Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Odgrzeje starego kotleta bo mam pytanko.

Jak sprawują się metalowe kolby(składane pod karabin) w ostrym AK? Czy występują podobne problemy jak w przypadku replik(czyli łamanie samej kolby, pomijam zatrzask i mocowanie) czy też są trwalsze?

Na allegro natrafiłem na takie coś : KOLBA AKMS. Mam w planie to zakupić i zamontować(na stałe rozłożone, wiem, że inaczej się nie da) do repliki Cymy. Chce wiedzieć, czy opłaca mi się inwestować, czy też przy silniejszym puknięciu kolba się złamie jak te z replik(wszak w tego typy broni kolba była nie niezbędnym dodatkiem, transportowana w stanie złożonym, rozkładana gdy była potrzeba).

Posted
Jak sprawują się metalowe kolby(składane pod karabin) w ostrym AK? Czy występują podobne problemy jak w przypadku replik(czyli łamanie samej kolby, pomijam zatrzask i mocowanie) czy też są trwalsze?
Nie rozśmieszaj mnie. Stal nie stop cynku i aluminium.

(wszak w tego typy broni kolba była nie niezbędnym dodatkiem, transportowana w stanie złożonym, rozkładana gdy była potrzeba).
Można prosić po polsku?
Posted

Odpowiedź standardowo złośliwa, ale jestem za nią wdzieczny, bo własnie o to mi chodziło :)

Nie wiedziałem z czego są kolby zarówno oryginalne jak i replice.

Po polsku to moje dywagacje na temat "dlaczego kolba może okazać się krucha".

Jeszcze raz dziękuje.

Posted

Odgrzeje starego kotleta bo mam pytanko.

nie nie łamią się kolby w kbk AK z kolbą składaną i kbk AKMS.

Posted
kolba była nie niezbędnym dodatkiem, transportowana w stanie złożonym, rozkładana gdy była potrzeba

A według Ciebie co to za przypadek gdy kolba jest potrzebna? Bo według mnie za każdym razem kiedy żołnierz strzela, co znaczy, że kolba jest bardzo niezbędna :)