Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czy magaznki od "kalasza" pasuja moze do ladownic m16 (tych od alice)?

Szukalem w necie wymiarow, ale nigdzie nie znalazlem.

Chce kupic sobie pierwszego elektrka i zastanawiam sie nad m16, m4 albo ak. Mam oporzadzenie ALICE i nie chce go zmieniac, a jesli magaznki nie pasuja to AK odpada :)

Z gory dzieki.

Pozdr.

Posted

Magazynki do AK napewno nie zmieszczą się do ładownic M16 z ALICEa.

Ale nie ma problemu z zawieszeniem na pasie do ALICE polskiej, 3-magazynkowej ładownicy do AK, którą można dostać za jakieś 20zł...

Konieczne są niewielkie przeróbki przy ładownicy.

Inna sprawa, że nie jest ona zbyt dobrze zrobiona i wyciąganie z niej magazynków (a co dopiero wkładanie) nie jest "user-friendly"...

Ale taki zestaw ogólnie działa. Wypróbowałem.

Wygodniejsza w użyciu alternatywa w postaci kamizelki przystosowanej do AK będzie napewno sporo droższa...

-

Posted
Konieczne są niewielkie przeróbki przy ładownicy.

Uzywam polskiej ladownicy do oporzadzenia ALICE i nie sa potrzebne zadne przerobki. Szlówki ladownicy sa akurat szerokosci pasa US (ktory faktycznie jest troche szerszy niz pas WP) i nie trzeba tu nic kombinowac.

Z wrazen praktycznych, to komplet pas+szelki ALICE ma sporo elementow metalowych, ktore w sposob niemal artystyczny potrafia obdrapywac i obrysowac nasze bron-zabawki, heh. Jesli ktos jest uczulony na punkcie zachowania nieskazitelnego wygladu repliki (jak dlugo sie da), to nie polecam ALICEa...

Posted
Uzywam polskiej ladownicy do oporzadzenia ALICE i nie sa potrzebne zadne przerobki. Szlówki ladownicy sa akurat szerokosci pasa US (ktory faktycznie jest troche szerszy niz pas WP) i nie trzeba tu nic kombinowac.  

Czyżby?

Mam 4 polskie ładownice. Reprezentują 3 różne "partie" (2 są takie same).

Żadna nie mieści się na pasie do ALICE'a. Trzeba kombinować.

Ty pewnie masz taką z partii z ciut szerszymi szlufkami.

Poza tym szlufki szlufkami, a ja i tak polecam wziąć ALICE'ową ładownicę (czy cokolwiek innego, taniego z tego typu oporządzenia) i odpruć a następnie doszyć do ładownicy AK dwa metalowe zapięcia do pasa.

O wiele praktyczniej sie robi...

Z wrazen praktycznych, to komplet pas+szelki ALICE ma sporo elementow metalowych, ktore w sposob niemal artystyczny potrafia obdrapywac i obrysowac nasze bron-zabawki, heh. Jesli ktos jest uczulony na punkcie zachowania nieskazitelnego wygladu repliki (jak dlugo sie da), to nie polecam ALICEa...

A ja polecam taśmę izolacyjną tu i ówdzie. Czyni cuda... :D

Oczywiście tak jak napisałem wyżej - są o wiele lepsze sposoby na oporządzenie pozwalające przenosić magazynki do AK (i inne potrzebne białokulkowcom akcesoria) niż pas i szelki ALICE + polska ładownica.

Ale chyba trudno znaleźć tańszy zestaw...

-

Posted

chuja tam nie pasują.

Na chamca wcisniesz jeden mag do łądownicy ALICE.

a i ze 3 magi wejdą do pokrowca na manierkę. Tak chłopaki w namie robili.

pozdrawiam

kapral

Posted

Kapral... na chama to ja schowam nawet kałacha w moim "plecaku" od Paterna 83... tylko co to za rozwiązanie??

Pokrowiec na manierkę? Jeszcze lepiej...

A później "chłopaki, pomóżcie! Szukam magazynka" ??

Magik - do Paterna wiele rzeczy wejdzie jak widać na Twojej fotce.

Też noszę ten typ i cenię go. Ale nawet na niej widać, że rzep ledwo trzyma...

Teraz policzmy - pas do ALICE - 30zł, szelki - też jakoś tak, polska ładownica do AK - jakieś 20zł. Plus chwila pracy z dopasowaniem jej szlufek do pasa ALICE'a - chyba że się ma szczęście jak Pikace.

Czy przy ograniczonym budżecie warto kombinować inaczej? Moim zdaniem nie...

A jak sie ma większe pieniądze to po prostu należy poszukać jakiejś rosyjskiej kamizelki (Capuccio miał i sprzedawał jakiś czas temu), albo dać do uszycia. Będzie praktycznie, wygodnie i bez strachu o zgubienie magów.

-