Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Moje pytanie dotyczy kamizelek taktycznych używanych w wymienionej w temacie jednostce (konkretnie 16 batalion). Jakie modele jakich firm? Zapewne miwo, ale różnie może być.

Szukałem u wujka Google, ale za wiele mi nie powiedział :roll:

Proszę o konkretne modele.

Z góry dziękuję :uśmiech:

Posted

Desanty, Letnie demary, zimowe kupczaki/wojasy.

Przymykają oko na magnumy, protektory i inne tego typu wynalazki jak zresztą w każdej normalnej jednostce.

• 2 years later...
Guest Dawid4009
Posted

Nie, no gościu- nie rób z nas koniarzy:)

Jak coś, to 25 Brygada Kawalerii Powietrznej, albo 6 Brygada Powietrznodesantowa.

Umundurowanie i uzbrojenie jest takie, jak w pozostałych jednostkach WP- dawno już niestety minęły czasy tworzenia specjalnych wzorów mundurów czy broni dla spadochroniarzy. W Brygadzie jedyna różnica jest taka, że w kontraktach mało kto chodzi, jest ogólne "przyzwolenie" na noszenie swojego umundurowania, oporządzenia itp.

Co do fotek- o ile nie ma dostępu do prywatnych kolekcji zdjęć, to są one niemiarodajne. Zdjęcia pokazują to, co rzecznik chce i może pokazać.

Guest Dawid4009
Posted

Że co? Chyba w demonach wojny:D

Kamizelka jaka Ci pasuje. Przydziałowe są szelki lubawy, ale w przydziałowej chodzą tylko "świeżaki" i reszta biedy. Ci, co byli na III zmianie mają szelki Polskóru, modelu nie znam, taki z zatrzaskiem na uchwycie ratunkowym. Dostawali takie w wersji wz93 pantera i jednolitym kolorze przypominającym nato olive.

Reszta kupuje szpej głównie w miwo (praszka i lubliniec) - kp12, kp8, ale również pasoszelki czy chińczyki, taje. Zdarza się spotkać sprzęt currahee, PSTG, MTG, zdobyczne Eagle, a również Condor czy Flyye. Tutaj niestety, jest partyzantka. Mam kolegę który chodzi w LBV z pasem LC i ładownicami tego systemu.

Jeżeli chcesz robić stylizację czy rekonstrukcję 6 BPD to jest naprawdę spory wybór. Mundury- na bojówkach dominują helikony, a także miwo/currahee dla tych bardziej "przy groszu". Kontrakty od kamy też, często przerabiane. Buty- to samo, mało kto chodzi w józefach/janach, swojego czasu dominowały magnumy, w szczególności do chodzenia po jednostce(sam miałem stealth II), protektory, batesy, 5.11- w zależności od zasobności portfela. Do działań czy skoków raczej coś ze skóry- ja osobiście do tyrania mam amerykańskie combaty, koledzy noszą buty BW.

Chyba że chcesz "rekonstruować" wzorowego żołnierza, z okładki "Polski Zbrojnej", no to wybór masz oczywiście niewielki. Ale ma się to nijak do rzeczywistości.

Posted

Dawid4009 ech stare czasy modeli specjalnie dla desantu, US-y wz.5612, 5613, 4643...

Mówisz że mundury Helikona są popularne w 6-ej - mam pytanie uzupełniające, które modele? SFU, TCU, któreś inne? Zawsze to warto wiedzieć co zawodowcy doceniają.

Guest Dawid4009
Posted

Zasadniczo- na szturmie czy rozpoznaniu- TCU, ostatnio widziałem kilku chłopaków w CPU czyli tym nowym kroju zbliżonym do nowych mundurów WP (których z kolei na oczy nie widziałem i podobno prędko nie zobaczę;)). Spora część nosi SFU na jednostce, jako mundur garnizonowy- ciężko wskazać który konkretnie jest bardziej eksploatowany, ale w terenie dominują te ze stójką i dużymi rzepami na naszywki;) O funkcjonalności się nie wypowiem- bo miałem tylko raz w życiu mundur od heli, i używałem go bardzo krótko- przesiadłem się na currahee.

Co do wytrzymałości- to chyba jest dobra, jak goście zasuwają w tych ciuchach po poligonach, skokach, codziennie w pracy- raczej się nie prują tak, jak to opisują ersoftowcy. Wystające nitki nie przeszkadzają w robocie a cena jest argumentem nie do przebicia w sytuacji gdzie żołnierz ma na utrzymaniu żonę i dziecko.

Chciałbym żeby 6 wróciła do łask w DWLąd. Może wtedy moglibyśmy dostać coś lepszego. Niestety jest jak jest i trzeba sobie radzić samemu;)