Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 4 months later...
Posted

Ja podzielę się swoimi doświadczeniami przez ostatni tydzień ze względów przestrzennych na żaglach spałem na pokładzie łódki, właśnie w tym śpiworze. Ze względów alkoholowych spałem w nim tylko w krótkich spodenkach i ani razu nie zmarzłem. Śpiwór w/g moich obserwacji najlepiej wyrównać do szerokości końca i Ściągnąć to gumą z karimaty, tak wchodzi bez problemu.

Guest Dawid4009
Posted

Mam ten śpiwór- prywatny zakup. U nas na jednostce kompania rozpoznawcza dostała takie śpiwory, wiem że na niektórych kompaniach szturmowych też są "przydziałowe"- więc ktoś je jednak dostaje. Wg mnie fajny śpiwór- ja ten mały letni pakuję do chlebaka bez problemów (chlebak PSTG a wcześniej MIWO). Co prawda letni jest wg mnie za ciepły na gorące noce, ale od takich mam snugpaka w wersji jungle.

Posted

O, czyli ten modułowy trafia w końcu do wojska - dobra informacja. I faktycznie, letni bez problemu mieści się do chlebaka.

To co zauważyłem przy użytkowaniu tych śpiworów Summita to uczucie ciasnoty. W trakcie przewracania się z boku na bok itd. śpiwór się zakręca, obkręca, zacieśnia... W poprzednim (wz.729) takiego problemu w ogóle nie było.

• 1 year later...
  • 2 weeks later...
Posted

W domu w temp 21 stopni było trochę za mało żeby porządnie wysechł i musiałem raz jeszcze prać, bo zaciągnął stęchlizną. Najlepiej dobrze wentylowane, suche i ciepłe miejsce. Suszarek nie polecam, bo wiadomo jaki mają wpływ na włókna, a swoją drogą materiał nie przepuszcza zbytnio powietrza więc i tak bez sensu.

• 2 weeks later...
Posted

Info dla zainteresowanych - stałem się ponownie właścicielem śpiworu modułowego Summit(729A) o którym już była mowa w tym temacie. Jeszcze nie było testów polowych, ale z wstępnych oględzin- materiał zewnętrzny jest identyczny jak w śpiworze 729 ("śpiwór dla pododdziałów specjalnych"), czyli sprawia bardzo nieprzyjemne, sztuczne wrażenie. Strona wewnętrzna jest z tego samego materiału, w poprzednich Summit wstawiał nieco przyjemniejszy w dotyku materiał (wyraźnie jaśniejszy był też kamuflaż od środka), zamki- bez nazwy (starsze modele miały YKK), najzabawniejsza jest jednak sprawa z moskitierą- posiada gumkę ściągającą z logiem firmy Atomic :)

Niestety, jak się okazało i po tym modelu, i po modelu 729, i po nowym wzorze zasobnika piechoty górskiej, oraz nieśmiertelnej "Lubawy" (szelek taktycznych, tak podobno na nie mówią), wszystko to jest...MADE IN CHINA. Tak, normalnie na każdym z tych elementów, które pobrałem i sprzedałem równie szybko, widnieją metki made in china. Nie będę tutaj tego komentował, bo temat nie jest od tego, ale zostawiam do przemyślenia..

• 5 months later...
Posted

To i ja się podziele moją opinią.

Zalety:

-tani

-ciepły

-wytrzymały (mam go 4 lata, wcześniej używał go mój wujek)

-nie przecieka (rosa, mżawka)

-mój ma kieszeń od wewnątrz, ale to chyba nie jest typowe

-maskowanie :icon_biggrin:

Wady:

-waga

-w gorące noce jest za ciepły

-rozmiar po spakowaniu

-w warunkach polowych mogą być kłopoty ze złożeniem, ale szybko nabiera się wprawy

Generalnie w porównaniu z campusami, alpinusami itp. wypada świetnie. Kiedy jednak weźmiemy profesjonalne i renomowane firmy z odzieżą turystyczną wypada słabo, niemniej jednak te śpiwory mają kilkukrotną przebitkę cenową.

IMO - w cenie z allegro (100-200 zł) - warto.

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Posted

Śpiwór jest duży, ale mieści się bez problemu w mniejszych plecakach. Nosiłem go w Silverfoxie (30l), PW50, raz miałem go w PP25- ale wtedy nic poza śpiworem i ponczem tam nie nosiłem. Warto kupić lepszy worek kompresyjny.