Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

witam.

mam pewien problem z założeniem łożyska kulkowego ( systema ) na chińską zębatkę silnikową . dwie pozostale mam TU CA i problemu niema ale z tą to non stop problem. Wczesniej mialem ślizgowe to z systemy też nie pasowały a z innej firmy ( nie pamietam nazwy ) juz tak. Problem objawia sie tym ze nie mozna wlozyc owego łożyska ponieważ srednica wew. jakby za ciasna. włożyłbym stare lozysko slizgowe ale zmienilem szkielet na 7mm ( systema ) i taki psikus. czy ktoś może mi polecić jakieś łożysko z innej firmy które jest " luźniejsze " ? gb v2 a zebatka na 90% JG

a drugie pytanie czy dla m140 lepsze slizgowe czy kulkowe łożyska , dodam ze nie interesuje mnie BU , ale chce śmigać dalej na 9.6v , s. magnum i miec jakiegos tam rof-a .

dzieki

Posted

ooo , patrz proste rzeczy a tak ciezko na nie wpasc. ale i tak teraz musze jakies dwa lozyska kupic bo te próbowałem na chama no i wyszlo jak zawsze :) wejsc weszly , ale wypodkladkować nie da rady , bo raz załozone młotkiem bezboleśnie nie zejdą , wiec i tak i tak muszę kupić :) ale dzieki

Posted

Spróbój zdjąć łożysko na ciepło. Podgrzej łożysko zapalniczką/palnikiem. Co do pasowania osiek: łapiesz jedna ośkę uchwytem wiertarki, włączasz i przykładasz pilnik lub drobny papier do drugiej. Tylko często sprawdzaj czy łożysko pasuje, będą siedzieć idealnie :)

Posted

Jeżeli źle zeszlifujesz będą miały bicie i uszkodzisz zębatkę..

Właśnie dlatego szlifuje się je dobrze na wiertarce, ponieważ szlifuje się je równo na całym obwodzie. Jedyna lepsza znana mi metoda to tokarka.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

A ja mam pytanie jak włożyć takie łożyska. Tak włożyć i na to podkładki i zębatki czy tak żeby łożysko nie wystawało ponad ściankę gearboxa? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!

Edited by fiszczak2817