Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam !

Prosiłbym o opinie użytkowników na temat tego rodzaju karabinów m.in wady i zalety , przed czym się wystrzegać podczas użytkowania tej broni , najczęstsze problemy i polecane modele broni tego typu . :uśmiech:

Posted (edited)

+dłuższa lufa w środku przy krótszej na zewnątrz

- brzydkie są bullpupy

Z popularnych modeli:

P90

AUG

L85

FAMAS

PS. Żaden szanujący się lansiarz nie lansuje z bullpup. To tak, jakbyś na ślub kolegi przyszedł w dresie. ;)

Edited by Viamortis
Posted

+Są wygodne w użyciu przez rozmiary(ja mam FA MASa i jest bardzo wygodny)

+Wygląd - Viamortis, to jest kwestia gustu

- Gearbox znajdujący się przy twarzy, dlatego że czasem nie słyszę, gdy ktoś krzyczy "dostałem" :-F

Posted

Hm.. do mnie niedługo (do piątku) Au-G1 dojdzie. :) (ten bez lunety.. to G2 chyba raczej)

I zobaczymy. :)

Osobiście wolę

+dłuższa lufa w środku przy krótszej na zewnątrz

Więc co poradzić... :)

Posted

+ Dłuższa lufa.

-Brzydkie i jak już wspomniano nie dla lansu. :-P

-Niektóre modele wyglądają dość futurystycznie np. p90.

- Gdy się leży można mieć "małe" problemy z wymianą magazynka (nie licząc p90)

Ogólnie nie podobają mi się giwery w tym systemie oprócz Groza-1 i L85a1 :-D

Posted (edited)
- Gdy się leży można mieć "małe" problemy z wymianą magazynka (nie licząc p90)

Tam to jest problem czy się stoi czy się siedzi ;).

-Niektóre modele wyglądają dość futurystycznie np. p90.

I można schować do pudełka po butach :F

Edited by Viamortis
Posted
To tak, jakbyś na ślub kolegi przyszedł w dresie. icon_wink.gif

1498_500.jpg

On potrafi :-F

Do tematu, to jest ASG, tu wady i zalety zależą od producenta. Bullpupy są lepiej wyważone, przód nie ciąży bo GB jest na barku i można dłużej zachować pozycję "Hi ready" , jeśli tak się to nazywa :-P Zostaje jeszcze kwestia gustu...

Posted

Nie rozumiem, dlaczego piszecie, że trudno się przeładowują w pozycji leżącej. W FA MASie nigdy nie miałem z tym problemów w żadnej pozycji(może tylko na początku, gdy w wyniku przyzwyczajenia z wojska do AK próbowałem wsadzić magazynek z przodu repliki, co wywołało powszechne rozbawienie). W pozycji leżącej gdzie to bardzo sprawnie- po prostu obracam lekko karabin wzdłuż osi lufy a lewą ręką zmieniam magazynek. Nawet nie trzeba zmieniać pozycji, ani przyciągać broni bliżej ciała, tak jak to miało miejsce przy AK. Kwestia przyzwyczajenia i treningu. Nikt mi nie wmówi, że przy m-kach, kałachach i innych od razu, bez treningu, zmieniał magazynki z prędkością światła. Do broni/ repliki trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Posted (edited)

Tak jest ;-)

Zresztą jak to napisałeś to też się setnie uśmiałem, a później zerknąłem na fotki:

http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...213300011999970 - z FAL`em krótkim Żony i wisi sobie mój pimpek na uwięzi.

tutaj drugie

http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...213254340308498

A teraz P90 ;-):

http://picasaweb.google.pl/pomera2/Hangary...212650049990722

Coś w tym jest, już nie wspomnę jak bym leżał ;-). Może dlatego Żabojady zrobiły sobie wersję parasnajperską AUG`a ;-) (notabene długą jak... nieszczęście ;-) ).

Edited by Tuksiak
Posted

Dobrze zamaskować można każdy karabin bez względu na układ, ale gracz z bullpupem leży bliżej ziemi. Poza tym, celując nie ryjesz magazynkiem o podłoże, łatwiej też manewrować bronią na boki, bo jest krótsza i dłonie są blisko siebie.

Posted

No właśnie... dlatego uwielbiam tego typu bronie...

:)

Oczywiście wiadomo o zmianie magazynku, ale jak masz hi-cap to nawet łatwiej jest niż przy magazynku z przodu. :)

Posted

Łatwiej?

Myślisz, że dlaczego wszystkie PDW, CQB i inne takie "pro" są maksymalnie krótkie?

Im krótsza broń/replika - tym łatwiejsze manewrowanie, szczególnie w ciasnych miejscach.

Posted

No faktem jest że P90 w CQB wymiata :-D Ale jak już wspominałem te repliki wyglądają dość futurystycznie i nie mają tego swojego klimatu jak np. Automat Klashnikova :-P

Posted

To zależy co rozumiesz pod pojęciem klimat.

Dla mnie najśliczniejszy jest FN FAL (a jeszcze lepiej L1A1), a zaraz równo z nim P90 i co?

A kałach jest to paskudne coś, co zrobione jest z gracją i funkcjonalnością radzieckiej betoniarki do asfaltu ;-).

Posted

Chodzi mi to ze sylwetka kałasza jest baaardzo rozpoznawalna. A FN i inne zabawki już mniej. a co do kałacha to tylko AK-47s i AK-47 jest brzydkie reszta przynajmniej mi się podoba :-D Ale wiecie panowie o gustach się nie dyskutuje.

Posted

Bullpup:

-brzydkie;

-niewygodne;

+długa lufa.

P90 nawet fajne, niektórym może się nie podobać broń w układzie pudełka na kanapki jak ktoś ładnie ujął ;)

AUGa nie kupujcie... Jak już to P90, ale to moje osobiste zdanie ;)

No jeszcze Baretta :D

Pozdrawiam.

Posted

No i co że z II wojny ale za to nie zawodne :-) Bo mało która giwera wytrzyma tyle co kałasz. :-P Nawet repliki są dosyć wytrzymałe bo mój AKS-74 nie jedno przeżył ;-P A co do giwer w systemie bullpup to z p90 się nawet dobrze biega bo jest na maksa poręczne. Ale z augiem już nie zbyt ale z czasem człowiek by się przyzwyczaił :-)