Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Cześć, ja kupiłem najprostszą nomeksową i jestem zadowolony. Oberwałem już kilka razy w twarz i jest O.K. jak dobrze poszukasz to pewnie uda Ci się znaleźć coś niekoniecznie drogiego.

Pozdrawiam

Posted

kup nomexowa. ja mam kominiarke z BJ SYstem i jestem zadowolony. porownujac z innymi stwierdzam ze kominiarka o wlasciwosciach hydrofobowych (nie pochlania wilgoci, wiec nie przepaca sie) jest na prawde dobrym pomyslem

Posted

Vittorio ja rowniez nomeks w BJ System.

Tylko (pisalem juz to kiedy) nie pisac a dzwonic. Po godzinie 10 mozna zastac juz wszystkich w firmie i wtedy zlozyc zamowienie droga telefoniczna. Skladalem tam nie raz zamowienia i nigdy sie nie zawiodlem.

• 2 weeks later...
Posted

I tracic oslone ?

Zupelnie bez sensu. Gogle paruja mi tylko w takich warunkach, kiedy parowalyby tez bez kominiarki. Paruja mi jak odetne droge wietrzenie na gorze bo zakladam kask. Gdy mam sama kominiarke i gogle nawet jak sie zlatam nie zauwazam specjalnej roznicy. Nie zrezygnowalbym w budynkach z oslony zebow i ust.

Posted

dokladnie - podstawowa funkcja kominiarki (dla mnie) jest oslona ust i uzywam jej tylko w CQB. czasem gogle paruja ale sposob jest prosty - nosic ja tak aby nie zaslaniala nosa (tak jak mam na avatarze), nie ma wtedy zadnych problemow.

moze jankiel pisal o tych "welnianych: grubych, trzyotworowych... w takiej nawet w zimie mozna sie zgrzac :P dlatego uzywam cienkiej nomexowej :)

Posted

No ja tez uzywam cienkiej - motocyklowej. Jeden duzy otwor i zsunac z nosa, dobrze prawisz - jednak takie co maja tylko 2 dziurki na oczy potrafia sie dac we znaki...

Pozdrawiam 8)

• 9 months later...
Posted

Czy jak ktoś walnąłby mi kulkę w zęba z jakiejś bliskiej odległości (taka jak jest w CQB) to by mi się ułamał? Chodzi mi o to, jak ten nomex amortyzuje.

Posted
Czy jak ktoś walnąłby mi kulkę w zęba z jakiejś bliskiej odległości (taka jak jest w CQB) to by mi się ułamał? Chodzi mi o to, jak ten nomex amortyzuje.

Nie. Uderzenie zostanie zamortyzowane przez kominiarkę.

• 3 weeks later...
Posted

A jeszcze jedno. W BJ Systems kominiarka kosztuje 80zł... No jak dla mnie to troche drogo jak na kominiarke, nie ma gdzies nomexowych taniej? Albo jakis inny materiał, taki zeby nie byl gruby i oslanial zeby. No i tanszy oczywiscie.

Posted

To sobie kup taka na motor za 8 czy 10 złotych, będzie tansza "nie gruba" i będzie "oslaniala zeby" jak dokupisz za drugie tyle samo złotych szczękę bokserską w sportowym sklepie. :wink:

Posted

Ja uzywam cienkiej bawelnianej i jestem zadowolony, kiedys dostalem seria z bliskiej odleglosci (jakies 4-5 metrow) na twarz i nic mi sie nie stalo nawet nie bolalo, oczywisice bron z ktorej zostala puszczona we mnie seria byla stockowa. Moze mialem szczescie czy cos, bo nie znam innych przypadkow trafien w twarz oslonieta taka zwykla bawelniana. Oczywiscie nomexowa napewno jest lepsza ale o wiele drozsza, a 80 zl za nomexowa kominarke to nie duzo bo jak ja kupowalem swoja bawelniana jakies 3 lata temu to zaplacilem 30 pln a nomexowa kosztowala 120-150 pln. pozdrawiam

Posted

Chyba jednak zrezygnuję z kominiarki na rzecz osłony którą zaprezentował Foka ;)

No ale nie śmiejcie sie nigdy zadnej kominiarki na sobie nie miałem, ale juz chyba sie zdecyduje na tę nomexową.

• 4 weeks later...
Posted

Ja używam samej bawełnianej kominiarki, ciepło, ale nie ma źle z ochroną, ma jeden otwór na oczy, zsuwam go pod nos, żeby nmie parowały gogle :)

(raz dostałem z jakichś 7m w wargę z Desert Eagla z TM, i poza perfindym zasinieniem i ciepłem, nic mi się nie stało (żadnego rozcięcia, pęknięcia itp ... )

jeśli chodzi o zęby, to mój kumepl ma ładny zestaw (włsnego pomysłu)

zwykła czarna kominiarka motocyklowa

wycięte małe kółko na ustach

a pod kominiarkę taka maska przeciwpyłowa bhp :)

w zęby nic mu się nie stanie a dziurkowany "lufcik" mieści się w wyciętej wcześniej dziurze :)