Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Mam pytanie na temat sprzętu sygnalizacyjnego produkcji US. Dokładnie chodzi o panele do sygnalizacji w dzień i w podczerwieni (w pewnym czasopismie w artykule nt. jednej z operacji w afganistanie, przedstawiona jest przykładowa postać żołnierza z USSF - autorem są panowie Sitarski i jak pamiętam Szołucha i jest tam właśnie opis tego konkretnego panelu).

Rozumiem, że to następca VS17? Za cholerę nazwy nie mogę sobie przypomnieć :evil:

Posted (edited)

Ale jak brzmi pytanie? :)

Jeśli pytasz o panel to US SF używają wielu rzeczy również z cywilnego rynku survivalowo-turystycznego lub np. z wyposażenia US CG SAR.

Polecam np. tutaj popatrzeć jak duże róznego sprzętu jest w uzyciu/sprzedaży:

http://www.equipped.com/

Poszukaj też na necie hasła: Glint tape.

Używa się tego równeiż jako alternatywa do VS 17

Mój własny "kawałek materiału" pozyskałem z wyposażenia pewnej szalupy ratunkowej jak wymieniano ją na nowszy model. Mam 1/3 takiego panelu, bo było trzech chętnych ale spełnia swoją rolę. :)

Noszę to ze sobą od zwykłych wypadów turystycznych przez imprezy typu np. Harpagan po milsimy i podobne.

Edited by lup
Posted

VS-21 czyli panel dający również sygnaturę termiczną to następca starego VS-17. Ogólnie rzecz dość droga plus, ze względów na amerykańskie procedury, praktycznie niedostępna. Swój dorwałem na allegro za trzydzieści kilka złotych ;)

Posted

HAHAHA :wink:

Mam pytanie na temat...
Ale jak brzmi pytanie?

Ale ze mnie failtard! :-o Mogło pójść do najśmieszniejszych/najgłupszych :lol:

Rzecz jasna chodziło mi o panele USSF do sygnalizacji. No ale teraz mamy już chyba jasność. Chyba że są jakieś inne "issue" tudzież cywilne w masowym użyciu, a lepsze niż VS21 ;-)

AceSpades!

Posted

Tak jak napisał Szasz - drogie. VS-21 kosztuje $200-$300. Nieprawdą jest, że są niedostępne, wystarczy zadzwonić/napisać do producenta dopytają jaką chcesz wersję i wyślą.

Inne? pewnie są, ale generalnie wszystko co współpracuje z IR jest dość drogie. Najprostszy sygnalizator (aktywny, nie pasywny) w IR to latarka żarnikowa zaklejona duckttapem.

Posted (edited)

To może warto dodać jeszcze do tematu, że

u Brytoli jest to - pannel marker (Mer pewnie więcej jest w stanie napisać)

u Francuzów - PN2A (military code) dla pojazdów i EBI (individual identification system) dla piechoty m.in. do celów oznaczeń przy CAS, a w 2007 testowali 2° REP ale nie wiem nic o nim więcej

Niemcy też mają odpowiednik, ale że słaby jestem w "giermanskoj rieczi" to nie pamiętam jak to nazywają :)

Edited by lup
Posted

Jeżeli chodzi o Niemców - TL-ka przewiduje użycie modelu firmy Night Vision Systems oznaczonego jako TIP-13. Jest to płachta o rozmiarach 2’x 2’ z jednej strony w kolorze oliwkowym, z drugiej pomarańczowym. Płachta ta posiada numer kontraktowy: VersNr: 2590-01-502-0016.

Autor: Ronin, źródło: AWR.one.pl