Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam! Chciałem się co nieco dowiedzieć o osobach odpowiedzialnych za podkładanie ładunków, i oczyszczanie mostów z bomb i tym podobnych działań z okresu II wojny. Ponieważ moja wiedza na ten temat jest znikoma a większość stron które odwiedziłem zawiera szczątkowe informacje a nie znalazłem nic o wyposażeniu sapera mam nadzieję, że ktoś coś wie na ten temat (nie, że jestem leniwy i nie chce mi się szukać :wink: ) . Nie wiem jak poprawnie nazywać tą osobę- inżynier czy saper (a może miner) czy są to (jak podejrzewam) odrębne funkcje , i czy takie osoby występowały w 2 batalionie Rangersów. Jestem wdzięczny za pomocne linki bo stron o tematyce 2 wojennej jest masa a tych na prawdę szczegółowych jest garstka. Dziękuje za udzielenie odpowiedzi

• 2 weeks later...
Posted

Szukaj informacji o wojskach inżynieryjnych oraz pododziałach o takim przeszkoleniu w strukturach poszczególnych jednostek.

Temat szeroki jak rzeka, może ktoś się podejmie pomóc bo jam nie mam czasu na wklejanie i opisówki. Generalnie umundurowanie standardowe dla teatru i okresu, wyposażenie to już oczywiście inna bajka zależnie od przeznaczenia i zadań pododdziału.

Posted

Hmm, z tego, co kiedyś czytałem na ten temat, bataliony Rangersów tworzono w oparciu o ideę brytyjskich jednostek Commando. W związku z tym, każdy żołnierz przechodził szkolenie z materiałów wybuchowych.

Ponadto u Rangersów istniało coś, co się nazywało kompania szturmowa - w zasadzie same bagnety, gęsto nasycone bronią automatyczną, specjalistycznym wyposażeniem do niszczenia umocnień (np. ładunki kumulacyjne itp.), zdobywania umocnień (spora liczba miotaczy ognia), oraz oczyszczania zapór inżynieryjnych (Bangalore'y i inne fajne zabawki).

Doczytaj sobie, jednakże musisz sobie zadać pytanie - jakiego konkretnie:

a. teatru wojennego (Pacyfik, Europa)

b. roku (bardzo istotne)

c. operacji (inne wyposażenie mieli chłopcy zdobywający Pointe du Hoc, a zupełnie inne walczący np. o Guadalcanal).

W zasadzie Rangersi to nie moja działka, jednak nieco zaintrygowany Twoim pytaniem grzebnąłem w internecie, własnym zbiorze literatury i :-) jakieś odpowiedzi mam dla Ciebie.

Jeszcze jedno - zdaje się, że chcesz pobawić się w stylizację/rekonstrukcję takiego Rangera. Zatem poszukaj konkretnego przykładu (zdjęcia, opisu itp.) i szukaj.

Powodzenia