Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Przeczytałem cały wątek, ale mam trochę mętlik w głowie :]. Na Allegro znalazłem takie dwie repliki EOTecha:

http://allegro.pl/kolimator-e551-jak-holograficzny-eotech-e552-i2035119850.html

http://allegro.pl/kolimator-eotech-552-g-r-22mm-czarny-asg-luneta-i2024222680.html

Przy czym oczywiście zdaję sobie sprawę, że łatwiej dostać baterie do 552, ale zaskakuje mnie czemu za wyższą nieco cenę już 2 osoby kupują, mimo że ten 551 jest dodatkowo z klapkami co moim zdaniem jest dużym plusem. I nie wiem właśnie czy warto. Jeśli może ktoś z Was rozpoznaje te kolimatory to dajcie znać czy ma sens brać któregoś z tych aukcji. Aha. I w obu dołączone są zdjęcia na których pokazana jest plamka celownicza, która wydaje się nie mieć efektu "ducha".

• Replies 415
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja osobiście polecam kolimator (jak kilka osób na Forum) od użytkownika Tomekpl. Sprzęt jest na prawdę świetnie wykonany. W zestawie jest montaż zwykły, QD i również osłonki. Jest o parę złotych droższy, niż ten 552 podany przez Ciebie, a na prawdę wart swojej ceny.

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Mam do Was pytanie mianowicie jestem na kupnie eotecha 552 ale mam jeden problem który tkwi w punkcie celowniczym,wszystkie plamki mają trzy kropki lub jest to kółko z kropką a mi chodzi o taki punkt http://www.valhallaarmory.com/v/vspfiles/assets/images/a65back-nv.jpg czy ktoś wie w jakim sklepie albo może ktoś sprowadza,można nabyć eotecha z poprawnym punktem? Cena nie może przekraczać 250zł z wysyłką.

• 1 month later...
Posted

Cześć, zamówiłem ostatnio EoTecha 552 od TomkaPL.

Zaopatrzył się ktoś w osłonkę pleksi do niego, na przykład taką? Jeśli tak, to jakie są jej wymiary? Poszedłbym po najmniejszej linii oporu i zamówił tą ze zbrojowni, ale nie mają dwóch, a koszta wysyłki prawie tyle co za kolejną :D

Posted (edited)

Ma ktoś taką osłonę na Eotecha? Zastanawiam się nad zainstalowaniem takowej, bo pokusiłem się na oryginalny kolimator i wielka szkoda byłaby go zniszczyć...

ale spotkałem się z opiniami, że osłona z plexy rozmywa punkt celowniczy, ktoś potwierdza?

Edited by Visq
Posted (edited)

Zarówno w oryginalnym EoTechu, jak i w replice, punkt celowniczy jest rzucany na tylną szybkę - osłona nie powoduje rozmycia punktu celowniczego, co najwyżej zniekształci nieco obraz celu - przy celowaniu z dwojga oczu ma to jednak marginalne znaczenie.

Edited by Marrtinez
Posted

Pytanie z innej beczki, w moim EO poszła regulacja w pionie, za mocno przekręciłem i śrubka powiedziała "pier***e nie robie". Ktoś może podpowiedzieć czy to da się własnymi siłami w domu naprawić? Jakaś mała instrukcja też będzie mile widziana. Co do marki to dokładnie nie wiem bo mam ją z drugiej ręki ale jest to prawdopodobnie EO od Pana Tomka :).

Posted

Jeśli tylko śrubka, to może uda się wymienić, ale jeśli to też element od regulacji (jest plastikowy i łamliwy), to dużo się nie zrobi...

Odkręć 4 śrubki od spodu i 2 pod przyciskami, następnie wysuń całą główną część z osłony. Rób to powoli i ostrożnie, mniej-więcej w 1/3 wysuwania mogą wystrzelić 2 sprężynki.

Kolejne operacje będą utrudnione ze względu na kawałek plastiku z przyczepionym doń głównym układem sterowania, ale wykonalne. Trzeba też bardzo uważać na kabelki - są cienkie, aluminiowe, delikatne i badziewnie przylutowane - dziw, że są w stanie wytrzymać drogę od fabryki do repliki. A przylutować ponownie czy wymienić to przysłowiowy PITA.

Cienkim śrubokrętem/kombinerkami/czymkolwiek zdejmij zawleczkę ze śrubki od regulacji pionowej, a następnie odkręć ją* (śrubę) do oporu - plastikowy klocek, który na niej siedzi (służący do regulacji góra-dół), powinien oprzeć się o ściankę obudowy, a dalsze odkręcanie powinno wypchnąć śrubę za obudowę. Przytrzymaj klocek, gdy wyciągniesz śrubę - nie jestem pewien, czy będzie się go dało potem łatwo włożyć na to samo miejsce (ja dorwałem się do takiego, gdzie już był rozwalony, więc się nie przejmowałem).

*Uwaga - śruba jest lewoskrętna!

Następnie pozostaje dobrać odpowiednią śrubę (chyba coś w okolicach -M3x35, ale głowy nie dam teraz, trzeba by zmierzyć po rozkręceniu), trochę pilnikiem zjechać przy łebku (żeby było gdzie wcisnąć zawleczkę) i złożyć wszystko zusammen do kupy w odwrotnej kolejności, niż wyżej wymieniona.

Powyższe napisane na podstawie własnych niedawnych doświadczeń z rozbierania chińskiego e552, ale poszczególne modele i/lub egzemplarze mogą się trochę różnić, mogłem też coś trochę przekręcić etc. No i nie polecam rozbierania tego komuś z 2 lewymi "ręcami" ;)

Guest Rengi
Posted

Pogadaj z Poldckiem mi usunął taka usterkę z dwóch EOtechów , cena przystępna i zrobi Ci to tak ,że raczej już się nie popsuje :).

Posted

Witam wszystkich,

co sądzicie o TYM KOLIMATORZE? Miał ktoś do czynienia z nim? Na poprzednich aukcjach wystawionych przez ten sklep zawsze kilka osób go brało. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje :)

Pozdrawiam

Zależy jaki trafi się egzemplarz. Niektóre mają monstrualnego "ducha", inne prawie wcale. Jak we wszystkich takich chińskich wynalazkach.

Posted

Jak zabezpieczacie szybki od koli przed kulkami. Kupiłem szybke z GunFire ale rozmazuje obraz tak, że celowanie np. w lesie przy słabym oświetleniu to prawdziwa udręka.

Macie jakieś patenty "homemade", zeby szybka sie nie rozwaliła.

Posted

Mam Eotecha od pro-arms i jest uszkodzony zamiast znaku celowniczego mam wieka kropę która świeci jak reflektor przeciwlotniczy. Czy ktoś może wie co z ni8m zrobić.

Posted

Prawdopodobnie z kawałka plastiku, w którym siedzi dioda, odkleił się kawałek folii z odpowiednim nacięciem, dzięki któremu na szybce obserwujemy znak celowniczy a nie "reflektor przeciwlotniczy". Rozkręcić (opisałem trochu wyżej), znaleźć w środku folię (kwadracik ok 4x4mm; w razie potrzeby dorobić) i przykleić srebrnym do środka.

Chyba, że ktoś ma inną hipotezę...

• 1 month later...
Posted

Witam, przymierzam się do kupna EoTecha od TomkaPL lub jakiś inny ale w cenie nie wiecej niż 250 zl. I moje pytanko jest następujące, czy za tę cenę kupie koli przeziernikowy ? tzn cel zawsze w tym samym miejscu niezależnie od położenia głowy. Widziałem przez sec film o jakimś chińskim eotechu i punkt był na stałe, nie wiem jaki jest wtedy sens kupowania "kolimatora". Możecie rozwiać moje wątpliwości ? :)

Posted

Jak zabezpieczacie szybki od koli przed kulkami. Kupiłem szybke z GunFire ale rozmazuje obraz tak, że celowanie np. w lesie przy słabym oświetleniu to prawdziwa udręka.

Macie jakieś patenty "homemade", zeby szybka sie nie rozwaliła.

A może fragment pudełka od Tic-taców? Ostatnio próbowałem na nich wykonywanie siatek celowniczych - oczywiście "psują" obraz, ale znacznie mniej niż to g***o z Gunfire za ponad 20zł (miałem i żałuję).