Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

Od razu z góry przepraszam, jeśli takie pytanie już padło. Ale przechodząc do sedna sprawy. Pierwszą moją bronią, od której zacząłem zabawę asg był napędzany co2 Taurus 24/7. Niestety, początek zabawy, brak doświadczenia i kupiłem co2 zamiast gg. I teraz pytanie. Czy jeśli będę używał tej mojej gazówki i powiedzmy na jednej strzelance wystrzelę ok. 5 magów, to wiadomo- nie zużyje nawet połowy gazu. A jak wszyscy wszem i wobec wiemy, gazu w magu trzymać nie można. Pytanie: jeśli wyjmę nabój co2 z gazem, który jest prawie pełny i ten gaz nagle gwałtownie wylatuje, czy to w jakiś sposób uszkadza replikę?

Mam nadzieję, że mimo, iż pytanie trochę skomplikowane, zrozumiecie o co chodzi :).

Posted

Mogą zamarznąć uszczelki.

Ale jeżeli chwilę odczekasz między wypuszczeniem gazu a wyjmowaniem kapsuły nie powinno się nic stać.

Zrestą nie musisz wyjmować kapsuły z maga o ile zabezpieczysz replikę przed dostępem osób trzecich (znaczy wyjmij i schowaj maga)

Gaz i tak przy dłuższym przechowywaniu ulotni się z kapsuły

Posted

Przy wiatrówkach na CO2 nie polecają trzymania pełnych /częściowo zużytych kapsuł w magach - podobno źle to wpływa na uszczelki. Chyba tak faktycznie jest, bo się np. odgniatają od szyjki kapsuły i mogą po jakimś czasie stracić szczelność. Jak wykręcasz częściowo opróżnioną kapsułę to uważaj na palce - można sobie odmrozić :) A uszczelek w ten sposób nie uszkodzisz (sprawdzałem) :)

Posted

Uszczelki standardowo, silikonem aby się nie zeschły ale pozostały plastyczne i spełniały swoją rolę. Można kapnąć kropelkę na główkę kapsuły co2 przed wkręceniem jej w zawór - w zupełności wystarcza.

Oczywiście raz na jakiś czas warto też przeczyścić i przesmarować wszystkie trące o siebie i gumowe elementy.