można dostać je Tesco w cenie 20 - 30 zł. Nienawidzę chińskiej tandety ale w tym przypadku za niewielkie pieniądze można kupić termos, który niezbyt szanowany wytrzymał ze mną ponad 3 lata. Jedyną ich wada są cudne korki dzięki którym nie trzeba ich odkręcać żeby się napić - wystarczy wcisnąć przycisk. Ja akurat mam dostęp do takich zepsutych korków (kolegom psuja się korki) więc mam części zamienne. Tylko że ja korzystam z niego dzień w dzień a w przypadku sporadycznego używania korek wytrzyma o wiele dłużej. Można też trafić takie termosy ze zwykłym korkiem (raczej na bazarach). Termosy z Tesco dobrze trzymają ciepło z bazarowymi rożnie bywa. Ale generalnie są warte tych 20 - 30 zł. Na allegro masz termosy firmowane przez Esbita z dwoma kubkami i obydwoma rodzajami korków :) Tylko 3-5 razy drożej :/ Ale jakbym miał kasę to wziął bym firmowy produkt. Quote
Shadow_FALCON Posted February 3, 2010 Report Posted February 3, 2010 (edited) Tomaszka dobrze prawi ,na krótkie wypady termos z Tesco będzie jak znalazł , ciepło utrzyma spokojnie przez kilkugodzinną wyprawę, nawet przy takich mrozach jak były ostatnio działa więc mogę za niego poręczyć :D Edited February 3, 2010 by Shadow_FALCON Quote
michalll Posted February 4, 2010 Report Posted February 4, 2010 Dopóki korek nie wysiądzie, j.w. Taniej wyjdzie kupić przyzwoity termos zakręcany a nie z klikiem. Choćby Termite. Quote
Tomaszka Posted February 4, 2010 Report Posted February 4, 2010 Przy moim użytkowaniu (5-8 kliknięć dziennie przez 5-6dni w tygodniu) korek wytrzymuje około rok. Aż takiej padaki nie ma ;) Quote
Foka Posted February 4, 2010 Report Posted February 4, 2010 Jaki jest sens pchać się w chińszczyznę za 30 zł, jeśli 0,5l Fjord Nansen kosztuje 50 zł? Z roczną gwarancją, a uszkodzenia automatycznego korka w sklepie naprawiają na miejscu od ręki (Horyzont w Gdańsku). "Który termos" nie ma większego znaczenia, wszystkie "firmowe" mają taki sam poziom wykonania, więc można wybierać tańszy/bliższy sklep/lepsza obsługa. Quote
michalll Posted February 4, 2010 Report Posted February 4, 2010 Przy moim użytkowaniu (5-8 kliknięć dziennie przez 5-6dni w tygodniu) korek wytrzymuje około rok. Aż takiej padaki nie ma ;) Mi termos z Makro zaczął cieknąć już po kilku użyciach. Coleman po kilku latach jest jak nowy, a na dodatek różnica w trzymaniu ciepła jest dramatyczna. Quote
Szczypek Posted October 1, 2014 Report Posted October 1, 2014 ja polecam manierki kanadyjskie. wchodzą w standardowe ładownice, a jak rano zaleję gorącej kawy to jak wieczorem otwieram to jest jeszcze gorąca ;) Quote
Recommended Posts