Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Jonboy, mógłbyś pokazać jak zamontowałeś kolbę?

Analogicznie jak w tym artykule: http://polskiejednostkispecjalne.org/replikaberyla.htm

Czyli ucięte wypusty z tyłu komory zamkowej (te do których przykręca się obsadę kolby stałej), wewnątrz komory zamkowej idealnie dopasowany stalowy klocek (najlepiej wyciąć z płaskownika i doszlifować do wymiaru, aby dobrze się zaparł między ściany body i lekko dotykał spodu gearboxa), a przez ten klocek przepuszczona śruba. Z drugiej strony ta sama śruba przechodzi przez otwór nawiercony w ściance podstawy berylowej kolby. Można nagwintować od razu tam, można też dać do środka nakrętkę.

Na końcu na wierzchu podstawy kolby przykręciłem fałszywy "ogon" obsady kolby (nieistniejącej już) - tak aby był ciasno wpasowany między ściany komory zamkowej i wsparty o tył gearboxa. W ten sposób nic nie ma prawa się ruszać. Dodatkowo puste przestrzenie są zalane żywicą. Poliestrowa, epoksydowa, obojętnie.

Kolba zamocowana w ten sposób wystaje z komory zamkowej dalej niż w oryginale (w oryginale sprężyna zatrzasku jest ukryta). Ale za to kolba się zatrzaskuje w pozycji złożonej. Inny sposób mocowania już na to nie pozwoli.

To zdjęcie nieźle pokazuje moje rozwiązanie:

replika_beryla_5.jpg

A tutaj podobnie zamocowana kolba od Norinco Type 56S-2:

replika_beryla_4a.JPG

replika_beryla_4b.JPG

W tym przypadku lepiej widać śrubę, bo chińska kolba zakończona jest płaską ścianką, a nie głębokim tunelem :)

o to ta właśnie kolba: http://tinypic.com/7yiccr4.jpg oraz http://tinypic.com/7x41zyb.jpg

Edited by jonboy2312
  • Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Gdzie i za ile można kupić łoże od beryla nie oszynowane?

np.na allegro (obecnie nie ma), jakiś czas temu poszły dwa nowiutkie łoża po 80zł.

Możesz zapytać jeszcze w Łuczniku (c.78zł)

Edited by Gregory82
Posted

żadnej ingerencji w gb ;-) w klej "wtopiłem" kawałek blaszki a pod nią nakrętkę (odpowiednio zeszlifowaną). dzięki temu nakrętka się nie wyrwie z kleju jak za mocno dokręcę przełącznik.

Posted (edited)

Czyli byłem bardzo blisko. :P

Ale taki mały gwint w ściance gearboxa IMO byłby mocniejszy.

A wymagało to jakiejś ingerencji w korpus, żeby się zmieściło (nie mówię o dziurze na selektor)?

Edited by Germ
Posted

okablowanie musiałem przełożyć na prawą stronę i musiałem wyciąć kawałek "stabilizatora" gb, ten który jest od wewnętrznej strony przy ściance korpusu.

Posted (edited)

Czysta teoria:

Ostatnio wpadłem na dość szalony pomysł jakim byłaby gazowa replika Beryla. Części GHK (250$ na RA-Tech - opcjonalnie N.P.A.S.) wpakowane w skorupę z nowej CYMY/Boyi, a w najlepszym wypadku VFC. Poskładać to by się poskładało, ale nęci mnie jedna sprawa. Mianowicie berylowy przełącznik trybu ognia. Jako, że w takiej wersji repliki nie byłoby GB, byłoby możliwe zrobienie działającego przełącznika? Oczywiście z trybami semi i auto. Jak sądzicie?

Edited by zombie_snake
Posted

Jeżeli w Berylu obydwa selektory obracają się na jednej osi, to chyba jest to możliwe. I na tym założeniu opieram tego posta.

Miałem w łapach gazową sunię i trochę mi w pamięć zapadł selektor, ale nie pamiętam szczegółów. Muszę ponownie potrzymać w łapie, chodzi mi o to:

1. zdjąć pokrywę

2. odciągnąć suwadło maksymalnie do tyłu

3. sprawdzić czy nie zahacza o selektor.

Selektor będzie pewnie taki jak powyżej, czyli porusza się jednocześnie z dwóch stron.

Posted

Germ... chyba jednak nie łapiesz idei.

Selektor u Yogus'a z prawej strony body jest rozłączony z tą zębatką z tyłu.

Stąd z prawej ma bezpiecznik tylko a z lewej ma selektor tylko.

Posted (edited)
Jako, że w takiej wersji repliki nie byłoby GB, byłoby możliwe zrobienie działającego przełącznika? Oczywiście z trybami semi i auto. Jak sądzicie?

A masz może foty/schemat wnętrza repliki?

Ja w swoim Mini Berylu właśnie kombinuję EBB. Już prawie koniec, więc wkrótce dam foty :)

Edited by Dread
Posted

To ma być Beryl, czy wyrób berylopodobny? Bo jak to pierwsze, to lepiej weź replikę AK74. Mniej będzie do wymiany. Kolba, pomimo, że w tym CM050 składa się na bok, to ma zupełnie inne mocowanie, i tak będzie do wyrzucenia. Masz też inne kolanko gazowe, inny magazynek, no w sumie z całej tej repliki zostanie w Berylu body, GB, dekiel, chwyt i podstawa szczerbinki, reszta do wymiany.

Posted

Ale nawet w tym AIMS jest inna podstawa szczerbinki, tantal i beryl nie ma regulatora.

Ja swój wyrób tworzę na AKS-74 ale żeby bawić się z kolbą od prawdziwka trzeba mieć AK-74 i to najlepiej Boyi serii RK-06.

Bo VFC to szkoda byłoby :)