Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Za cieńkie nie będzie.

TAK i NIE

Jeżeli ma to jak "tactical LOL wiejski tjuning rlz" :icon_smile: & remiza gang man style.. to jak najbardziej TAK.

Jeżeli ma to być pełnowymiarowy frez NIE. klik

Posted

Szyna na zdjęciu wygląda, że leci pod górę. Z resztą jest regulowana bo tak została zrobiona. Nie pamiętam kiedy dokładnie było robione zdjęcie czy przed właściwą regulacją czy po. Ważne, że trzyma "zero".

Fotka całości:

vzza.jpg

Wiejski tuning to masz sorki, ale sam.

Ważne jest to, że działa i to bez zarzutów przy jak najniższym nakładzie kosztów.

Tak przy okazji to nie jest replika.

Nie mam suwmiarki tutaj, gdzie teraz jestem, aby pomierzyć głębokość frezów na szynę, ale w Berylu te frezy nie wchodzą do końca tak to pokazałeś na zdjęciu. Jak mi się uda to zrobię zdjęcie zamontowanej szyny na Berylu - jak głęboko wchodzi.

Poczytaj sobie również o Radom Sport AKTYN:

http://www.thefirearmblog.com/blog/wp-content/uploads/2009/09/aktyn_04-tfb.jpg

http://www.thefirearmblog.com/blog/2009/09/25/radom-aks-tantal-and-beryl-rifles/

Frezy możesz wykonać ręcznie pilnikami tzw. iglakami. Więcej roboty, ale jak masz zdemontowaną część to nie będzie tak ciężko.

Posted (edited)

Już przerabiałem ten temat z rusznikarzem. NIE DA SIĘ w podstawie od Tantala wykonać takich samych frezów ( zgodnych wymiarowo) jak w podstawie od beryla. Frez w którymś momencie przebije ściankę na wylot.

Jak będziesz robił foty tego beryla (ostrego) to sam zobaczysz.

edit: Jak będziesz cykał te foty to pomierz głębokości nacięcia na rożnych odległościach

Edited by mbiechu
Posted

Nie mam suwmiarki, aby pomierzyć. Może w ciągu tygodnia mi się uda, ale pewności nie mam.

AKMS też nie ma takich samych, a szyna się trzyma prawidłowo.

Frezy robił rusznikarz, tak samo jak montaż z trzpieniem z tyłu.

Posted

Boże... Michael Corleone, wydaje mi się, że masz po prostu dwie lewe ręce i lamentujesz na wyrost nad każdą rzeczą jaką masz zamiar robić w swojej zabawce. Drażnić to zaczyna, zamiast pierdzielić i siać ferment to juz byś pietnaście razy zrobił sobie te rowki zwykłym kurde pilnikiem fi3 mm tak jak ja to zrobiłem w swoim, i NAWET wrzucałem tutaj foty. TAK ! była to podstawa od tantala ! ;) NO ale przeciez nikomu sie nie chce czytać 100 stron tematu.

Az sie uniosłem , sorry.

Posted

Najsmieszniejsze jest to, ze blacha ta zostala zrobiona tylko "na chwile" aby sprawdzic rozwiazanie. I tak juz jest prawie rok.

W porownaniu do tej berylowskiej z wersji "C" obnizona jest praktyczniejsza bo pozwala na odbezpieczenie/zabezpieczenie jednym palcem bez wysilku.

Podobnie z dzwignia przeladowania i pokrywa komory zamkowej - zrobione na chwile i na szybko.

Teraz niestety czesci do AK/BERYL podrozaly tak od ok. 6 miesiecy i to nawet dwukrotnie.

Niektore rzeczy mozna zrobic dokladniej lub przes rusznikarza, ale ci sie cenia niestety.

Posted

W magazynie byłem dzisiaj dosłownie na trzy minuty i tak na szybko tylko:

http://imageshack.com/a/img850/4703/r1tb.jpg

http://imageshack.com/a/img838/7200/l7f6.jpg

Mierzył nie będę już skoro są wymiary podane.

Może uda mi się zrobić w jakiś inny dzień porównanie AKGN z BERYL'em.

Nie mam teraz akurat zdjęcia tego jak to mam u siebie zamocowane, ale nawet jeżeli w Berylu ścianki są pogrubione to tak czy inaczej będzie się to trzymać na cieńszych (patrz AKMS).

Do tego na powyższym zdjęciu jest szyna drugiej wersji, a na AKMS'ie jest szyna pierwszej wersji.

Posted

Panowie, potrzebuje porady, mianowicie będe montował w korpusie stalowym oryginalny oczywiscie zmodyfikowany ogon kolby od beryla oraz obsadę lufy, obie te części nituje się w korpusie, jak najlepiej to zrobić, czym to zanitować, jakie nity kupić.

Dzięki i pozdrawiam

Posted (edited)

Panowie, potrzebuje porady, mianowicie będe montował w korpusie stalowym oryginalny oczywiscie zmodyfikowany ogon kolby od beryla oraz obsadę lufy, obie te części nituje się w korpusie, jak najlepiej to zrobić, czym to zanitować, jakie nity kupić.

Dzięki i pozdrawiam

Pan z atrapykalasznikowa.pl montuje obsady za 30zł/szt. Mam już od niego parę części i wiem, że fuszerki nie odwala.

Mam pytanie: macie zdjęcia Beryla wewnątrz? Chciałbym wiedzieć więcej o mechanizmie selektora, mianowicie wszystko mam oryginalne a po włożeniu selektora ten ma luz i nie jest odpowiednio dociśnięty do komory zamkowej. Czy w komorze od wewnątrz jest jakieś zgrubienie?

(sprecyzuję: komora zrobiona z blachy 1mm, a kołek blokujący i część zewn. selektora są od siebie oddalone o więcej niż 1mm)

FOTKI PROSZĘ

Edited by Koksos
Posted

Prawdopodobnie są wymienne.

Zasadniczo przy Berylu czerpano doświadczenia z innych konstrukcji takich jak Tantal/Onyks czy AKMS - wiele części jest takich samych lub zbliżonych. Dzięki temu łatwiej było przestawić produkcję.

Posted

I właśnie szerokość jest tutaj kluczem, bo skrócić go to nie problem.

Szerokość jest taka sama ze względu na komorę zamkową, a długość oraz wysokość jest uzależniona od budowy obsady kolby/zawiasu.