Lucky_Luke Posted September 15, 2009 Report Posted September 15, 2009 Witam ! Prosiłbym o opinie użytkowników na temat tego rodzaju karabinów m.in wady i zalety , przed czym się wystrzegać podczas użytkowania tej broni , najczęstsze problemy i polecane modele broni tego typu . :uśmiech: Quote
Viamortis Posted September 15, 2009 Report Posted September 15, 2009 (edited) +dłuższa lufa w środku przy krótszej na zewnątrz - brzydkie są bullpupy Z popularnych modeli: P90 AUG L85 FAMAS PS. Żaden szanujący się lansiarz nie lansuje z bullpup. To tak, jakbyś na ślub kolegi przyszedł w dresie. ;) Edited September 15, 2009 by Viamortis Quote
Mikhail Posted September 15, 2009 Report Posted September 15, 2009 +Są wygodne w użyciu przez rozmiary(ja mam FA MASa i jest bardzo wygodny) +Wygląd - Viamortis, to jest kwestia gustu - Gearbox znajdujący się przy twarzy, dlatego że czasem nie słyszę, gdy ktoś krzyczy "dostałem" :-F Quote
Mortis Posted September 16, 2009 Report Posted September 16, 2009 Hm.. do mnie niedługo (do piątku) Au-G1 dojdzie. :) (ten bez lunety.. to G2 chyba raczej) I zobaczymy. :) Osobiście wolę +dłuższa lufa w środku przy krótszej na zewnątrz Więc co poradzić... :) Quote
Kosa30 Posted September 16, 2009 Report Posted September 16, 2009 + Dłuższa lufa. -Brzydkie i jak już wspomniano nie dla lansu. :-P -Niektóre modele wyglądają dość futurystycznie np. p90. - Gdy się leży można mieć "małe" problemy z wymianą magazynka (nie licząc p90) Ogólnie nie podobają mi się giwery w tym systemie oprócz Groza-1 i L85a1 :-D Quote
Viamortis Posted September 16, 2009 Report Posted September 16, 2009 (edited) - Gdy się leży można mieć "małe" problemy z wymianą magazynka (nie licząc p90) Tam to jest problem czy się stoi czy się siedzi ;). -Niektóre modele wyglądają dość futurystycznie np. p90. I można schować do pudełka po butach :F Edited September 16, 2009 by Viamortis Quote
Lambert Posted September 16, 2009 Report Posted September 16, 2009 Tam to jest problem czy się stoi czy się siedzi ;) Gdy się nie umi... ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote
Kosa30 Posted September 16, 2009 Report Posted September 16, 2009 Jak się stoi lub kuca to nie jest źle. ;-) Ale trochę niewygodnie przeładowuje się aug'a w pozycji leżącej :-P W sumie to trzeba się nie źle nagimnastykować ;-D Quote
Ricardo Posted September 17, 2009 Report Posted September 17, 2009 To tak, jakbyś na ślub kolegi przyszedł w dresie. icon_wink.gif On potrafi :-F Do tematu, to jest ASG, tu wady i zalety zależą od producenta. Bullpupy są lepiej wyważone, przód nie ciąży bo GB jest na barku i można dłużej zachować pozycję "Hi ready" , jeśli tak się to nazywa :-P Zostaje jeszcze kwestia gustu... Quote
Mikhail Posted September 17, 2009 Report Posted September 17, 2009 Nie rozumiem, dlaczego piszecie, że trudno się przeładowują w pozycji leżącej. W FA MASie nigdy nie miałem z tym problemów w żadnej pozycji(może tylko na początku, gdy w wyniku przyzwyczajenia z wojska do AK próbowałem wsadzić magazynek z przodu repliki, co wywołało powszechne rozbawienie). W pozycji leżącej gdzie to bardzo sprawnie- po prostu obracam lekko karabin wzdłuż osi lufy a lewą ręką zmieniam magazynek. Nawet nie trzeba zmieniać pozycji, ani przyciągać broni bliżej ciała, tak jak to miało miejsce przy AK. Kwestia przyzwyczajenia i treningu. Nikt mi nie wmówi, że przy m-kach, kałachach i innych od razu, bez treningu, zmieniał magazynki z prędkością światła. Do broni/ repliki trzeba się po prostu przyzwyczaić. Quote
Mortis Posted September 18, 2009 Report Posted September 18, 2009 Hm.. mam UAG (steyr) ,,,, jakoś mi magazynek z tyłu nie przeszkadza, a nawet lepiej.. jak się w trawie leży to nie jest się aż tak widocznym... :) Quote
Viamortis Posted September 18, 2009 Report Posted September 18, 2009 Lol, co to ma być? Zaraz uznacie, że bullpup maskuje dużo lepiej niż klasyczny system? :D Quote
Tuksiak Posted September 18, 2009 Report Posted September 18, 2009 (edited) Tak jest ;-) Zresztą jak to napisałeś to też się setnie uśmiałem, a później zerknąłem na fotki: http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...213300011999970 - z FAL`em krótkim Żony i wisi sobie mój pimpek na uwięzi. tutaj drugie http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...213254340308498 A teraz P90 ;-): http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...212650049990722 Coś w tym jest, już nie wspomnę jak bym leżał ;-). Może dlatego Żabojady zrobiły sobie wersję parasnajperską AUG`a ;-) (notabene długą jak... nieszczęście ;-) ). Edited September 18, 2009 by Tuksiak Quote
Mikhail Posted September 18, 2009 Report Posted September 18, 2009 Dobrze zamaskować można każdy karabin bez względu na układ, ale gracz z bullpupem leży bliżej ziemi. Poza tym, celując nie ryjesz magazynkiem o podłoże, łatwiej też manewrować bronią na boki, bo jest krótsza i dłonie są blisko siebie. Quote
Mortis Posted September 18, 2009 Report Posted September 18, 2009 No właśnie... dlatego uwielbiam tego typu bronie... :) Oczywiście wiadomo o zmianie magazynku, ale jak masz hi-cap to nawet łatwiej jest niż przy magazynku z przodu. :) Quote
Mortis Posted September 18, 2009 Report Posted September 18, 2009 Nie wiem tylko jak to w budynkach jest... z tego typu bronią. Quote
Tuksiak Posted September 19, 2009 Report Posted September 19, 2009 Łatwiej? Myślisz, że dlaczego wszystkie PDW, CQB i inne takie "pro" są maksymalnie krótkie? Im krótsza broń/replika - tym łatwiejsze manewrowanie, szczególnie w ciasnych miejscach. Quote
Kosa30 Posted September 19, 2009 Report Posted September 19, 2009 No faktem jest że P90 w CQB wymiata :-D Ale jak już wspominałem te repliki wyglądają dość futurystycznie i nie mają tego swojego klimatu jak np. Automat Klashnikova :-P Quote
Tuksiak Posted September 19, 2009 Report Posted September 19, 2009 To zależy co rozumiesz pod pojęciem klimat. Dla mnie najśliczniejszy jest FN FAL (a jeszcze lepiej L1A1), a zaraz równo z nim P90 i co? A kałach jest to paskudne coś, co zrobione jest z gracją i funkcjonalnością radzieckiej betoniarki do asfaltu ;-). Quote
Kosa30 Posted September 19, 2009 Report Posted September 19, 2009 Chodzi mi to ze sylwetka kałasza jest baaardzo rozpoznawalna. A FN i inne zabawki już mniej. a co do kałacha to tylko AK-47s i AK-47 jest brzydkie reszta przynajmniej mi się podoba :-D Ale wiecie panowie o gustach się nie dyskutuje. Quote
Ricardo Posted September 20, 2009 Report Posted September 20, 2009 ... ale swoje zdanie wyrazić można :) Mi też się AK nie podobają, w końcu konstrukcja pochodzi z czasów II w.ś. i jest trochę...stara :-F Za to G36 słitaśne :mrgreen: Quote
grzechotnik Posted September 20, 2009 Report Posted September 20, 2009 Bullpup: -brzydkie; -niewygodne; +długa lufa. P90 nawet fajne, niektórym może się nie podobać broń w układzie pudełka na kanapki jak ktoś ładnie ujął ;) AUGa nie kupujcie... Jak już to P90, ale to moje osobiste zdanie ;) No jeszcze Baretta :D Pozdrawiam. Quote
Kosa30 Posted September 20, 2009 Report Posted September 20, 2009 No i co że z II wojny ale za to nie zawodne :-) Bo mało która giwera wytrzyma tyle co kałasz. :-P Nawet repliki są dosyć wytrzymałe bo mój AKS-74 nie jedno przeżył ;-P A co do giwer w systemie bullpup to z p90 się nawet dobrze biega bo jest na maksa poręczne. Ale z augiem już nie zbyt ale z czasem człowiek by się przyzwyczaił :-) Quote
Lucky_Luke Posted September 20, 2009 Author Report Posted September 20, 2009 (edited) ma ktoś doświadczenie z L85 ? chętnie posłucham Edited September 20, 2009 by lukasniper91 Quote
grzechotnik Posted September 20, 2009 Report Posted September 20, 2009 ma ktoś doświadczenie z L85 ? chętnie posłucham Ja chętnie posłucham jak jakiś mod/admin powie Ci coś miłego do uszka... :wink: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=37515&hl=l85 Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts