Zelber Posted June 4, 2010 Report Posted June 4, 2010 Nie;) Na padnięcie tłoka złożyły się 2 czynniki: 1.) Praktycznie brak ar 2.) Przekładałem silnik do innej repliki, potem włożyłem go z powrotem i chciałem wyregulować. Strzał- źle ustawiony silnik nie naciąga tłoka do końca, ar nie łapie wracających zębatek - nieszczęście gotowe. Poza urwanym tyłem tłok jest w dobrym stanie, minimalne ślady użytku widać tylko na 2 zębie.( które powstaje już po oddaniu kilku strzałów, potem nic się nie zmienia) Dokładna przyczyna padnięcia tłoka została odnaleziona;) Ząb nie został urwany z powodu zbyt silnej sprężyny, tylko z powodu awarii ar, zębatki puszczone bez ar zaczęły się kręcić w 2 stronę i uderzyły tłok od strony prowadnicy sprężyny wgniatając i w konsekwencji wyłamując 1 ząb. Objawy puszczenia sprężynki od ar: Dźwięk podobny do źle wyregulowanego silnika, tylko mniej świszczący a bardziej metaliczny. Quote
SAper111 Posted October 8, 2010 Report Posted October 8, 2010 (edited) ŚP RS nr 000132 Przy tłoku z wszystkimi stalowymi zębami poszły zębatki środkowe (2 i 3 cia) Sprężyna M175ST. Przyczyną było zacięcie spowodowane twardym dystanserem gumką hu MadBull czerwoną oraz kulkami Blaster Devil 0.36 g Aha przy normalnym tłoku (bez wkładki) oraz sprężynie m175 ST (nie wykorzystywanej w 100 % bo do normalnego gearboxa) oraz lufie 6.03 Ultimate uzyskano 605 fps. Całość zostanie ponownie złożona z nowym kompletem zębatek. Edited October 8, 2010 by SAper111 Quote
Zelber Posted October 8, 2010 Report Posted October 8, 2010 (edited) Przy tłoku z wszystkimi stalowymi zębami Gdzie coś takiego znalazłeś?:D Zarzuć linkiem;) Edit: oraz sprężynie m175 ST (nie wykorzystywanej w 100 % bo do normalnego gearboxa) SWD obsługuje standardowe sprężyny (patrz stockowa) Edited October 8, 2010 by Zelber Quote
SAper111 Posted October 9, 2010 Report Posted October 9, 2010 Gdzie coś takiego znalazłeś?:D Zarzuć linkiem;) Edit: SWD obsługuje standardowe sprężyny (patrz stockowa) Drogi kolego SWD posiada 19 zębowy tłok który jest standardem do przedłużonego gearboxa (tak jak SR25 A&K) Do tego posiada on w wnętrzu tłoka wkładkę metalową której średnica nie pozwala na 'oparcie' się sprężyny na ścianie tłoka. Standardowy tłok posiada 16 zębów i zapewne tłok od RS (poprzez wkładkę) zapewnia sprężynie tyle samo miejsca co standardowy tłok. (skutkiem takiej sytuacji jest szybsze zużycie sprężyny oraz to iż w stanie spoczynku jest ona ciągle ściśnięta) Teraz jeżeli masz większy tłok (wyciągnij wkładkę stalową) to sprężyna jest mniej ściskana. Co powoduje to, iż nie wykorzystuje ona w pełni swoich parametrów. Co w takim wypadku? Jeśli chcemy zastosować standardową sprężynę (nie do przedłużonego gearboxa) to musimy w jakiś sposób spowodować aby w tłoku przedłużonym było tyle samo miejsca co w standardowym (patrz ta wkładka). Jeśli jej nie mamy (lub wyjmiemy) to pozostaje jeszcze jedno rozwiązanie: Przedłużona sprężyna. Przy zastosowaniu tłoka z wszystkimi stalowymi zębami nie włożyłem stalowego wypełniacza (dystansera) aby zwolniony tłok wpływał jak najmniej na sprężynę. Co też powoduje to, iż jej potencjał nie jest w pełni wykorzystywany. Co do tłoku to był załatwiany na 'zamówienie' i mogę Ci jeden odsprzedać (info pw) niemniej posiada on zęby pełnej szerokości i musiał byś zatroszczyć się o ich odpowiednie docięcie. Ja to zleciłem odpowiedniemu specjaliście. Quote
penio151 Posted October 9, 2010 Report Posted October 9, 2010 Saper, mówisz o możliwości wsadzenia tam tego metalowego dystansera, ale z moich doświadczeń na innej sprężynie niż RS, tłok się blokuje i nie jest naciągany do końca (czytaj: sprężyna ma za mało miejsca do "ściskania"). Tobie się to udawało? Quote
SAper111 Posted October 9, 2010 Report Posted October 9, 2010 (edited) Wcześniej siedziało tam M155 GFC i jakoś działało bez cięcia się. Właśnie wyciągnięcie tego metalowego dystansera bo jest on tam od nowości pozwala na uzyskanie większej ilości miejsca. Chodzi o to iż ten dystanser tam jest od nowości. ob blokuje zęby przed wypadnięciem. Jak go wyciągniesz to problem powinien Ci ustąpić. Edit: Jest też inna możliwość: Używanie sprężyn mocnych co twardością a nie długością uzyskują moc. Edit 2: Jeszcze jedno oprócz sprężyny M155 GFC wcześniej miałem M130 Guardera i M140 nie było problemów z zacięciem. Edited October 9, 2010 by SAper111 Quote
Zelber Posted October 10, 2010 Report Posted October 10, 2010 Nie miałem doczynienia ze sprężynami do psg, jednak łącząc kilka faktów: 1.) V2 long obsługuje sprężyny normalne. 2.) Sprężyny do psg pasują podobno tylko do psg, natomiast spring z swd jakiś czas siedział w ak kumpla. 3.) Spring z swd jest podobnej długości jak "normalne" sprężyny. Wnioskuję, że wskazane są normalne sprężyny, 530 fps przy m140 guardera zdawało by się to potwierdzać. Ten tłok to Big Dragon z obciętymi zębami? Quote
SAper111 Posted October 10, 2010 Report Posted October 10, 2010 Nie miałem doczynienia ze sprężynami do psg, jednak łącząc kilka faktów: 1.) V2 long obsługuje sprężyny normalne. 2.) Sprężyny do psg pasują podobno tylko do psg, natomiast spring z swd jakiś czas siedział w ak kumpla. 3.) Spring z swd jest podobnej długości jak "normalne" sprężyny. Wnioskuję, że wskazane są normalne sprężyny, 530 fps przy m140 guardera zdawało by się to potwierdzać. Ten tłok to Big Dragon z obciętymi zębami? Nie jest to tłok Big Dragona, a co do sprężyn to sam do niedawna myślałem że nie ma wersji "Long" ale jak się człowiek zastanowi to wydaje się być logiczne. Długi tłok = mniej sciśnięta sprężyna bo więcej miejsca w środku Krutki tłok = bardziej sciśnięta sprężyna bo mniej miejsca w środku Quote
tomascrow Posted December 13, 2010 Report Posted December 13, 2010 Panowie ktos wie gdzie teraz można kupić nowego SWD RS? Gdzieś ktoś widzial IN STOCK ? Quote
Zelber Posted December 13, 2010 Report Posted December 13, 2010 Kilka dni temu widziałem 2 nówki na allegro po 3 i 3,5k Quote
tomascrow Posted December 14, 2010 Report Posted December 14, 2010 Są tam od paru miesięcy :) Zapytałem sprzedającego o to czy sa w zestawie zapasowe zebatki i tłok bo jestem zainteresowany. Okazało się że niema i odrazu również podniósł ceny o 15%. Z taką postawą będzie je sprzedawał kolejny rok. Quote
Zelber Posted December 14, 2010 Report Posted December 14, 2010 W ramach informacji: Tłok + 3 zębatki( oprócz silnikowej, która jest standardowa) to koszt około 200 zł łącznie ze sprowadzeniem. Quote
tomascrow Posted December 14, 2010 Report Posted December 14, 2010 W ramach informacji: Tłok + 3 zębatki( oprócz silnikowej, która jest standardowa) to koszt około 200 zł łącznie ze sprowadzeniem. a mozesz podrzucic link do sklepu gdzie to jest in stock? Quote
Zelber Posted December 15, 2010 Report Posted December 15, 2010 (edited) http://www.landwarriorairsoft.com/ Tutaj mają wszystko dostępne, aczkolwiek ceny są chore. Edit: Lista wszystkich tłoków, które teoretycznie powinny pasować: G&P czerwony Sr-25 Guarder psg-1 Deep fire psg-1 G&P psg-1 Systema psg-1 (alu) KM psg-1 (alu) RS SWD Edited December 15, 2010 by Zelber Quote
Zelber Posted January 7, 2011 Report Posted January 7, 2011 Przetestowałem kilka gumek w SWD, jeżeli chodzi o szczelność wyniki są następujące: 1.) Zielona G&G 2.) Czarny Guarder 3.) Stock 4.) Ares Niebieski (R.I.P. oddał życie przy wyciąganiu z komory) 5.) ... 6.) Systema Czarna ( tragedia) Gumki były testowane w stanie "naturalnym", bez teflonfixów. Quote
SAper111 Posted February 25, 2011 Report Posted February 25, 2011 Dla zainteresowanych mam na sprzedaż kompletny gearbox RS SWD T3 o nr bocznym 81082157 Kompletny oznacza wszystko gotowe do wstawienia do repliki ale jest on bez spustu koszt 600 pln + koszta przesyłki. Quote
Padaka Posted February 26, 2011 Report Posted February 26, 2011 Panowie - poszukuje tłoka do SWD RS'a - taki który wytrzyma sprężynę 160/170. Zwracam się o pomoc bo moje dotychczasowe poszukiwania spełzły na niczym. Jeśli już znajdę coś co by wyglądało na zdatne do wykorzystania to się okazuje że "sold out"... Pozdrawiam PS Saper - to jest nowy GB czy używany ? Quote
Ryba1993 Posted February 26, 2011 Report Posted February 26, 2011 G&P czerwony Sr-25 Guarder psg-1 Deep fire psg-1 G&P psg-1 Systema psg-1 (alu) KM psg-1 (alu) RS SWD Quote
Padaka Posted February 26, 2011 Report Posted February 26, 2011 Ryba - wiem które powinny pasować... Nie pytam co pasuje - tylko gdzie można znaleźć, kupić... (poza aluminiowym systemy od psg-1) Quote
xel20 Posted February 26, 2011 Report Posted February 26, 2011 http://azteko.pl/hornbill-wzmocniony-tlok-do-przedluzonych-gb-sr25-l85-p-1199.html coś jak shs ale wydaje mi się iż gorzej wykonane. Tzn miałem u siebie jeden tłok hornbila i wymagał małych poprawek na prowadnicach, jeśli chodzi o wytrzymałość powinien dać radę. Quote
Padaka Posted February 26, 2011 Report Posted February 26, 2011 xel20 - dzięki za fatygę. Przyglądam mu się i się zastanawiam czy będzie w ogóle mocniejszy od stockowego (wzmocnionego) tłoka RS'a. Quote
zb0oj Posted February 26, 2011 Report Posted February 26, 2011 (edited) http://azteko.pl/hornbill-wzmocniony-tlok-do-przedluzonych-gb-sr25-l85-p-1199.html coś jak shs ale wydaje mi się iż gorzej wykonane. Tzn miałem u siebie jeden tłok hornbila i wymagał małych poprawek na prowadnicach, jeśli chodzi o wytrzymałość powinien dać radę. Przez pomylke dostalem taki tlok (zamowilem identyczny, tylko do normalnego GB). Mialem w rekach, wyglada solidnie. Smiga w mojej emce normalna wersja na SP140 guardera i zebatkach JG - zero zuzycia. Moge polecic ;) Edited February 26, 2011 by zb0oj Quote
xel20 Posted February 26, 2011 Report Posted February 26, 2011 Z długich tłoków bardzo fajny jest bigdragona z pełną stalową szczęką, u kumpla w srce przy sp160 żyje i ma się dobrze od dobrych kilkunastu tyś kulek ;]. Na twoim miejscu męczył bym krakmanów kiedy będą mieli ponownie tłoki SHS, są fajnie wykonane i cena bardzo przystępna. Quote
Recommended Posts