Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Jak przetłumaczyć angielski termin: stovepipe?

Niestety nie znalazłem polskiego tłumaczenia.

Chodzi oczywiście o sytuację kiedy łuska blokuje się w wyrzutniku, a nie o konstrukcję pieca ;-)

Spotkałem się z kilkoma wersjami zapisu tego terminu, ale chyba ta jest poprawna (w koncu użyta na stronie Beretty).

Edited by Churchill_MD
Posted
Szkoda, że nie ma nic krótszego.
Potocznie jest to nazywane "kominem" lub "fajką". Ale pytasz o pojęcie techniczne, one z reguły są takie, aby były jak najbardziej precyzyjne.
Posted

Całe szczęście. Gdyby ktoś napisał "fajka/komin" to za diabła bym się nie zorientował o co chodzi.

Na szczęście chyba "stove pipe" też nie jest technicznym określeniem.

Tak przy okazji znalazłem taki oto słownik techniczny dotyczący broni.

Fajka fajką, ale jaki jest antonim (po polsku i angielsku)? O ile istnieje, bo w definicji z powyższej strony wynika, że fajka to tylko kiedy łuska ustawi się pionowo i dno łuski jest na dole. A wg definicji, którą prezentuje Remov, położenie łuski jest bez znaczenia. Ja nie dałem rady znaleźć :-/

Posted

Fakt. Znów brak precyzji :-/

Czy jest możliwa sytuacja, że łuska zacina się w wyrzutniku dnem do góry? Jeśli tak, to jaki jest termin polski i angielski?

Czy fajka, to również opis sytuacji kiedy łuska zacina się w wyrzutniku w pozycji (mniej więcej) rówoległej do lufy?

Czytałem, że przyczyną opisywanego zacięcia jest zbyt słaby uchwyt pistoletu w dłoni. Czy to prawda?

Posted
Czytałem, że przyczyną opisywanego zacięcia jest zbyt słaby uchwyt pistoletu w dłoni. Czy to prawda?
W przypadku Glocka tzw. "miękki nadgarstek" może spowodować tego typu zacięcie.
Posted

"Fajka" to potoczny termin i nie ma znaczenia czy dno łuski przytrzaśniętej pionowo przez wracający zamek jest na górze czy na dole - co więcej łuska może być przytrzaśnięta na długości (normalnie lub odwrotnie) i też będzie to ten sam rodzaj zacięcia, choć mniej przypominający rzeczoną fajkę czy kominek. Możliwych powodów jest kilka - słaby ładunek prochowy naboju (częste przy .22LR), zbyt słaby chwyt na broni (absorbujemy sami część energii niezbędnej do pełnej kompresji sprężyny powrotnej i poprawnego zadziałania mechaniki broni) - przyczynją "fajki" może być też uszkodzenie pazura/wyrzutnika.