Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 886
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Możliwe że twardość gumki jest zbyt wysoka jak dla takiej małej mocy.

Gumka systemy działa dobrze w mojej mp5k 300 fps, w kumpla m 15a2 360 fps więc nie sądzę. Natomiast polecam wsadzić dystanser typu h deep fire lub element - być może problem leży właśnie w dystanserze.

Do m4 GP polecam ww zestaw - gumka systemy + dystanser H

Posted

Wiec może gumka jest za miękka i spaliła się, parę gumek już spaliłem więc to chyba nie żaden wyczyn, ale... myślę ze to wina nieszczelności układu, teflon powinien załatwić sprawę, możliwe też że źle zmontowałeś i np. lufa nie dochodzi do końca komory. Weź to rozbierz i złóż uszczelniając układ teflonem.

Posted

Witam,

wyciągnąłem właśnie lufę w celu przeczyszczenia i zastanawiam się również nad czyszczeniem gumki hop-up tudzież całej komory. Mógłbym prosić o jakieś wskazówki ? Smaruje się czymś hop-up? Jak czyścić?

Posted

Witam,

wyciągnąłem właśnie lufę w celu przeczyszczenia i zastanawiam się również nad czyszczeniem gumki hop-up tudzież całej komory. Mógłbym prosić o jakieś wskazówki ? Smaruje się czymś hop-up? Jak czyścić?

Czyścić ? No możesz jak jest co czyścić - gumkę można tam przetrzeć jakąś bawełnianą szmatkę jeśli zalana jest smarem, ale to nie ma czego czyścić - to samo się tyczy komory.

Tak czy na wspak to nie trzeba lufy wyciągać w celu jej wyczyszczenia - HU na zero i czyścisz (najlepiej mieć zaznaczone dokładnie na wyciorze ile maks go można wepchnąć w tą lufę).

Posted

Ja w chinolach od razu robię tak. Bierzesz miskę taką o przekroju nie większym niż 20cm i bierzesz płyn do naczyń [tylko jakiś dobry a nie "dużo tanio tesco" :D ].

Rozcieńczasz płyn z wodą ciepłą [trochę tego wlej] i wyjmij lufę i gumkę i dystanser z komory.

Wkładasz komorę i gumkę do mixtury i myrdasz trochę. Przydatne też są patyczki do uszu. W chinolach trochę tego żylcu jest.

Jak wyczyścisz to płuczesz w wodzie wszystko.

Lufę to można wyciorem też z płynem do naczyń.

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

PS: Co do gumek hopa, to czy ktoś testował hopy KM-Heada?

Posted

Mam czerwoną KMa i kręci bardzo ładnie, tylko kołnierz ma o połowę krótszy niż zwykłe gumki HU więc nie wszystkie dysze się uszczelniają. Jak ją krzywo zamontujesz choć trochę to kulki skręcają bardziej niż w przypadku normalnej.

Posted

Grzechotnik SKŁADNIA!

Czerwona MB przysporzyła mi wiele cierpień, pomijając fakt że trochę przez własną głupotę nie straciłem oka jak kulka wystrzeliła z komory, kołnierz pękł a i tak był za krótki.

Posted

Może w elce tak ( chodź do końca nie wiem dlaczego ) natomiast w M16 z mosiężna dyszą do M4 i M130 kołnierz eksplodował ;) Czarna systemy ma mniejszy dzyndzel do podkręcania i lepszy, odzyskałem trochę mocy dzięki temu oraz szczelności kołnierza z dyszą.

Posted

Jaka składnia? OCB?

Czerwona Promyka też świetnie kręci [Prometheus komora + lufa].

Czyli KM-Heada sobię odpuszczę i MadBulla też. Trza zostać przy Systemce.

A Sharki MB jak dobrze sobie radzą <400fps?

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

Posted

A Sharki MB jak dobrze sobie radzą <400fps?

Mam dwa sharki MB w UMP (340fps) i M14(370fps) i spisują się genialnie, ale spotkałem się też z krytycznymi opiniami, więc ciężko powiedzieć. Natomiast te gumki mają jedną zaletę, są bardzo wytrzymałe, po kilkunastu tysiącach kulek nie ma śladów zużycia, ani spadku osiągów. U mnie bardzo ładnie kręcą kulki.

Jeśli nie masz pewności, bierz Systemę, ale w chińskich komorach nie zawsze chce ona wejść, więc czasem trzeba opiłować lufę, żeby wszystko wlazło ładnie.

Posted

Jeśli nie masz pewności, bierz Systemę, ale w chińskich komorach nie zawsze chce ona wejść, więc czasem trzeba opiłować lufę, żeby wszystko wlazło ładnie.

Dziękuje za rady :F

Nie no, tak kombinuje jak koń pod górkę w G3 na komorze CA [po tym jak rozwaliłem stockową], Systema słabo kręci. Chyba wezmę fioletowego Promyka.

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

• 2 weeks later...
Posted

To w ogóle warto sobie tymi gumkami MB Shark zawracać głowę? U mnie jedna osoba chwali te gumki, że przy dużych mocach kulka jest lepiej podkręcona, a replika celniejsza.

Ja mam sprężynę - około 550 fps i zastanawiam się nad tym jaką gumkę stosować. W tym momencie mam czarną guardera. Uważacie, że jest jakaś inna bardziej odpowiednia?

pozdrawiam.

Posted

Czarna System 4ever :lol:. Sprawdź sobie czerwonego Prometheus'a i czarną Systemę, jedna i druga dobrze zniesie te efpeesy. Jak dojedziesz obie to zdecyduj, którą używać.

Posted
Systema słabo kręci. Chyba wezmę fioletowego Promyka.

Fioletowy promyk też mistrzostwo świata nie jest, mam go w FALu i zachwycony nie jestem, a on teoretycznie do 400-420 jest maksymalnie. Żeby nie to, że trzeba tyle rozbierać, to bym się go pozbył na rzecz Guardera, dużo lepszy był Guarder w moim przypadku.

Posted

Mam czerwonego Promyka w HaKusi i daję pięknie, dużo lepiej niż Systema, ale nie wiem czy ma to związek, że cały zespół lufy mam Prometheus [komora, lufa, gumka].

W G3 mam około 360fps, więc chyba zainwestuje w tego Promyka, albo wytrzasnę gumkę TM.

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

Posted

Jak wyżej. U mnie po wstawieniu guarderowskiego dystansera do cm.045 hopek podkręcał niemiłosiernie mocno nawet na minimalnym ustawieniu. Dobry efekt dało za to wstawienie dystansera ICS.

Posted

smar na gumce ? też możliwe :P

Zależy co masz dokładnie na myśli pisząc smar na gumce - generalnie to gdyby tam był to by nie kręciło pod niebiosa - bo jak pisał pomidor94 w pionie ładnie latają :mrgreen:.