Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ogólnie są 2 szkoły dobrego spasowania kołnierz gumki a dysza.

Dysza wchodzi w kołnierz i jeśli konstrukcja komory jest prawidłowa to podczas strzału kołnierz nie puszcza powietrza bo nie ma jak się cofnąć w kierunku cylindra. Tu pomaga płaski gruby kołnierz o małej średnicy.

Dysza dochodzi do kołnierza(ma większą średnicę) i uszczelnia się wstępnie a podczas strzału kołnierz jest dociskany do lica dyszy i uszczelnia się jeszcze bardziej, pod warunkiem że komora jest ciasna i kołnierz nie ma jak się rozszerzyć koncentrycznie na zewnątrz. Tu pomaga delikatny/miększy kołnierz lekko wychodzący na zewnątrz w kierunku cylindra.

Posted

Tu może być problem ze szczelnością.

Kołnierz nie robi ani za simering, gruby opasający jak w KM-H, ani za "zastawkę", cienki opasający i wywijający się do środka wraz z dyszą.

Tu kołnierz ucieka na zewnątrz i jeśli komora nie będzie go wystarczająco trzymać i będzie dość miejsca w średnicy otworu komory na dyszę to będzie guma puszczać.

Posted

Simering/oring przed gumką włożyć, względnie jak masz pewną rękę, dremel'a, mały mikrofrez, możesz zrobić żłobienie w otworze na dyszę w komorze w które włożysz oring taki jak w komorach aeg, BU lub zwykły w zależności od średnic. Wtedy możesz olać szczelność na kołnierzu i skupić się na tym żeby dystanser pokrywał się z poduszką i żeby gumka z lufą były hermetycznie zamknięte w komorze...

Posted

Panowie, mam pytanie do użytkowników ostrej optyki. Sam swojego PSO-1 nie miałem okazji użyć. Czy macie problem z wyzerowaniem optyki pod repliki? W końcu orginał ma zerowanie na 300m w "stocku" o ile się nie mylę. Przy takim 1p29 strzelanie replikowe to tragedia.

Posted

Maza, załóż, poreguluj a póżniej jęcz w razie co. Nigdy na zapas.

Chociaż nie... jęcz! Nie będzie działać! Sprzedaj mi dlatego optykę za 500zet ;p

Zero problemów, nawet jak strzelnice na festynach robimy, to skręcam gaz, ładuję o,28g i ustawiam optykę na 20m. Ludziska nie mają problemów z trafieniem w cd czy puszkę.

Cyrki są dopiero przy optykach posp 8x42, tam trzeba zwykle przefokusować, bo się siatka lub obraz rozmazuje poniżej 100m.

Posted (edited)

^ Na targach staroci :icon_wink: Pod jasionówką ostatnio pełno się tego walało u jednego gościa. Mają wykupione miejsca i z tego co się dowiedziałem to jest tam regularnie. Tak btw jak ktoś chce tam kupić kolbę do mausera z zamkiem itp to znajdzie bez problemu :icon_wink:

Zdaje mi się, że nie wszystko było tam tak do końca legalnie.

Chyba się udało dzięki dyszy od Barta to ogarnąć :icon_eek2:

Temperatura -1 do 0 stopni C odległość 50 metrów kulki 0.36g, mechaniczne przyrządy ustawione na "1" Hop-up na zero.

Do tego lekki ale niewyczuwalny wiatr w lewo i duża wilgotność i nie było problemu z trafieniem w człowieka. Tylko zaskoczył mnie opad bo wyniósł 60-70 cm ale trafienie było jak przyjaciel określił "bolesne". Trzeba będzie sprawdzić ile to ma fpsów dokładnie ale wg mnie jest szczelny. Co w nim jest mam w profilu.

Tak z czystej ciekawości bo nie pytałem nigdy... Lunet używacie dla lansu czy naprawdę warto na tych dystansach 70-80 metrów zainwestować? Chodzi o to czy jest głownie do obserwacji czy klimat itp.

Żeby nie było to mam lunetę ale widzę więcej wad niż zalet. Pewnie kwestia przyzwyczajenia ale jakiś kolimator zamknięty wydaję się być w asg lepszym rozwiązaniem.

Edited by Mendi
Posted (edited)

Czeska gumka w czeskiej komorze powiedziała mi dobranoc.

Na kulasach Madbull 0,40 niebiesko-zielono-szarych.

Zawinęło kołnierz 2-ma kulkami...

https://drive.google.com/file/d/0BxtynEAnpbHsZGwtTzE1alYtM1E/view?usp=sharing

https://drive.google.com/open?id=0BxtynEAnpbHsZHdvcnZOMkM3eWs&authuser=0

Przy wyciąganiu kulek, wydawali się one jakieś... jak plastelina. Nu nie aż takie, ale bardzo miękkie.

Może łapią wilgoć jak Rocketsy? A może gumce przyszedł jej czas...

A może po wyciągnięciu repliki z auta warto dać jej schłodzić się do T zewnętrznej? Może tam zaparowało, jak to bywa np z obiektywami kamer?

Wkładam PDI...

Edited by Indywidualista
Posted

E to na fotce, to chyba jest guma madbulla, bo czeskie gumy zawsze były czarne. No chyba, że coś się zmieniło ostatnio.

Niebieskie madbulle tez po raz 1 widzę, ale z drugiej strony mam zachomikowane 6k kremowych guarderów, to się nie interesuję zbytnio.

Wczoraj przy lekkim mrozie, razem z kumplem z drugim gazowym swd, oraz 2 chłopakami obstawy z aegami, robiliśmy za znienawidzonych przez wszystkich snajperów, szarpiących 4 przeciwne sobie teamy. Ja wyjątkowo jechałem na butli co2, bo nie chciało mi się kapsuł zmieniać i zauważyłem ciekawą rzecz - goły, odsłonięty, metrowy wężyk łączący butlę na plecach i replikę, powodował przymarzanie gazu i nieregularne rozprężanie. Zmieniłem szybko na krótki wężyk, i adapter do kapsuł n2o, a reg powędrował w pokrowcu na kolbę. W starym, ciemny i ośnieżonym lesie (pod Krosnem sypało mocno) siadały nam piękne strzały na 80-90m. W użyciu były piaskowe guardery 0,40g i kilkanaście kalashów 0,43g z porządnej serii.

Posted

Stockowa dysza:

długość:10,50mm

średnica zewn.: 5,95mm

otwór: 4,25mm

Dysza Barta ( z głowicą):

długość: 12mm

średnica zewn.: 6,18mm

otwór: 4,50mm