Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Odkopałem, fakt, ale na necie nie znalazłem odpowiedzi, użyłem Szukaja i ten topic pasuje.

Najpierw coś ode mnie:

MEDICAL EXAMPLE:  

DOE  

JON D.  

123 45 6789  

B POS  

PENICILLIN

Medical - MEDIIIC!

Ostatnia linijka: PENICILLIN. Czyżby tylko medycy nosili informację o uczuleniach? Bo to zapewne oznacza alergię na penicylinę.

=

I pytanko, jak wygląda współczesny wzór nieśmiertelnika polskiej armii?

[ Dodano: 09 Wrz 2006 16:23 ]

Aha.... jeszcze jedno... dobrze rozumiem że wszelkie blachy czarne, złote czy czerwone, to tylko "lanserski bajer", a oryginały US jak i polskie są ze srebrnej (kolorystcznie) blachy?

Posted

Hmmm.... moze ma sie wtedy i w bucie i na szyi, i wie sie czyja stopa, czyja reszta (zakladajac oczywiscie ze noge urwie w calosci a nie rozsieka po okolicy).

No dobra, ale co dalej z głównym pytaniem, wzór polskich współczesnych blach?

[ Dodano: 09 Wrz 2006 23:07 ]

Królik , dobra strona, ale mimo wszystko w googlach (bynajmniej moich, moze mamy różne :) ) wyswietla sie gdzies cholernie daleko.

Nie było tego na kilku początkowych stronach, a w podstrony ponad 10 to można błądzić w nieskończoność przy tysiącach wyników.

Posted
USN - US Navy [zgadza sie?]

tak :)

USNR - chujwieco - US Navy Recon...?

US Navy Reserve... prawie na pewno ;)

Tak, napewno USNR to US Navy reserve tak samo jak USMCR to United States Marine Corps Reserve.

• 3 months later...
Posted

Różnica polega na tym, że na nieśmiertelnikach USA masz dane jak imię, nazwisko, grupa krwi, numer PESEL (czy datę urodzenia) i wyznanie. Na polskim masz TYLKO numer żołnierza, który jest umieszczany na karcie mobilizacyjnej. Masz taką kartę?

Posted

Hm..no to faktycznie bez sensu..w takim razie przepraszam za moją niewiedzę w tej kwesti...ale naprawdę nic nie mogłem znaleźć na necie o Polskich nieśmiertelnikach..

• 5 months later...
Posted

Bede marudny i odkopie... wedlug schematu sprecyzowalem sobi cos takiego :

NAZWISKO

A.K. A POS

PESEL

USMC M

PENICILLIN NO

Myslalem ze M obok "USMC" oznacza plec, ale ostatnio rzucilo mi sie wo czy zdjecie gdzie jest "USMC S" - wiec moje pytanie, co oznacza ta litera obok USMC i czy poza tym format taga jest poprawny (zgodny z USMC)? Pozdrawiam...

Posted

DOE - nazwisko

JOHN M. A POS - imię, grupa krwi

1234567890 - pesel

USMC M - M w tym przypadku to Medium, rozmiar maski p. gazowej

NO-REL-PREF - wyznanie (tutaj bez wyznaniowy)

• 2 weeks later...
Posted (edited)

SSN- social security numer to jest dokładnie to samo co PESEL i nie ma dużo wspólnego z ubezpieczeniem (nic po za tym, że musisz go podać jeśli chcesz wyrobić polisę :P). Bliżej jest mu do NIPu, a w ostatnich latach stał się także narodowym numerem identyfikacyjnym tak samo jak PESEL.

Na polskich nieśmiertelnikach teraz umieszcza się numer PESEL, a nie numer żołnierza.

Edited by DrZeRT
Posted

Taaak. Sprawdziłem i brzydka zbieżność cyferek sprawiła, że wydawało mi się, że jest to pesel więc fotki nie będzie a na blaszkach wybijają numer żołnierza.