Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam chciałem zakupić tłumik dźwięku lecz ktoś mi kiedyś powiedział że "tłumol w wiekszości przypadków zmiejsza skupienie." czy to prawda?

Posted

Tłumik dźwięku oziębia i zmniejsza ciśnienie gazów, tym samym wytłumia, może to jest powód. Poza tym, korzystając z tłumika, aby jeszcze bardziej wyciszyć broń, używa się amunicji poddźwiękowej.

Posted

Do broni poddzwiekowej uzywa sie amunicji ze zmiejszonym ladunkiem prochowym / slabszym prchem lub z ciezszym pociskiem / wiekszym kalibrem, tak aby opoznic wylot gazow prochowych.

GAzy prochowe najpierw ulegaja czesciowemu rozprezeniu w tlumiku, potem z opuznieniem nastepuje je wydalenie do atmosfery..

Dlaczego bron palna z tlumikiem strzela na mniejsza odleglosc ? ano, bo czesc energi gazow prochowych dziala bezposrednio lub posrednio na scianki tlumika / komor, co powoduje rozprezenie gazow prochowych, a nie na dno pocisku , po drugie, uzywa sie slabszego prochu i ciezszej amunicji..

Posted

O amunicji poddźwiękowej wiem, ale to nie ma bezpośredniego związku z tłumikiem.

Natomiast, jak to jest? Pocisk jest pchany gazami, opuszcza lufę i:

- nie ma tłumika - gazy się rozpraszają, pocisk leci dalej.

- jest tłumik - gazy się rozpraszają i wytłumiają w tłumiku, pocisk leci dalej.

W który miejscu tłumik oddziałuje na prędkość pocisku?

Czy to tylko kwestia innej amunicji?

Posted

Że sobie tak zaoftopuje - oczywiście cały czas piszecie o replikach i wpływie wypychane przez tłok powietrza na kulkę? ;-).

Co do pytania Kolegi założyciela - spotkałem się z czymś takim raz - tłumik miał w środku uszkodzone przegrody i drgania z GB spowodowane wystrzałem działały na piankę która to sobie falując zakłócała tor lotu kulaska. Mam na 2 replikach w domu tłumiki, w żadnej nie mają wpływu, wielu znajomych też używa i nie zaobserwowano jak na razie zgłoszonych zmian jakości strzału, przy założonym i zdjętym.

Posted

Bo w Mk23 STTI tłumik to przedłużenie lufy a nie tłumik sensu stricte (przynajmniej z tego co ja wiem). Co do pytania z samego tematu - bzdura. Poprawnie zamontowany, sprawny tłumik nie ma najmniejszego wpływu na tor lotu kulki.

Posted

Bo w Mk23 STTI tłumik to przedłużenie lufy a nie tłumik sensu stricte (przynajmniej z tego co ja wiem). Co do pytania z samego tematu - bzdura. Poprawnie zamontowany, sprawny tłumik nie ma najmniejszego wpływu na tor lotu kulki.

Dokładnie ;-)

Pozdrawiam.

Posted (edited)

A coś masz zamiar jeszcze dodać, czy tak tylko spamujesz? Może dodasz coś od siebie, a nie tylko przytakujesz?

Pozdrawiam serdecznie,

Filipoo23

Edit: Od dłuższego czasu Ci się przyglądam, zakładam się o moją głowę, że nie tylko ja, i przynajmniej 1/3 Twoich postów to "aby coś napisać, nieważne, czy to prawda, ważne, żeby napisać".

Edited by Filipoo23
Posted

A co mam za przeproszeniem dopisać? To samo co on?

W Mk23 STTI tłumik to przedłużenie lufy a nie tłumik jako tłumik. Co do pytania z samego tematu - bzdura. Poprawnie zamontowany, sprawny tłumik nie ma najmniejszego wpływu na tor lotu kulki.

Zadowolony?

Pozdrawiam.

Posted

Powtarzasz to, co zostało już dawno napisane. Taka uwaga - jeśli już coś piszesz, to pisz z sensem, dołóż coś od siebie, bo widzę, że zachowujesz się tak notorycznie. Pisać, aby napisać.

Pozdrawiam serdecznie,

Filipoo23

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...