Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

Link do omawianej w temacie repliki jest

TUTAJ <kliknij

Kieruję na pulpit temat mega kontrowersyjny. Chcę zapytać społeczność airsoftową o subiektywne zdanie na temat karabinka snajperskiego L96 z fabryki producenta Spec Tech. Ja wiem, ze pojawić się mogą wyrażenia typu "trzeba mieć z główką nie teges żeby z tym na strzelankę iść" ...ale ...właśnie. Ktoś to wyprodukował i ktoś z tego korzysta. Nie wałkujmy proszę jak należy to robić, bo wiadome, że poniżej rozsądnej granicy odległości nikt rozsądny nie celuje tym w głowę czy cokolwiek nieodpowiedniego przychodzi mu do własnej. Także wybałuszanie oczu, pytanie 'co to ma być?' i kwestia wykluczania tejże repliki ze zlotów jest retoryczna. Poruszanie jej jest zbędnym laniem wody. Tu chodzi o strzelanie na dystansie ok 80m, na przykład w sparingach czy strzelankach w których koledzy mają do Was zaufanie. Tym można zrobić solidną krzywdę, dlatego proszę poważnie podejść do omawiania tematu.

Napisałem maila do SpecShop żeby w opisie nie zapomnieli dodać, czy mamy do czynienia z gazową repliką czy ze sprężynową. Po odpowiedzi upewniłem się w którym dziale zamieścić ten temat.

Parametry:

650 fps = 198.12 m/s = 713.232 km/h ...w tym momencie żarty się kończą

>moje pytanie do doświadczonych: szacując, ile może mieć metrów zasięg skuteczny i zasięg maksymalny przy standardowej BB 0,2g?

Koszta:

Maruderów, którzy nie potrafią oszczędzać proszę o zwrócenie uwagi na ratalny zakup. Na dzień dzisiejszy koledzy ze SpecShopu chcą za lolę 1850 polskich nowych złotych. W zestawie jest celownik optyczny i dwójnóg więc o! tak se odejmując ich szacowaną wartość replika kosztowałaby jakieś 1500 PLN ...dużo za te 650 fps nie jest

Ostrzeżenie techniczne:

Do opisu repliki została załączona notka następującej treści:

Należy zdawać sobie sprawę, iż zamontowana sprężyna M170 może zwiększyć ryzyko uszkodzenia mechanizmu spustowego po oddaniu większej ilości strzałów. Z czasem zalecamy montaż słabszej sprężyny lub wzmocnionego zespołu spustu LayLax.
Umieszczanie takiej notatki świadczy o pozytywnej rzetelności sprzedawcy.

>Pytanie: Może nieco retoryczne ale - lepiej poczekać aż coś pierdyknie czy od razu zamontować zamiennik? Lepiej wstawić słabszą sprężynę osłabiając zasięg skuteczny i maksymalny czy wydać parę stów więcej i zamontować mechanizm spustowy dla mocniejszych sprężyn?

Proszę Was o podsumowanie wszystkich wymienionych elementów i proszę aby informacje przez Was podane brzmiały edukacyjnie dla następnych osób szukających informacji o L96, o jej serwisie, modyfikacjach itp. Może coś przeoczyłem, na co warto zwrócić uwagę.

Pozdrawiam

Posted

lol, jestem ciekaw jak się naciąga taką sprężynę, nie trzeba egzekwować zasady o strzelaniu pojedynczym :)

strzelał bym z tego raczej czymś w rodzaju, 0,25 czy nawet 0,30 jak są.

i jak bym go zobaczył bez kolegi z bronią na krótki zasięg to nie ASG bym go przeganiał a cegłą chyba ;P

Posted

ja ze swojego wella strzelam .30

sprężynę mam stokową ale doszczelniłem system i włożyłem precką

kulki .20 rozrzuca bez mozliwości jakiegokolwiek celnego strzelania

Posted (edited)

na 0,2 g to sie mierzy tylko FPS'y wiec nikt Ci nie oszacuje zasiegu.

przy takiej mocy to kulki min. 0,36 g, od biedy mogą być 0,29 - 0,3

mam vsr'ke z m170 i nie mam zadnego problemu z przeladowaniem nawet w pozycji lezacej, a 99% osob ma, mimo ze sa silniejsze... o co chodzi ? o dobra technike.

co do spustu... jak masz kase to wymien przeciez to nie zaszkodzi a nie spotka Cie niemila niespodzianka w srodku strzelanki ze cos nagle sie rozleci.

Edited by Bocian
Posted

Tak, jak Bocian napisał, liczy się technika. Przede wszystkim pierwsze spostrzeżenie, po wymianie sprężyny w mojej VSRce: wygodniej naciąga się łapiąc dźwignię od góry niż od dołu:) No i praktyka, potem jest łatwiej.

P.S.: Spotkałem kiedyś gościa postawniejszego ode mnie, który miał nawet problemy w ogóle jakimkolwiek naciągnięciu (nawet najmniejszym) :-F

Posted
jak masz kase to wymien przeciez to nie zaszkodzi a nie spotka Cie niemila niespodzianka w srodku strzelanki ze cos nagle sie rozleci.

Dobrze żeś powiedzioł chopie ;D Mi nie chodziło tutaj o kasę tylko bardziej o teorię. Wiedza zamieszczona w temacie jest bardziej cena niż niejedna replika :)
  • 5 weeks later...
Posted

Ja bym tam wsadził0,40tki-0,43 albo i więcej jak gdzieś da się znaleść. 650fps to już dość sporo i trzeba uważać "jak się strzela". I m200 to nie naciągniesz tak łatwo jak ci się wydaje... Przy m170 po wystrzeleniu xxx kelek już reka powoli wysiada, chyba że jesteś kox,paker i na klate wyciskasz dość hmm... sporo? :)

Pozdro!

Posted

Ja bym tam wsadził0,40tki-0,43 albo i więcej jak gdzieś da się znaleść. 650fps to już dość sporo i trzeba uważać "jak się strzela". I m200 to nie naciągniesz tak łatwo jak ci się wydaje... Przy m170 po wystrzeleniu xxx kelek już reka powoli wysiada, chyba że jesteś kox,paker i na klate wyciskasz dość hmm... sporo? :)

Pozdro!

bez przesady... używam M170 i nie mam najmniejszego problemu z naciągnięciem tej sprężyny ostatnio wstawiłem nową m170 bo myślałem że tamta już straciła na mocy bo się ubiła i była krótsza ale obie dają tyle samo FPS a ta ubita naciąga się odrobinę lżej.

• 2 months later...
Posted

Widziałeś ten temat KLIK! . PO przeczytaniu raczej odradzam, lepiej sobie kup troszkę tańszą replikę a te SpecSZopowe "Wynalazki" Zostaw dla SpecShopu :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...