Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Najpewniej są to gwinty toczone. A toczone gwinty się kalibruje ( stosuje się sprawdzian - przymiarkę ). Na 95% niezastosowano tego typu sprawdzenia stąd za ciasne gwinty.

Nie szalejcie z pilnikami. Idźcie do sklepu i kupcie gwintowniki M14x1 L ( lub H - znaczenie lewoskrętnego gwintu ) i wkręćcie.

Na pewno pomoże.

Posted

A ja mam inne pytanie do was...może akurat ktoś miał z tym do czynienia. Otóż z racji tego, że podstawa szczerbinki od beryl/tantal jest trudno dostępna (ta od beryla głównie ze względów finansowych:P) a bardzo podoba mi się ta krótka szyna nad podstawą, czy gdybym kupił podstawę od ostrej 74 dałoby radę to dopasować nie kombinując przy tym specjalnie? Z tego co słyszałem te znalowe boyia przy tej szynie długo nie wytrzymują. Osobiście wolał bym coś bliższego oryginałowi no ale jest jak jest, a ewentualnie zostaje wtedy możliwość powrotu do starego AK74:) Jeśli ktoś się orientuje w temacie to pisać.

Posted

No właśnie, przyjąłem że do AKM jest taka sama. Znalazłem na allegro taka od ostrego. Kwestia ewentualnego szlifowania w związku z dopasowaniem nie będzie problemem, ale będę miał pewność że stalowe uszy nie odpadną przy tej szynie. Chodzi mi bardziej czy w kwestii dopasowania do repliki nie będzie problemu...czy wymiary są mniej więcej te same.

Posted

Na znalowej podstawie Boja szyna krótka siedzi pewnie i ładnie się blokuje, pod warunkiem, że zeszlifujesz ścianki boczne pod wymiar szyny i wytniesz rowki. Nie ma ryzyka "zgniecenia" uszu podstawy boja przez mocowanie szyny, pod warunkiem, że wstawi się szczerbinkę od oryginału.

Posted

To dobra wiadomość:) A jak to wygląda w kwestii długiej szyny? czy rozwiązanie z tym dorabianym dynksem przy ogonie i wycięcie rowków na podstawie szczerbinki jest stabilne i wytrzymałe czy nadaje się raczej tylko na ścianę? A tak przy okazji...ma ktoś do pchnięcia łoże z szynami albo którąś z tych szyn w rozsądnej cenie? Bardziej byłbym za ta krótką ale coś jej ostatnio nie widać na allegro:(

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Mam pytanko , dotyczy podcięcia podstawy szczerbiny do zamocowania długiej szyny RIS. Ma ktoś może zdjęcie w jakiej odległości powinien być od "góry" środek tego rowka ? bo zamierzam poćwiczyć na podstawie od CM048 zanim nie zamówię ostrej podstawy od Beryla/Tantala.

I druga sprawa , kiedyś był tu przytoczony rysunek jak zamocować adapter kolby M4 do korpusu RK06/CM048.

fgfyf108.th.jpg

Ma ktoś może zdjęcie dociętego adatera przed montażem go w korpusie ? pytam bo kolega z teamu robi sobie Berylka z takową kolbą ze względu na długie ręce :

beryltdil.th.jpg[/img]

Edited by mg34
Posted

Jesli masz szynę to umiejscowienie rowka wyjdzie samo. Do zamontowania szyny będzie potrzebna modyfikacja pokrywy komory.

Porównaj zdjęcie z adapterem kolegi, polukaj w komorę RK/ Cyma... a na 100% będziesz wiedział co i jak. Nie mam niestety przyciętej przejściówki, a tą ostatnią szkoda mi ciąć.

Posted

Szynę zwykle trzeba było pasować indywidualnie. Czasem rowki wychodziły podejrzanie nisko, czasem prawie wychodziły poza zakres ścianek, czasem wchodziły na zwykłą pokrywę, czasami nie, a czasem w ogóle trzeba było stosować gładki dekiel.

Posted

Pany a ja mam takie pytanko czy da się tak przerobić podstawę szczerbinki od CYMY 0.40C, aby pasowała nakładka i/lub R.I.S górny z nowej wersji Beryla? I czy ewentualnie ktoś z Was wykonuję coś takiego? :huh:

Posted (edited)

Dobra :P czy wie którys z was która tuba kolby regulowanej pasuje bez większych przeróbek do adaptera z mojego postu z pocz. tej strony ? akurat nadszedł moment zakupu tego elementu [ tubusa] i nie chce kupic kota w worku :/

Edited by mg34
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Jednak na zdjeciu zbrojowni, jest CM39c, który ma juz oryginalnie kolbe od M4. Na tych linkach, ktore zamiesciłem, adapret kolby jest troche pochyły, i nie wiem cz kolba nie bedzie zbyt przechylona. Mam zamiar zrobic cos podobnego do beryla commando

Edited by Pielus
Posted

Ta kolba z Taiwana to dokładnie ta sama, co w 39c. Adapter jest pochylony, bo wszystkie znalowe Cymy mają pochylony tył korpusu i adapter musi być taki, by było prosto.

Posted

Własnie chodzi o to ze przez pochyłość body repliki i pochyłośc adaptera, kolba bedzie skierowana w dół. Przypatrz sie na zdjęcia z TG. Poprostu adapter ma jakby skos nie w te strone. I nie wiem czy kolba nie bedzie zbyt pochyła.

Posted (edited)

Pielus

200% ... pisałem Ci o tym że ten zestaw jest dedykowany do replik w systemie TM, do boyi nie pasi bez przeróbek.

Edited by AeroL
Posted

Witam

Po paru godzinach z pilnikiem i poxipolem udało mi się upodobnić trochę podstawę muszki do berylowej. Teraz czas zabrać się za kolanko. I tutaj pojawia się pytanie jak to najlepiej zrobić :) Prosił bym bardziej doświadczonych berylomejkerów to jakieś wskazówki za które z góry dziękuję ;)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Czołem. Przyłączam się do pytania mojego przed mówcy w sprawie kolanka. Mógłby mi ktoś podać wymiary zaznaczone na zdjęciu. Co do średnicy chodzi mi tu o średnicę zewnętrzną.

kolanko1.jpg

Pozdrawiam.

Edited by kurbaszy
Posted

U mnie siedzi kolanko od stockowego Boyi RK-06W. Spiłowałem i "zaokrągliłem" jedynie ten uchwyt od mocowania wyciora. Ten wystający kawałek, wraz z "obejmą" dotoczyli mi w zakładzie. Co do wymiarów to jest odpowiednio 17,3 mm oraz 20,8 mm - wymiary zdejmowałem z oryginału. :wink: