Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

To zależy od tego jaki masz akumulator (widzę, że jakiś kosmiczny, 8,6V na 7 ogniwach) i od tego czy ustawisz na tym mikroshicie 500mA czy 1A prąd ładowania.

Wzór na ładowanie mAh akumulatora / mA ładowarki * 140% = czas w godzinach (zakładając, że akumulator jest w pełni pusty).

Wzór na rozładowywanie jest taki sam pomijając 140% (zakładajac, że akumulator jest w pełni naładowany).

Edited by Gogin
  • 3 weeks later...
Posted

Nie wiem dlaczego u mnie nowa ładowarka ładuje baterię 9,6 1800mAh lekko ponad 3 h (ustawione na 8 c i 500 mA) akumulator pierw był włączony na rozładowywanie i trwało to praktycznie cały dzień, to samo mam z akumulatorem 12v 1700mAh. Tak krótki czas mnie niepokoi.

Posted

Może akumulatorki troszkę używane już i pojemność ogniw spadła? Tak się dzieje, nawet podczas prawidłowej eksploatacji, jednak dla pewności, zrobiłbym formowaniem obu akumulatorów (pełne 3-4 cykle, gdzie jeden cykl to pełne rozładowanie i potem naładowanie).