Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Dzięks Dzikki, coprawda chodziło mi o mniej "kosztowną" metode, jednak szkoda gogli aby je byle czymś czyścić ;-)

Eee tam nie żal wydać 20 zł za 200 chusteczek a przedłużyć żywotność warstwy a-f.

Posted

Witam.Korzystąc z tematu mam małe pytanko co do tych googli.Jak prawidłowo powinno sie nosić bolle x800.Czy pasek ten co jest z tyłu ma być na hełmie czy na głowie?

Weź kask / hełm i przymierz.

Noszę kask z marketu (tania podróba Protec Classic Land) - jak zakładam gogle na kask, to mi się on odchyla do tyłu, więc wygodniej jest mi założyć najpierw gogle, a potem kask - poza tym kask jest dosyć śliski, i mam obawy, czy mi nie zjadą w krytycznym momencie, co mogłoby się źle skończyć.

Co do czyszczenia - czyściłem wodą z mydłem, a potem szmatką do sucha - i po trzecim takim zabiegu zaczęły parować tak mocno, że kilka razy musiałem się poddać z braku widzoczności - najprawdopodobniej zdarłem firmowego antifoga - mimo, że nia miałem na sobie nic poza goglami (żadnej kominiarki czy nakrycia głowy) - zachodziły mgłą jak cholera.

Pomógł "Chemax 2" - prysnąć parę razy i lekko (nie na chama) wytrzeć do sucha - na kilka godzin spokój.

Póki nie były czyszczone w opisany wyżej sposób - 8 godzin non stop w goglach i zero zaparowania, także uczulam nowych właścicieli, żeby sobie nie spieprzyli sprawy tak jak ja to zrobiłem, bo nowa szybka coś ok 90 zł stoi.

Posted

Np. tak 8-) :

proteckgumati4.th.jpg

Pętelka shockcordu(lub innej gumy) zgrzana zapalniczką i rureczką termokurczliwą, zaczepiana o śrubę z gwintem zabezpieczony również rureczką termokurczliwą:D.

Pozdrawiam!

Posted

Pomógł "Chemax 2" - prysnąć parę razy i lekko (nie na chama) wytrzeć do sucha - na kilka godzin spokój.

Taaa, Chemax jest "cudowny"... Zniszczyłem nim szkła w Willeyach SG-1 i w Bolle Defender...

Ten szajs po prostu rozpuszcza/niszczy fabryczną warstwę anti-fog.

Najpierw używałem go przy Wileyach, teraz mam wyjątkowo chamskie rysy na warstwie anti fog i szkła parują jak cholera nawet przy chuchnięciu w temp. pokojowej. Jak były nowe - mogłem sobie chuchać i dmuchać i para się nawet na moment nie pojawiała.

No i jakiś czas temu "odkryłem" że to wina chemaxa, ale wydawało mi się że to wina tego, ze czasem przy przecieraniu spryskanych szkieł zachaczałem o nie paznokciem i wtedy się rysowały. Dlatego niedawno użyłem chemaxa przy Bollach, uważając na pazury. I co? Nie miałem już długich piziomych rys jak w SG-1, tylko cała szyba sie zmatowiła... Pojawiło się coś w rodzaju pajęczynki. Strasznie to przeszkadzało przy patrzeniu przez te gogle, więc spryskałem całą szybę resztką chemaxa i z premedytacją strałem całą warstwę antifoga... :cry: Teraz smaruję szybę "fularem przeciwzaroszeniowym" który miałem w zestawie z maską pgaz i jest ok. No ale lepiej by było, gdybym nie musiał zkieł niczym smarować...

W skrócie - jeśli masz fabrycznie nałożoną powłokę anti-fog - NIGDY, PRZENIGDY NIE UŻYWAJ PREPARATU CHEMAX-2 :wink: :wink: :wink:

Posted

Pod jakisms wzgledem te gogle sa lepsze/gorsze od x500? Rozmyslam pomiedzy tymi dwoma do pro-tec'a.

Mają szparę dzięki czemu nie powinny mocno parować ale jednocześnie nie nadają się zbytnio w miejsca gdzie jest silne "zakurzenie". Mają niższy profil, stąd powinny lepiej pasować pod Pro-teca

p.s. Mowa o X800 oczywiście

• 4 weeks later...
Posted

Pod jakisms wzgledem te gogle sa lepsze/gorsze od x500? Rozmyslam pomiedzy tymi dwoma do pro-tec'a.

Jeżeli chodzi o zestawienie x800 i kasku pro-tec (bądź jego klonów made in china do kupienia w marketach, takich jak ten na zdjęciu niżej) to wygląda to tak :

kasklp8.th.jpg

Gogle noszone pod kask - niestety nie mam lepszego zdjecia (tu trochę broń zasłania).

Jest lekka przerwa między goglami a kaskiem, widać to nawet.

Nosi się wygodnie, aczkolwiek mój kask wymaga lekkich przeróbek - jest to rozmiar L i jest trochę za duży, rozmiar S z kolei jest za mały - będę musiał się pobawić z dołożeniem do środka gąbek, ale to już inna bajka, jednak podejrzewam, że gdy kask będzie ciaśniej siedział na głowie ta przerwa między goglami a kaskiem zmniejszy się.

Posted

Dzieki ale juz wybralem do nich ESS NVG. Mimo ze Bolle sa dedykowane do pro-tec'ow wziĄlem ESS'esy bo sa podobne cena i bardziej profesjonalne. Wlasnie mam @Harry ten problem z kaskiem, troche za duzy ;) . Nosze gogle pod kaskiem bo kiedy mam je na kasku to przez te gumke kask mi sie podnosi do gory przy czole. Macie na to jakis sposob?

• 1 month later...
Posted

Dzisaj na strzelaniu niefartownie upadł mi protec z w/w goglami , co zaowocowało złamaniem, a dokładniej wyłamaniem górnej częsci zaczepu od gumki.

Częsc ta wykonana jest z zytlu... a w piszą w sklapach "Zytel praktycznie niezniszczalne tworzywo"...

• 1 year later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...