Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

IMHO w ładownicach ALICE 3x30 zmieścisz 2 magazynki 20-nb do M-14.

ALICE zostało wprowadzone do użytku już po wycofaniu M-14 z pierwszej linii, stąd nie znajdziesz w tym systemie dedykowanych ładownic. Co więcej, od czasów M-1956 (http://en.wikipedia.org/wiki/M1956_Load_Bearing_Equipment) ładownice były projektowane jako uniwersalne - mogłeś nosić w nich granaty 40 mm do M-79, ładowniki do Garanda, magazynki do M-14 i M16(Ax).

Krótko - jeżeli nie zajmujesz się rekonstrukcją, to ładownice ALICE powinny wystarczyć - ale musisz sprawdzić, czy magazynki wejdą na 100%.

Posted

wchodzą bez problemu do ALICE ...i nawet jak zajmujesz się rekonstrukcją to do czasu wprowadzenia ładownic Molle właśnie magi M14 były noszone w ładownicach ALICE a samo 14 nigdy nie zostało wycofane z użytku ;-)

Posted

Nosze magi do M14 w ładownicach ALICE 3x30rd i na dno nie wrzucam żadnych opatrunków, z samymi magpulami jest dobrze. Nie ma problemu z wyciąganiem magów, bo w ładownicach jest jeszcze trochę luzu.

Posted

Ja nosiłem bez magpuli i też było dobrze. Generalnie to te ładownice do M16 nie są w ogóle zaprojektowane do szybkiego wyciągania maga (teraz biegam z m4 i reload trwa wieki), więc te kombinacje nie dadzą zbyt wiele. Tak czy siak, jeśli idzie o ładownice do M14, to właśnie te od ALICE się najlepiej spisują.

Posted (edited)

Z którego roku to fota? Kapelusz w ERDLu mnie zaskoczył. :P

kapelusze ERDL były wykorzystywane w Seal nawet do 1999 -2000 roku

a zdjęcie jest z 1993-94 roku

Edited by super
Posted (edited)

Dzięki, nigdy nie siedziałem w temacie, ale mnie to zaciekawiło. Same kapelusze czy mundury czasem też?

MwMichal - To pierwsze to ładownica systemu M1961, nie podepniesz tego do ALICE. A to drugie jest horrendalnie drogie, kupiłem dwie pierwszego typu za 80zł. ;)

Edited by HateMe
Posted

Tak jak pisze Szasz ..czasem pojawia sie RDF ale nigdy w komplecie z kapeluszem

zresztą nie było chyba kapelusza do RDF

na samych kapeluszach camo widać słabo to i seal wykorzystywała nadwyżki magazynowe ERDL ( a sam kapelusz nie zużywa sie tak szybko więc przeżyły swoją epokę )