Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Chciałem przedyskutować użytkowanie lightsticków w realnych działaniach (no ersoftowych też). Znalazłem taką zabaweczkę:

http://www.cqbtactical.pl/product_info.php...d5a2f8f61b4a050

Spotkał się ktoś może ze zdjęciem albo filmikiem gdzie byłoby widać użycie tego na polu walki? Sprawdza się to? Jak rozumiem, nie da się odpalić lightsticka który jest w tym pudełeczku? Oczywiście, wiem, że po odpaleniu mamy 12h, więc można odpalić go wcześniej, ale co w sytuacji gdy używa się lightsticków o intensywnym świetle - tzw. "pięciominutowych"?

Kolejna sprawa:

Wiem, że to ćwiczenia, ale:

- czy te lightsticki są odpalone? są odpalane w razie wpadnięcia do wody? są odpalane na kasku, czy ściągane z niego?

einterzzdz20scaled.th.jpg

einterzzdz30scaled.th.jpg

einterzzdz19scaled.th.jpg

Posted

Te pięciominutówki do tego nie wejdą, są za grube.

Najpierw odpalasz lajtstika a potem wkładasz do etui, znakomicie się sprawdza z lajtstikami na podczerwień, jako wykrywanie intruzów (ustawia się tak samo jak minę/granat z odciągiem), dodatkowo mogą w takiej konfiguracji działać jako "podświetlenie celu" czyli intruza.

Lajtstiki na kaskach odpala się w nocy, to są też infraredy. Odpala się je w razie wejścia na teren kontrolowany przez przeciwnika.

Posted

moze nie do końca w twoim temacie ale chyba znalazłem ekonomiczny zamiennik ligstików

http://www.allegro.pl/item671983917_latark...flash_fire.html

na komplecie baterii działało moje takie cóś ponad 80 godzin

trzy tryby pracy (błyski wolne ,szybkie, ciągły) dwa kolory diody

doskonale widoczny z odległości ponad 100 metrów

jedyny minus to sprzedawca mało chętny do współpracy ,komunikacji i dotrzymywania warunków tranzakcji

Posted (edited)

Spotkał się ktoś może ze zdjęciem albo filmikiem gdzie byłoby widać użycie tego na polu walki? Sprawdza się to?

Brytyjczycy używają - te widziane na podczerwień (czy też noktowizor), oraz te zwykłe (zwykle czerwone). W obu wypadkach używane w działaniach nocnych i jak najbardziej bojowych (zdjęcia, na których widziałam glowsticki były chyba z Iraku). Były "montowane" (czyt. przewlekane przez tasiemki) na hełmie, zupełnie z tyłu. Chyba było to używane do identyfikowania swoich żołnierzy w kompletnych ciemnościach.

Czasami na ćwiczeniach oznaczają cele - np. aktywują Glowsticka za dnia, zostawiają na pozycji, a w czasie nocnych patroli wiedzą, gdzie iść/po czym się orientować w terenie.

Kadeci mają troszkę inne użycie - np. oznaczją wejścia/wyjścia z bazy, oraz środek bazy - ale tylko ze względów na bezpieczeństwa, wymuszonych przez Heath&Safety. Nie najlepsze rozwiązanie na świecie, ale jak czasami czytam "sprawozdania" z jednej i drugiej strzelanki, gdzie gracze AirSoftowi grają w karty w nocy i głośno przy tym się śmieją, jeden zapalony glowstick po środku bazy to pikuś. :)

Osobiście używałam jako źródła światła w plecaku - światło przez materiał nie przebijało, a poświata była wystarczająco "jasna" abym mogła rozponać po kształtach co tam jest na dnie plecaka - Other Arms jest bardzo przepastny.

Z pewnością inni forumowicze podzielą się swoim doświadczeniem oraz zastosowaniami glowsticka. :)

pzdr

mer

ps. Odnośnie Twoich zdjęć - za dnia trudno powiedzieć, czy są odpalone, czy nie, ale wiadomo (z opisu produktu przez producenta) że glowsticki świecą też pod wodą, więc prawdopodobnie są odpalone, żeby niemieli potem problemów z wyciągnięciem ciała żołnierza - ten sprzęt przecież kosztuje (pół żartem, pół serio) :)

Edited by mer
Posted

Na jakimś zdjęciu widziałem ten pokrowiec kierunkowy, trzymał go żołnierz czytający mapę, dzięki pokrowcowi światło padało tylko na mapę i nie zdradzało tak pozycji jak nie osłonięty lighstick.

Guest Kret
Posted

W plecakoapteczce (zarowno prawdziwej jak i treningowej - a treningowej uzywam tez na milsimach) mam caly zestaw do triage'u- zamiast czarnego koloru uzywam niebieskiego, albo wcale (tylko czarnym flamastrem krzyzyk na czole - zreszta mi i tak nie wolno oznaczac expectant'ow, wiec to wylacznie na trening). Kolory czerwony, zolty i zielony sa powszechnie dostepne i tansze niz oryginalne karty do triage'u.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

,,

Światła tego typu maja masę, w zasadzie nieograniczonych zastosowań. Dla żołnierzy można mnożyć przykłady zastosowań tego typu światła. Używane one są między innym do:

- poruszania się w ciemnościach

- odczytywania map itp.

- oznaczania żołnierzy(treningi w wodzie, ćwiczenia itp.)

- oznaczania pomieszczeń(bazy itp.)

- oznaczenia pojazdów

- oznaczenia wejść, wyjść, dróg ewakuacyjnych

- oznaczenia pół minowych

- kierowania ruchem

- oznaczania niebezpiecznych elementów

- oznaczania typów amunicji podczas strzelań nocnych

Znalazły też bardzo szerokie zastosowanie w CQB (Close Quarter Battle) i są używane przez w zasadzie wszystkie jednostki specjalne jak i anty terrorystyczne do oznaczania:

- oczyszczonych pomieszczeń

- pomieszczeń niebezpiecznych (np. zaminowane)

- rannych

- zakładników

- dróg ewakuacyjnych

- dróg wejścia i wyjścia

- miejsc lądowań śmigłowców

- przy pomocy świateł IR- swoich jednostek ..

Edited by pitersgs
Posted

Nie wydaje Ci się. Nawet nie chciało mu się go edytować. :/

Wydaje ci się ;)

hehe jest to skopiowane ze sklepu pewnego. całość tekstu -http://www.cqbtactical.pl/artykuly_info.php?artykuly_id=15

Po co mam edytować ? Chciałem tylko pokazać zastosowania jakie podaje sklep.

Posted

Wydaje ci się ;)

hehe jest to skopiowane ze sklepu pewnego. całość tekstu -http://www.cqbtactical.pl/artykuly_info.php?artykuly_id=15

Po co mam edytować ? Chciałem tylko pokazać zastosowania jakie podaje sklep.

To samo jest na aukcji - bo to aukcja tego sklepu :wink: