Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Panowie i Panie jeżeli takowe tu są. Pytanie do znawców. W ofercie Azteko jakiś czas temu pojawiło się coś takiego jak gumki i dystansery w wersji flat-hop. Wiem, że temat 5 przez 10 się już tu przewinął, ale bez większych konkretów w dodatku pojawiają się komentarze, które zaszczepiają we mnie wątpliwości. No dobra l, do rzeczy... Replika G&P M4 Defender, komora ProWin, lufa precyzyjna Prometheus 300mm 6.03mm. Replika docelowo będzie śmigać na HP w zakresie 350-450FPS i tu pojawia się moje pytanie, którą gumkę (kolor), której firmy (Prometheus/Ultimate), oraz który dystanser (miękki/twardy) jakiego typu (bridge/flat) byście mi polecili. Czy może szkoda zachodu i lepiej zostać przy zielonej gumce z G&G (zakupionej ponad półtorej roku temu, więc chyba jeszcze zanim podupadła ich jakość)?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Replies 886
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeśli replika teraz dobrze śmiga to zostań przy zielonej gg. Co do doboru gumki - to bardziej skomplikowane. Kup kilka gumek, dystanserów i testuj. Nie ważne czy kupisz gumkę stricte pod flat'a czy z wypustkami - wypustki można ściąć. Najważniejsza jest szczelność. Kupujesz i testujesz, dystanser można także wykonać samemu.

• 1 month later...
Posted

Z tym to się można przejechać, bo komory cymy i boyi, zwłaszcza w starszych modelach, często różnią się wymiarami. Minimalnie, ale jednak. Po takiej zamianie to dopiero się nieraz cyrki robią - nie wpina się mag, albo komora sie przesuwa, brak podawania kulek itp itd.

Swoją droga, to we cholerę rk boyi przerobiłem i niemal zawsze były czarne komory. Systemki, zielone g&g, madbulle niebieskie (sharków nie lubię, bo sztywne są jak koci ogon). Skąd więc przezroczysta? W wałkach FC są takie przezroczyste komory i z miejsca wymienia się ja na boyowskie.

@Parur

Moja rada - kup na komisie czarną, kompozytową komorę do rk. Koszt takiej zwykle nie przekracza 10zet, czyli 1/3 gumki hu.

Kupiłem czarną, ale poszła od razu do aksu, bo w nim się rozsypala bezbarwna, a co do RK02 to w azteko wszystkie nówki mają bezbarwne komory. Wymiana na czerwoną elementa i długą dyszę shs pomogła, na g&g zielonym jest git, dubletów brak

• 2 weeks later...
Posted

Pani jakie opinie o tej gumce? http://azteko.pl/prometheuslay-lax-wzmocniona-gumka-hop-up-hard-czerwona-p-12015.html oraz o tej http://azteko.pl/prometheuslay-lax-wzmocniona-gumka-hop-up-straight-plaska-niebieska-p-12093.html czy cos innego do flata polecicie?

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Pani jakie opinie o tej gumce? http://azteko.pl/prometheuslay-lax-wzmocniona-gumka-hop-up-hard-czerwona-p-12015.html oraz o tej http://azteko.pl/prometheuslay-lax-wzmocniona-gumka-hop-up-straight-plaska-niebieska-p-12093.html czy cos innego do flata polecicie?

Posted

Bardzo dobrze do flata robi Element z ich dystanserem.

W serwisie do mojego ICSa wsadzili mi Systeme energię, na zimną pogodę jak teraz madakra, guma sie nie nadaje, bardzo szybko marźnie i nie podkreca.

Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka

Posted

Cóż, bandyckie pieniądze to nie są bo w zestawie masz dystanser. IMO glupi pomysł Modify aby dawać razem z gumką dystanser - lepiej osobno.

Co do niebieskiej gumki - bardzo dobra gumka, ale wymagająca dobrze poskładanej repliki.

Co do wyboru pomiędzy czerwonym, a niebieskim promykiem - nie rozumiem ciągle powtarzających się tych samych pytań. Dobór gumki jest stricte indywidualny dla każdej repliki. Nie da się polecić jednej idealnej gumki w ciemno. Każda replika jest inna, a te poddane tuningowi to już całkiem. Kup kilka jak nie kilkanaście gumek i zamontuj tą, która da najlepszą szczelność. Bez chrono się nie obejdzie.

Posted

Odnośnie czerwony czy fioletowy promyk, to tak najbardziej łopatologicznie:

czerwony jest sztywny jak koci ogon, nada się do mocnych klamek, ale tylko na lato;

fioletowy natomiast jest miękki i o ile zgra się z komorą i dyszą repliki (bo z tym różnie bywa) to kręci ładnie cały rok, niezależnie od fps (te 400fps max na opisie to głupota, w swd przy 600fps ta gumka średnio 2 lata wytrzymuje, czyli dłużej niż systema czy g&g).

Oczywiście wallop ma rację - nie każda gumka pasuje do każdej repliki. Nie stanowi ilość fps, a raczej średnica wewn. komory hu, podtoczenie pod kołnierz gumki oraz kształt i średnica dyszy.

Posted (edited)

Możesz strzelać w ciemno z wymianą gumki. Jednak miej na uwadze, że zarówno możesz trafić dobrze jak i źle. Prawidłowy montaż też jest istotny. Odpowiedni docisk gumki do dna komory, odpowiednie uszczelnienie, a czasem ustawienie samej komory. No i sztywność bo czasem lufa kręci się i lata na wszystkie kierunki.

Jeśli chodzi o chrono, popytaj lub kup własne. Inaczej albo serwis albo na chybił trafił.

Apropo tego co napisał mendi, bralbym na Twoim miejscu miekką gumkę. One najczęściej się zgrywają z repliką. Fioletowy promyk może być dobrym wyborem.

Edited by wallop
  • 1 month later...
Posted

Kupiłem ostatnio gumkę Modify do flat hopa (https://gunfire.pl/product-pol-1152201204-Silikonowa-Gumka-Hop-Up-Modify.html). Czy ktoś miał też ten problem, że dystanser nie mieści się w komorze? Otóż jak go włożę to ramie, które dociska dystanser jest tak wysoko uniesione, że nie wchodzi w rowek w pokrętle regulacji hopka. Jak spróbuję wcisnąć tak żeby ramie jednak zaskoczyło to przy regulacji hopka ramie i tak wyskoczy. Na razie zamontowałem stockowy dystanser i zobaczymy co z tego będzie, ale jednak fajnie byłoby jakoś wypróbować ten flat hop

Komora stockowa od AUGa GFG.

• 1 month later...
Posted (edited)

Gumka zielona G&G i dystanser od niej.

Replika GFG 50 (AUG A3), stockowa komora i dysza, lufa 6.03 PPS.

Wynik fps: 360 (ale jest duże prawdopodobieństwo, że wynik był zaniżony o jakieś 20fps, bo tak wynikało z rozmów z innymi graczami, którzy chronowali kilka dni czy tygodni wcześniej na innych chronografach), wartość podana na Gunfire - ~400fps.

Zasięg maksymalny na 0,25g: ~70m (skutecznego nie mierzyłem)

Ale! gumka nawet na zerowym ustawieniu hopka kręci tak mocno, że kulki idą bardzo szybko w górę (nawet na 0,3g). 70m osiągnąłem celując w ziemię jakieś 20m przed sobą :icon_biggrin:

Edited by MarekMac
Posted

Typowy problem zielonych g&g z nowej serii. Mam w dwóch replikach i w obu musiałem dorabiać dystanser. Niestety dołączony do zestawu jest za gruby i tak jak piszesz, kulki lecą w kosmos przy najmniej skręconym hopku. W cm003 w stocku bardzo dobra szczelność na tej gumce i zasięg skuteczny około 50-55m. Fpsy jeszcze nie mierzone.

Jeśli chodzi o flata to niby omega maple leaf mieści się bez rzeźby i jest mocno polecany. Modify natomiast słaby i trzeba powiększać okno w lufie. W tym tygodniu kombinuję flata do swojego auga gfg50 także mogę zdać relację.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

Używałem dystansera z zestawu Modify - jest gówniany. W porównaniu do gumki Systemy i dystansera z czarnej gumki Guardera (dystanser ma 6 lat) nie dodał ani centrymetra zasięgu, skupienie i celność też w minimalnym stopniu, niemal niezauważalnym. Stopić to w Górze Przeznaczenia razem z pierścieniem dla dobra całego śródziemia i montować coś porządnego.

Edited by Dominn
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Właśnie wszedłem na forum pytać o te gumki :)

Pewien sklep polecił mi włożenie miękkiej modify z dystanserem „nowego typu” w stockową cm 048.

Na stronie www. zalecają używać jej do kulek o wadze max 0.20g, obawiałem się, że nie będzie to zdawać egzaminu, ponieważ cymka miota kulki 0.25g. Po wstępnych testach jest całkiem nienajgorzej, co prawda cm nie jest demonem zasięgu, ale w kartkę A4 powtarzalnie mogę trafiać z odległości 30-40m.

Cyma z tą gumką ma w miarę stabilne 410 fps.

Niestety, nie mam porównania do stockowej gumki.

Edited by Bicozit
Posted

Ja z kolei zawiodłem się na nowych gumkach od Maple Leaf "Macaron". Okazało się, że kołnierz ma za dużą średnicę wewnętrzną i kulka swobodnie przez nią przelatuje, co niestety skutkuje zatrzymanie się kulki na "cycku" a tuż za nią idzie druga kulka. Efektem jest "podwójna kulka" :/.

Posted

Czy ma sens wsadzenie flathopa do repliki 500fps? Jest to KM i nie wiem czy bez używania kulek 0.36+ uzyska się znaczącą poprawę zasięgu.

Docelowo chciałbym używać kulek 0.30/0.32 ,

Posted

To, że powinno się używać cięższych kulek przy flathopie niż przy zwykłym hopie sądzę, że jest mitem. Jako tako nie zauważyłem żadnej zależności z tym związanych. Dobrze wykonany flathop ma płynną regulację. Dużo też zależy od komory.

W przypadku zbyt mocnego docisku, rzeczywiście lżejsze kulki mogą lecieć w kosmos i gdy nie da się wyregulować hop, można zastosować cięższe kulki by skompensować siłę podkręcania.

Waga kulek przede wszystkim ma być skorelowana z długością, objętością i średnicą lufy oraz objętością cylindra. Kulki dobieramy pod zasięg jaki chcemy uzyskać.

Posted

Niech jakiś Admin zrobi trochę porządku i wprawi w ruch machinę warnów/banów, za szerzenie herezji.

Setki graczy/serwisantów itd zawsze było i jest zdania że przy r-hopie/flat hopie zawsze warto używać cięższych kulek i nic tego nie zmieni. Nie słuchaj się wallop'a bo pisze głupoty niepoparte żadnymi dowodami, na różne tematy. Sam tworzy historie i mity "na podstawie własnych doświadczeń".

Montaż flata/rhopa i używanie lekkich kulek mija się z celem.

Co Pan na to wallop, ja używam 0.32g przy cylindrze typ 0, lufie 390 mm i 430 fps? I mam 72 m celnego zasięgu.