Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 555
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

@ Empi - rękawice zimowe z dobrym chwytem i zdolnością manipulacji to kompromis ciepło - zręczność.

Camelbak CWG , które posiadam są właśnie takim kompromisem. Są ciepłe ale (do pewnego stopnia), ale zapewniają pewnych chwyt.

Chyba się zdecyduje na te Camelbak'i tylko jeszcze Powiedz jaki jest zakres temp. w których jest komfortowo.

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam drugą parę GFC HDR (jedna mi się zwyczajnie zgubiła) i jestem zadowolony. relacja koszt/jakość bardzo dobra. No chyba, że komuś rodzice sponsorują sprzęt i nie liczy się z kosztami, wtedy można znaleźć wiele dużo lepszych za większe pieniądze :) .

Szukając rękawic zimowych zdecydowałem się na Mechanix Insulated. Będą "na codzień" i do ASG. Czekam tylko na dostawę, bo w żadnym sklepie nie są dostępne.

Posted

Jak się płaci z swojej kasy to się nie kupuje gówna. Miałem gfc kewlarowe za ponad 100zł, materiał na łączeniu padł, a w kewlarze zrobiłem dziury na opuszkach palcach po pół roku używania tego dziadostwa w lesie.

• 5 weeks later...
Posted

Panowie podpinam się pod temat gdyż również poszukuję rękawić na zimę.

Parametry:

- elastyczność

- ochrona przed wilgocią/wodą/śniegiem

- aby sie nie przetarły zbyt szybko o beton/drzewo/metal itp.

- co by "palcy nie pomarzły"

- koszt do 150pln

Oczekuje na podpowiedzi opinie od WAS :)

• 1 month later...
Posted

polecam te:

https://www.jula.pl/catalog/odziez-i-artykuly-bhp/odziez/rekawice/ocieplane-rekawice-robocze/rekawice-monterskie-903241/

Wiem, wiem. Nietaktyczne i w ogóle fu. Ale mają genialny chwyt, dobre czucie, podszewka jest mega ciepła i nie krępuje ruchów. Obsługa broni/repliki za równo długiej i krótkiej bez problemu. Poza tym są bardzo wytrzymałe. Polecam szczerze, do łażenia na co dzień jak i do airsoftu.

Zalety:

+cena!!!!

+wygoda (jestem czepialski w tym względzie, więc skoro ja uznałem je za dobre, to są dobre)

+wewnętrzna strona dłoni pokryta antypoślizgowym materiałem

+czucie i "precyzja ruchów"

+ciepłe!

+trzeba się namęczyć, żeby przemokły

+wytrzymałe (wytrzymały przejechanie "diaksem" i tylko trochę się porysowały)

Wady

-krótki mankiet (na zimę to kiepska opcja)

-metki (do ucięcia. Wszystkie. Natychmiast)

Posted

Ja od siebie mogę polecić te nowe gunfajerowskie armored claw breacher, ale dopiero wtedy jak dojdzie partia szyta kevlarową nicią. Poprawa w stosunku do GFC tactical jest spora, nie ma problemów z materiałem, tylko potrafi puścić nić na szwach. Na maila dostałem wiadomość o tym że nowa seria ma mieć kevlarowe nici.

Posted

Może ktoś powiedzieć coś więcej na temat naszych rękaiwc wz.619? Nie mogłem się dokopać do konkretnych opinii na ich temat a obecnie stoją za ok 50zł ;) Jak z ich palnością, wygodą używania, wytrzymałością itd? Czy może lepiej zapolować na nomexy US? W terenie mam częsty kontakt z piro, ogniskami itd, więc stawiałbym na coś co nie będzie pochodnią po pierwszym wypadzie :p

Posted

Przymierzam się aktualnie do zakupu pierwszych rękawic i myślę nad Mechanixami ;) I tutaj rodzą się pewne wątpliwości, bo na forum spotkałem się z informacjami, że "original" kosztują ok 100zł, a przeglądając allegro czy też ebay spotkałem się z cenami od średnio 40 zł do kwoty przekraczającej to 100zł. Czy te tańsze to kompletne podróbki niewarte uwagi, czy po prostu taka i taka osoba sprzedaje taniej? Czy na metkach macie napis "mejd in czajna"? Tutaj kilka linków rękawic, które mnie zainteresowały:

http://allegro.pl/mechanix-rekawice-taktyczne-silownia-robocze-skora-i4989041093.html#tabsAnchor

http://www.ebay.pl/itm/Outdoor-Camping-Mechanix-Military-Tactica-Shooting-Motorcycle-Gloves-Armed-/121401816766?pt=AU_Men_Accessories&var=&hash=item1c441cb6be#shpCntId

http://www.ebay.pl/itm/NEW-Outdoor-Sports-MECHANIX-Wear-Gloves-Black-M-L-XL-Motorcycle-/321569987639?pt=US_Cycling_Clothing&var=&hash=item4adf109c37

http://www.ebay.pl/itm/MECHANIX-WEAR-M-Pact-mpact-Full-finger-Gloves-Race-Work-Safety-Tactical-Gloves-/321569988615?pt=US_CSA_MWA_Gloves_Mittens&var=&hash=item4adf10a007

http://www.ebay.pl/itm/Mechanix-Wear-MFL-M-Pact-Full-Finger-Protection-Gloves-Full-Finger-Glove-3-Sizes-/271738573485?pt=US_Cycling_Clothing&var=&hash=item3f44e192ad#shpCntId

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Warto brać któreś z powyższych linków? Jako, że to pierwsze rękawice pod ASG i częściowo survival to nie chcę od razu wydawać dużej kasy.

Posted

Tylko, że te, do których linki podrzuciłem, są za ~30zł (original) i ~50/60zł (mpact). Ta cena i fakt, że na stronie Mechanixa nie widziałem kilku wzorów troszkę nasyciła mnie niepewnością co do ich oryginalności i dlatego pytam, bo jeśli to rzeczywiście są oryginalne Mechanixy to jest naprawdę bardzo dobra okazja (niska cena i darmowa wysyłka).

Posted

Te z jebaja to pewnie ghostshifty sprzedawane na lewo przez przedsiębiorczego chińczyka, względnie jakieś podróbki. Kupiłem sobie dwie pary takich na aliexpress za 5USD z darmową wysyłką. Rozmiar XL i L niczym się od siegbie nie różniły (poza metką), moje rękawiczki w warunkach asg (tyranie co tydzień w asg+w domu do wszelkich robót z narzędziami) wytrwały dwa lata, potem podarł się palec. Drugą parę ojciec użytkuje do różnych prac ogrodniczych i póki co nic u niego się nie dzieje (ale on ma mniejsze ręce i krótsze palce).

Posted (edited)

ooo nie pomyślałem o aliexpress :icon_wink: Skoro i tak podróbka trzymała ci się tyle czasu to myślę, że warto dać te 5 dolców. Rozmiar dobierałeś wg. rozmiarówki Mechanixa? Dowalili ci cło czy przeszło bez problemów? Po jakim czasie miałeś paczkę?

Edited by moron123
Posted (edited)

[...] moje rękawiczki w warunkach asg (tyranie co tydzień w asg+w domu do wszelkich robót z narzędziami) wytrwały dwa lata, potem podarł się palec.[...]

Zakładając, że piszesz o kopii MPact 2012 (biorąc pod uwagę część postu #467) to wydaje się, że lepiej kupić kopię, niż oryginały. Pytanie tylko - jak kwestia rzepu? Ja przez około 9 miesięcy użytkowałem MPact 2012. Z miesiąc, dwa rzep trzymał jak trzeba i się wyrobił. Co do samych rękawiczek - jak Tobie po dwóch latach podarł się tylko palec, a moje po 9 miesiącach trzymają się na izolkę*... Coś jest nie tak :icon_biggrin:

*Strzelanki, majówka z airsoftem, prace ogrodowe, remont...

Edited by WszystkoZajęte
Posted (edited)

Poradzcie mi, co lepiej wybrać: Mechanixy M-Pact czy jakieś chińskie z Taiwangun? Podobno Mechanix sprawuje się tak sobie... Ewentualnie - co najlepszego w tej cenie?

EDIT Wlasnie sobie przeglądam Aliexpress... Często zdarza sie ze produkt nie dochodzi? Chyba zaryzykuje i wydam te 5$ na Mechanixy (lub podróbki)

Edited by WAlex
Posted

Poradzcie mi, co lepiej wybrać: Mechanixy M-Pact czy jakieś chińskie z Taiwangun? Podobno Mechanix sprawuje się tak sobie... Ewentualnie - co najlepszego w tej cenie?

EDIT Wlasnie sobie przeglądam Aliexpress... Często zdarza sie ze produkt nie dochodzi? Chyba zaryzykuje i wydam te 5$ na Mechanixy (lub podróbki)

Sprzedawca dostaje kasę dopiero po tym jak potwierdzisz odbiór towaru.

http://www.pcformat.pl/Prosto-z-Chin,a,3652,strona,1