Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam auga CA:

- bu guarder

- sp130 guarder

- prowadnica łożyskowana guarder

- łożyska kulkowe king arms

- szkielet gb tokyo marui

- zębatki super torque up classic army

- tłok żółty wzmocniony classic army

To wszystko chodzi mi na lipo 7.4 na stockowym silniku i daje w miarę dobry rof - 14.5k/s

Jednak silnik strasznie wyje... sądzę, że nie pociągnie już długo, dlatego chcę go szybko wymienić.

Jaki silnik polecacie?

Myślałem o PJ, Element UTU, bo mam ograniczony budżet (ok. 120-130pln)

Chodzi mi o:

- cichą prace (kulturalną)

- dość miły rof przy sprężynach m120-m150

- to, żeby silnik nie spalił mi się przy modelarskim (nie żadnym gównianym airsoftowym) lipo 11.1

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie ;)

Posted

Potwierdzam ... mam tez auga znaczy nawet dwa.

STU jecza jak zarzynane prosie ...

Narazie w zimie wole chinole bo sa duzo cichsze ....

Co do silnikow polecam PJtki z taiwana.

Daja rade naciagnac m160 przy STU CA na batce stockowej ;)

Przy m120 borku i lipol 11.1 daja 23 k/s rofa.

Swietny silnik za niska cene.

Posted

Czyli żeby wyciszyć to wycie, to zmienić zębatki na XYT? Jak podkładkowałem te STU to środkowa i tłokowa chodziły cichutko, ale jak wrzuciłem silnikową to zaczął się szum, przy każdym rodzaju shimmingu i ilości smaru. Stałoby się coś, gdybym wymienił tylko silnikową na XYT? Ten inny kąt natarcia nie zmieliłby mi żadnych zębów?

Posted

W jakims topiku wlasnie ktos pisal ze wymienil silnikowa i bylo sprawniej ciszej ...

Ciezko powiedziec - inna ilosc zebow i ich szerokosc moze miec znaczenia.

Ale rownie dobrze moze sie okazac ze bedzie na stocku chodzic.

Sam mialem zebatke silnikowa torque up przy srodkowej i tlokowej normalnej i dzialalo rok.

Dopiero po roku zorientowalem sie ze wymienilem zebatke na nie ta co trzeba (wtedy nie bardzo orientowalem sie w oznaczeniach torque).

Posted

Hmm silnik lozyskowania nie ma ... ale krotki to jakos tego mocno nie potrzebuje.

A czy glosny jest ? Sam nie wiem ... raczej nie.

Przy silnikach ciezko mowic o kulturze pracy.

I tak chalas to glownie zebatki i tlok.

Silnika jako takiego nie slysze.

Posted

Silnik powoduje ciągłe wycie, tak samo jak zębatki, tylko zębatki są głośniejsze. A gdy silnik dostaje obciążenia to pracuje głośniej niż zwykle i o to mi chodzi;p

A jak z zużyciem prądu? Te Element są dość nowe na rynku, więc jak sądzę, mogą być nowej technologii, a nigdzie nie umiem znaleźć czegoś o nich...

Posted

Elementy szybkie są szybkie a elementy mocne są naprawdę mocne. Testowałem bardzo niedawno szybkiego i zapierdzielał aż mu tyłek furkotał ;-) . Nad mocnym sam myślałem do mojej m14 cymki ale dopadłem silniczek z równie chińskiego akma cymy :-F .

Posted

Ok, to raczej wezmę tego UTU Elementa, bo lubię nowości, a 30pln różnicy to nie dużo (Gogin też poleca Elementa :D)

A co myślicie o tym mixowaniu zębatek? Silnikowa XYT a reszta STU CA

Posted

Jestem temu przeciwny. Przed chwilą składałem zestaw STU CA i jakoś nie drze mordy. Da się, tylko trzeba się postarać. Uważam, że na tym zestawie co masz, dobrze spodkładkowanym i naregulowanym nie musiałbyś nic zmieniać. Silnik nie wyje tylko przekladnia kątowa.

Posted

Teoretycznie to zaden problem.

W augu w body jest masa miejsca ktoredy mozna poprowadzic kable.

Problemem jest to ze bedziesz musial zamontowac jakies wtyki z przodu bo jak inaczej zdejmiesz przedni zespol lufy ?

Pozatym - to bedzie naprawde duzo kabla i rof spadnie, opory sie powieksza.

Na kij ci tak mocny lipol ?

Z tylu spokojnie wchodza 7,4-11,1 2200.

Na jednej strzelance tego nie wyladujesz (bo to jakies 3 k kulek przy m110) a ladowanie lipola to max 2 h (nawet w 30 min sie da ale to troche meczy pakiet).

Posted

Mam 7.4 2200 z tyłu.

3k kulek to nie dużo dla wsparcia na strzelankę:D

A nie widzi mi się wymiana batki podczas strzelania. Tak samo na kilkudniowych manewrach, na które niedługo zamierzam już jeździć (czyt. po maturze). Muszę mieć jakiś kosmicznie mocny pakiet, a nie chcę 11.1. Wolę 7.4 albo 6.6, ale większej wydajności.

Posted

Nie mogę edytować, to piszę pod spodem.

Wkurzyłem się i otworzyłem tego auga.

Wymieniłem:

- sp130 na ubitą lekko m120

- zębatki STU CA na stocki CA

Do tego porządnie wyregulowałem. Napędzane to jest tym lipo 7.4 2200 20c. I szok! Rof około 18-19...

Czyli na mój gust:

- sp130 za mocna dla 2letniego silnika CA

- w v3 regulacja silnika też ma znaczenie xD

- zębatki STU CA podgłaśniają replikę :D

Teraz chodzi dość przyjemnie, chociaż gdybym wymienił sprężynę na porządną sp110 i łożyska na ślizgowe pewnie byłoby jeszcze lepiej ;)

Posted

No mowilismy ze STU CA sa glosne ...

Co do silnika - mocny torque i bedzie ok.

Tylko ze batka to 11.1 by sie przydala...

Co do parudniowych manewrow - jak masz dostep do aku 12 V od samochodu ... to ladowarka naladujesz lipola w pol godziny wiec problem to nie jest ;)

Wymiana baterii tez nie jest problemem...

Za 2 x 2200 batki kupisz taniej niz jedna ale 4400.

Plus wiadomo - pakiet z przodu - to musisz mocne kable dac jak nie chcesz stracic na rofie i pruc duzymi seriami (bo ci sie kable nadpalac beda).

Posted

kable mam zamówione 2.5mm silikonowe właśnie.

No ok, wyjdzie taniej, ale przy mocnej batce mam większą wydajność i nie będę musiał się martwić, że mi zacznie piszczeć w krzakach, żeby wymienić batkę ;)

Podłączyłem też silnik JG 2gen z auga JG i ciągnął ale z rofem 14-15, także różnica jest.

I wygląda na to, że chwilowo sie powstrzymam z kupnem silnika. Jak ten spalę to go rozbiorę i zrobię nowe uzwojenie (może mi się uda).

Potrzeba matką wynalazków :D

Posted

Silnik mocowy nie jest tak szybki jak stock, ani tym bardziej hi speed.

Ale za to przy mocniejszej sprezynie (wlasnie m130+) daje lepsze osiagi i szybkosc sie nie zmniejsza.

Co do wydajnosci - pakiet 2.2 daje prad wyjsciowy 44-60 A ciaglego i o polowe wiecej chwilowego.

To nie nimh...

Zauwaz jaki masz bezpiecznik w aegu. Standard to 15 A.

Nie ma szans zebys wykorzystal moc z pakietu 5000 mAh. Bo to ponad 100 A.

Do takiego pradu masz kable 6-8 mm. Popatrz sobie jaka to ma kable poprowadzone do wtyczki ;)

ps. JG 2 gen to nie jest silnik hitorque.

Dopiero od III je dawali. A i tak z tego co wiem sa jeszcze silniki JG mocniejsze (czerwona obudowa czy jakos tak).

Mi silnik z III gen kreci m120 przy lipoli 11.1 na jakies 23 k/s

Posted

No ja teraz mam ubitą m120 :D

I bezpiecznika już od dawna nie mam :D - szkoda mi nie wykorzystywać potencjału batki :D

Btw kupiłem dzisiaj LiPo 7.4 3Ah 20c za 30pln:D Pomyślę jak by tu coś wykombinować, żeby jednak nie robić tych kabli na przód ;)

Posted

Bezpiecznik nie zmniejszy ci potencjalu batki... po prostu w przypadku zacinki zebatek czy tloka - spali sie pod obciazeniem.

Dzieki temu nie padaja zebatki ani tlok...

Ale trzeba go dobrac odpowiednio do pobieranej mocy silnika.

Tylko dla przykladu podawalem jaki stockowo masz bezpiecznik - i ze nie wykorzystasz mocy batki.

Bo silnik od aega po prostu nie bierze (stockowy na nawet m120) 60 A pradu ale ponizej 15.

Wiec czy wezmiesz batke 2200 czy 5000 to i tak tak samo bedzie krecil przy tym samym pradzie.

Przy nimhach bylo roznie bo te chinskie to mialy mala wydajnosc i mogles np trafic taki pakiet co dawal 5 A max ... a przypalony 3 A i dawal naciagnac tylko najslabsze springi i do tego slaby rof.

Szkoda ze do augow nie robia przedluzonych zaslepek jak do p90;)

• 2 weeks later...
Posted

Mhmm.

Wrzuciłem kable 2.5mm i deansy i na tym zestawie mam mierzone 18k/s.

Niedługo będę testował ICS Turbo3000.

A teraz kolejne pytanie:

Jak zrobić, żebym miał w augu semi? Bo nie mam zielonego pojecia ;)