Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Kulki PJ nie są idealne, bo ich precyzja wykonania jest co najmniej średnia. A precyja wykonania kuli to rzecz bardzo istotna, na równi z precyzją wykonania lufy. Krótko mówiąc - zależy na jaką odległość chcesz strzelać. Gramatura nie większa niż 0.20, choć z Glocka, który ma te same bebechy, strzelałem z braku laku i z 0.25 - leciały krócej, ale na tyle, by bronić się w cqb.

• 4 months later...
  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Otrzymałem wczoraj ten oto pistolet i zauważyłem pewien problem: gdy naciskam na spust przy ogniu pojedynczym, zamiast wylatywania jednej kulki, wylatują dwie-trzy. Czego to może być winna i jak to naprawić ? Może to jest kwestia kulek ( używam do niej 0,20g GFC)

Posted

Miałem z nim ten sam problem, który tkwił w stykach. Po naciśnięciu spustu styki blokowały się w sobie, rozłączając się dopiero po drugiej, trzeciej kulce. Przygięcie styków pomogło - jednak wymaga to rozebrania w pewnym stopniu repliki.

Pozdrawiam

misiakow

Posted

Witam.

Jak wygląda żywotność pakietu zasilającego.

Możecie podać jego wymiary.

Ile średnio można wystrzelić na 1 ładowaniu.

Jakie już macie przebiegi i jak z awaryjnością ?

Ktoś robił jakieś modyfikacje jak tak to co ?

O golnie interesuje mnie czy to sprzęt na dłuższy czas czy powiedzmy jeden sezon intensywnego użytkowania i do koszalina.

Posted

Na początku dało u mnie radę dziesięć magów wystrzelić bez ładowania - ok 300bb. Z tym, że potem nie padał akumulator tylko mi się strzelać nie chciało więcej :P Pakiet wciąż mi trzyma i dobrze strzela więc nie ma tragedii z nim :)

Przebieg koło 5000 bb, dwa razy całkowicie zapiaszczony, raz zaraz potem strzelany - poza pierwszym strzałem, gdzie piach poleciał z lufy strzelał normalnie :) Trochę chrzęścił gearbox, ale przestał :P

Replika strzela dalej.

Jedyny mankament to wajcha bezpiecznika (a w ostrym służąca do rozbiórki broni) się zepsuła - tzn zaczęła luźno latać.

Tak więc przy dobrym traktowaniu replika spokojnie starczy na dłużej :)

Pozdrawiam

misiakow

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 10 months later...
Posted (edited)

Ja mam ten pistolet od jakiegoś czasu więc też napisze :icon_biggrin: Replika wspaniała, ja osobiście strzelam z niej 0.25 bo zauważyłem, że ma na nich dużą poprawę celności w stosunku do 0.20, może jeszcze sprawdzę 0.23 potem i jak dobrze pójdzie to będzie kompromis :icon_razz: Jest idealna do CQB, bez dwoch zdań. Nawet z odległości 0.5 metra nie powoduje większych obrażeń. Mankamenty to niestety bateria, która na zimnie siada po 6 strzałach i rygle. Rygle to sprawa beznadziejna wręcz bo jak mi pistolet upadł to obydwa ułamały się w cholere i nic zamka nie trzymało, odkąd je dokleiłem kropelką trzymają się lepiej niż przed uszkodzeniem, ale i tak planuję przykręcić do body własne, metalowe, bo nie uśmiecha mi się zgubić zamek podczas walki w lesie. Co do tłumika to sam sobie zrobiłem z plastikowej rurki 3-4 cm średnicy, napchałem tam naprzemiennie pierścieni gąbkowych z większym i mniejszym otworem, okleiłem srebrną taśmą, potem malarską i pomalowałem na czarno. Sprawuje się bardzo dobrze ale niestety sam gearbox jest głośny i jego trzeba by wyciszyć bardziej. Kabury używam wojskowej, od wista. Wystarczyło wyciąć trochę nici XD

EDIT: Tłumik za cholerę nie poprawia celności, po prostu ciszej strzela. Poza tym nic się nie zmienia.

Edited by Px23
  • 1 year later...
  • 1 year later...
Posted (edited)

Przepraszam, za wykop roku, ale akurat jest bardzo fajna promocja na gunfire, gdzie pistolet kosztuje 137 zł (może ktoś jeszcze z obecnych na forum skorzysta z okazji) :icon_smile:

Kupiłem i jak przyjdzie to przetestuję co i jak :icon_smile:

Tutaj dowód:

http://gunfire.pl/pr...letu-CM122.html

Do tego przesyłka gratis (po przedpłacie lub za pobraniem także).

Edited by Foton
Posted

Recenzje misiakowa i Samaela z 2010 nadal aktualne. Poza obudową to to samo co CM.030. Od siebie dodam: unikać upuszczania rękojeścią na beton. Mój zaczął po tym jęczeć (dosłownie) :P

W tych pieniądzach to bardzo fajna klamka. Można też (i warto) przerobić na lipo bo ta bateryjka w środku jest słabiutka.

Posted

Foton też tu trafiłem bo właśnie mam na nią chęć. Dobre pieniądze. Daj znać jak dorwiesz w łapki i napisz parę słów.

Dorwę, dorwę już jutro bo jak zobaczyłem to od razu kupiłem za pobraniem z darmowym kurierem. Dzisiaj już została wysłana i jutro między 8.30 a 11.30 ma być u mnie :) Podładuję batkę i zobaczę jak to śmiga :)

Recenzje misiakowa i Samaela z 2010 nadal aktualne. Poza obudową to to samo co CM.030. Od siebie dodam: unikać upuszczania rękojeścią na beton. Mój zaczął po tym jęczeć (dosłownie) :icon_razz:

W tych pieniądzach to bardzo fajna klamka. Można też (i warto) przerobić na lipo bo ta bateryjka w środku jest słabiutka.

Właśnie wiem, że bebechy z cm030 i magazynki takie same. Właśnie z nadzieją przyszłej przeróbki pod lipo kupiłem. Na YT jest filmik o cm030 tan jak Blacha z Tanie militaria ma wstawione lipo i jaka różnica w pracy :) Rzeznia :D

Posted (edited)

Dostałem dziś cymkę. Po otwarciu przesyłki powiem tak: cm 122 robi wrażenie solidnością wykonania i wagą. Ciężka i wielka :icon_smile:

Magazynek metalowy też dosyć ciężki i solidny (czuć w dłoni) do tego zestaw czyli szybkoładowarka do kulek, przejściówka do ładowania i ładowarka sieciowa, wycior i paczka jakichś kulek (tak na oko z 200 szt :icon_smile:

Baterię podładowałem i fajnie to działa. Z braku czasu nie zdązyłem przestrzelać, ale postaram się ogarnąć strzelanie i hopek jutro lub pojutrze i zdam relację.

Jedyny minus, który na razie mnie irytuje to przełącznik blokady. Jest obrotowy w zakresie 90 stopni (pionowo - pistolet zablokowany - poziomo odblokowany) i jak się ustawi pionowo to wystaje część tego pokrętła poniżej korpusu repliki co może powodować przełączenie/obrócenie w luznej kaburze albo zahaczenie przy wyjmowaniu i ułamanie lub przypadkowe odblokowanie.

Poza tym na razie nie mam zastrzeżeń (wydaje mi się, że szczerbinka jest trochę za płytka).

Musze przetestować to napisze coś więcej :icon_smile: Ogólnie zapowiada się bardzo dobrze :icon_smile:

Jak za tę cenę (137 zł z baterią na początek, ładowarką, przejściówką i szybkoładowarką do kulek oraz darmową wysyłką za pobraniem czy po wpłacie) to szczerze polecam, bo dzięki regulacji hopka czuję że osiągi będa dobre :icon_smile:

Zamierzam wsadzić mosfet, lipo i kable niskooporowe :icon_biggrin:

Jutro jak czas pozwoli zostanie przesmarowany i trafia na grawerkę celem oznakowania :D

Edited by Foton
Posted

Z tym bezpiecznikiem zgadzam się całkowicie. Mi replika cały czas się odblokowuje przy wyjmowaniu z kabury. Kolejna mała wada to niewymiarowa szyna montażowa pod lufą, przez co ciężko jest cokolwiek tam podłączyć. ;)

Posted

Cm 121 (DEagle) przerabiałem na małe lipo 7,4V, bez mosfetów, tylko zmiana wtyczek.

Bangla bardzo dobrze i wprost szaleńczo szybko. Także nie ma problemów, można użyć lipo, nic się złego nie dzieje z tą repliką.

Wyrobiły się jedynie szczęki magazynka ale sam mechanizm znosi rof bardzo dobrze.

Posted (edited)

To dobrze wiedzieć :icon_smile: Może zrezygnuję z mosfet faktycznie skoro to nie jest potrzebne :icon_wink: Dzisiaj postrzelałem i strzela się bardzo dobrze, a co ciekawe czuć jakby większą moc w porowaniu do sprężyny. Nie wiem czemu ale może to złudzenie. Mam takie wrażenie i nie wiem czy to przez silnik elektryczny czy cos innego ale mam wrażenie jakby w cm 122 kulka wylatywała szybciej niż w sprężynowym colcie 1911 umarex.

Colt wg Umarex ma 220 fps, a cm 122 wg producenta 195 fps (może to przez regulowany hop up) no i patrzyłem na kulkach 0,2 (a Umarex chyba jest przystosowany do lekkich kulek tj. 0,12g )

Na 0,2 już czuć że jest lipa i brak "mocy" -kulka leci 6-8 m i powyżej tej odległości z celnością jest tragedia bo trzeba strzelać "lobem", natomiast w cm leci prosto i 15 m (bo akurat tak strzelałem w budynku) leci bezproblemowo prosto i robi spore spustoszenia (np. wgniata dosyć mocno grubszy karton :icon_smile:).

Z racji kiepskiej pogody na razie musiałem odłożyć strzelanie - ale może jutro się wezmę za to :icon_smile:

Także colt będzie ozdobą na ścianie, a wiem co będę nosił jako boczniaka (jeszcze teraz tylko kaburę dobrać, bo kloc jest spory :D :D)

Edited by Foton
Posted

Po teflon fixie w moim CM121 wyszło 220 fps na 0.2g To są właściwie te same konstrukcje jeśli chodzi o Cymę. Delikatne różnice wynikają jedynie z budowy wewnętrznej samych pierwowzorów replik.

Na więcej raczej ze stocka bym nie liczył niż właśnie ~220fps, nie mniej jednak celność u mnie jest dość dobra i zasięg ma w granicy 25-30 metrów.