Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 886
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Systema jest nadal u mnie numerem jeden jeśli chodzi o gumki. O Promyku już słyszałem nieraz, że w niższych temperaturach jest z nim straszna kiła, także go odpuszczam. Zakupiłem teraz komplet niebieskich Madbulli, dam im szanse.

Posted (edited)

Ciężko ocenić która jest najlepsza, każdy musi dopasować do swojej komory/dyszy i lufy, po prostu musicie próbować. U mnie Madbull kręcił beznadziejnie, na Systemie kulki latały gdzie chciały, zaś na fioletowym Promyku leci wszystko po sznurku i dalej niż na Systemie (lufa Promyk, komora Element, dysza fioletowa SHS, AK Boyi).

Edited by Mark97
Posted (edited)

Witam,

mam 2 pytania:

czy wymieniając stockową gumkę w Rk-02 Boyi np. na silikonową poprawi się zasięg i stabilność toru lotu kulek (czy jest to raczej chwyt reklamowy sprzedawcy)?

Jaką gumkę wybrać: zastanawiam się nad G&G zieloną lub czarną Systemą?

Komora HU i lufa standardowa (6,08).

Edited by Foton
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Siema.

Pytanko co do gumki hopcia w replice powyżej 650 fps. Mianowicie mam L96 z mancraftem, długo już miałem jedną gumkę nie pamiętam jaką jakaś niebieska, całkiem dobrze kręciła, ale długo ją eksploatowałem i już poszła do nieba. Jaką aktualnie gumkę polecacie na naprawdę duże FPS-y? Kupiłem ostatnio maple leaf 80, ale miała za duży czubek i nie mogłem dobrze ufiksować lufy w komorze. Proszę o poradę z jakimiś trafionymi pozycjami ;)

Edited by Szabal
Posted

Jak Miałeś niebieską to może to był Madbull?

A jesteś pewny, że chłopak pisze o gumie aegowej? Nic nie napisał ani o typie komory, ani lufy, ani gumy.

Te madbulle jasno-niebieskie nie sa takie jak te starsze, ciemne i miękkie. Swd zjadło kołnierz nowego madbulla po 10 strzałach - bo był twardy i ciasny.

Że też jak już się znajdzie dobre gumy, to zaraz wypuszczają badziew lub podróbę....

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Idąc za radą kolegów z forum kupiłem czarną gumkę Systema i korzystając z pomocy filmu na yt samodzielnie wymieniłem.

Bałem się, żeby się masakra nie zrobiła i żeby replika nie strzelała po tym zabiegu na 5 m :icon_smile:

Po zrobieniu próby powiem tak; najlepsza decyzja jeśli chodzi o replikę (przynajmniej na razie).

Jest zauważalna różnica w zasięgu kulki (lecą dalej mimo, że testowałem na tych samych kulkach nie kosmicznych jakościowo- 0,25g PJ), jest lepsze skupienie tzn. zdarzają się sporadycznie kulki, które odskakują gdzieś na boki o większy wymiar, ale generalnie na 40 i 45 m jak robiłem próby to spokojnie trafiam w tarczę na kartce A4 i to bardzo dużo strzałów wchodzi.

Przedtem na stockowej gumce był większy rozrzut i nie były one tak skupione.

Oczywiście kulki lecą mi dalej niż te 45 (na razie nie mierzyłem dokładnie ile). Zaraz pewnie zapytacie jak to sprawdziłem, że lecą dalej. Zrobiłem próbę w terenie w takich samych warunkach i dokładnie w tym samym miejscu od celu przed wymianą gumki i po wymianie gumki i na stockowej przy ustawieniu HU kulki zaczynały mi opadać, a na systemie lecą prosto (wydłużył się stabilny poziomy tor lotu na oko o jakieś co

najmniej 5 lub więcej m).

Po wymianie gumki hopek jest inaczej tez ustawiony na systemie (nie w tym samym miejscu tylko się troszeczkę różni). Ustawiony jest na maxa ile się da i jest właśnie różnica w poziomym locie kulki.

Podejrzewam, że na lepszych kulkach będzie jeszcze lepiej :icon_biggrin:

Także warto było. Jak się ktoś zastanawia to polecam ten zabieg i dziękuję za porady w tej sprawie :icon_smile:

Najlepsze strzelanie to oczywiście seria, która kosi tarcze A4 z 45 m :icon_biggrin:

Edited by Foton
Posted

Witam. Pytanie mam do właścicieli czarnej systemy. Na pojedynczym Kręci dopiero po 4-5 strzale. Czy ktoś trafił na taki problem? JAk sobie z tym poradziliście? ( Komora czerwona plastykowa z czarnymi pokrętłami- być może element, lufa precka nie znam producenta, na wyjściu 480 fps, układ szczelny )

Posted

Zabrudzona smarem na 90%. Wyjąć, umyć gumkę, komorę, zdjąć nadmiar smaru z GB, sprawdzić magazynki pod tym samym kątem.

Sprawdzałem, czyściłem. Zabrudzenie smarem odpada.

Posted

Są opinie o gumkach SHS? Dużo części mają znośnych, jak jest z tym?

Ja kupiłem 2 szt "czarne silikon" na próbę, niby silikonowe a okazały się gumowe, ordynarnie wykonane i twarde jak kalosz. O ile inne ich cześci są ok, to gumy to niestety niewypał.

A co do systemek, to zdarzają się takie które się muszą "rozgrzać", to są zwykle te lekko błyszczące. Mam jeszcze ze 3 sztuki, matowe kręcą jak marznie od 1 strzału, zakładam je do wyborówek i dla ludzi preferujących singla. Natomiast te lekko błyszczące idą do replik siewców kompozytu.

Posted

A co do systemek, to zdarzają się takie które się muszą "rozgrzać", to są zwykle te lekko błyszczące.

No i tu jest pies pogrzebany. Dzięki za potwierdzenie moich podejrzeń. Pozdrawiam.

Posted

W sumie od momentu kiedy Systema zaczęła promować Energy gumki stał się anemiczne, chude, błyszczące i nie kręciły i nie uszczelniały się tak w komorach jak stare matowe spasione krowy. Możliwe że sporo ludzi narzekało na problemy z montażem grubych gumek i tak już jest od 3 lat, jak nie dłużej. Stare raczej już nie wrócą... a takie fajne były.

Posted

"Rozgrzewające" się systemy są bardzo irytujące, da się z nich strzelać powtarzalnie przy +15 stopniach ale jak tylko się ochłodzi to kilka strzałów jest loterią. Jest tak po każdej dłuższej chwili a czasem wystarczy tylko zmiana pozycji i zabawa dalej trwa w najlepsze.

Są na rynku ciekawe propozycje do 600-650fps (komora, lufa PDI w standardzie asp96)?

• 3 weeks later...